Harvaan asuttujen alueiden turvallisuus, kehittämiskohdat ja hyvät käytänteet nyt julkaistu

Ajatuspaja Alkio, Kansalaistoiminta, Maaseudun Sivistysliitto, Ympäristö, Uutinen

Sisäministeriö julkaisi 13.2.2025 harvaan asuttujen alueiden turvallisuutta käsittelevän raportin. Raportti antaa kattavan kokonaiskuvan harvaan asuttujen alueiden turvallisuuden tilasta, keskeisistä turvallisuuden kehittämiskohdista, hyvistä käytännöistä ja turvallisuuden toimijaverkostosta. Raportissa annetaan suosituksia harvaan asuttujen alueiden turvallisuuden parantamiseksi.

Yhteisöllinen viljely osana turvallisuutta ja varautumista

Raportissa on mukana myös Maaseudun Sivistysliiton Ryytimaa-hanke, jonka tehtävänä on lisätä tietoa resurssiviisaasta yhteisöllisestä viljelystä, saada kylille omia ryytimaita ja välittää tietoa luontoa säästävistä ja mukailevista viljelymenetelmistä:

Maaseudun Sivistysliitto on saanut Cap 27 -maaseutuhankkeiden valtakunnallisessa hankehaussa rahoituksen hankkeelle Ryytimaa – resurssiviisas yhteisöviljely paikallisyhteisöjen turvana. Hankehaun teemana olivat turvallisuus ja varautuminen. Ihmisten toiminnasta aiheutuvaa luontokatoa on mahdollista ehkäistä ja korjata ottamalla käyttöön ns. ekosysteemisen suunnittelun menetelmiä yhteisöllisen viljelyn kontekstissa uudistavan viljelyn periaatteiden mukaisesti” (Harvaan asuttujen alueiden turvallisuus 2025 -raportti, s. 85-86).

Ajatuspaja Alkion Kohtuutalousraportti lähdeaineistona mukana

Ajatuspaja Alkion uudessa raportissa Kohtuutalouden kompassi: Alueet, yritykset, energia ja luonnonvarat fossiilitalouden jälkeisessä ajassa yhdistetään kohtuutalous kokonaisturvallisuuden käsitteeseen; kohtuutalousajattelu ja -toiminta on nimenomaan suomalaisen yhteiskunnan kriisinkestävyyden vahvistamista.

”Tarvitsemme sellaista taloutta, joka huomioi alueellisen oikeudenmukaisuuden. Kohtuutalouden aluerakenne toimintoineen on hajautunut ja monimuotoinen, mikä on keskeistä Suomen kokonaisturvallisuutta ajatellen. Kohtuutalousajattelu ja -toiminta vahvistaa myös henkistä kriisinkestävyyttä. Esimerkiksi kohtuutaloudelle keskeisestä periaatteesta eli omavaraisuudesta tulee tyyneyden tunne, kuten eräs haastateltavani kuvasi”, toteaa raportin laatinut tutkija Susanna Myllylä.

Harvaturva-verkoston asiantuntemus mukana

Harvaan asuttujen alueiden turvallisuus 2025 -raportin sisällön kokoamisesta on vastannut harvaturva-verkoston sihteeristö ja valmistelussa on hyödynnetty harvaturva-verkoston asiantuntijuutta. Verkosto koostuu viranomaisista, järjestöistä ja yksittäisistä asiantuntijoista. Maaseudun Sivistysliittoa Harvaturva-verkostossa edustaa koulutus- ja kansalaistoiminnan päällikkö Virpi Skippari.

”Maaseudun Sivistysliitolle on ollut merkityksellistä päästä harvaturvaverkostoon ja tähän tärkeään työskentelyyn mukaan.”
Virpi Skippari

Raportin valmistelussa on myös hyödynnetty kattavaa lähdeaineistoa.

Lisätietoa

Harvaan asuttujen alueiden turvallisuus 2025 -raportti (Sisäministeriön julkaisusarja)

Sisäministeriön tiedote: Raportti antaa suosituksia harva-alueiden turvallisuuden parantamiseksi

Lue lisää: Ryytimaa – resurssiviisas yhteisöviljely paikallisyhteisöjen tukena

Osallistu: Kaiken varalta -webinaari varautumisesta 25.2. klo 18

Tutustu Ajatuspaja Alkion raporttiin: Kohtuutalouden kompassi – Alueet, yritykset, energia ja luonnonvarat fossiilitalouden jälkeisessä ajassa