Hanhipellot avuksi valkoposkihanhivahinkojen ennaltaehkäisyyn – infotilaisuudet helmikuussa

Maaseudun Sivistysliitto, Ympäristö, Uutinen

Valkoposkihanhien aiheuttamat viljelyvahingot ovat olleet Itä-Suomen alueella kasvussa hanhien kannannousun ja muuttoreitin muutosten myötä. Menneinä vuosina Pohjois-Karjalan karjatalousvaltainen tuotanto on kärsinyt merkittäviä menetyksiä nurmirehun tuotannossa, ja tuotantotappioita on aiheutunut myös mm. siemenviljatiloilla.

Hanhipellot avuksi vahinkojen ennaltaehkäisyyn

Yhtenä ratkaisuna hanhivahinkojen ennaltaehkäisyssä on hanhipeltojen lisääminen. Hanhipellot eli lintupellot ovat hanhille sallittuja ja ennalta valittuja peltoaloja, ruokailupaikkoja. Näin pyritään säilyttämään merkittävästi tärkeät tuotantoalat koskemattomina.
Hanhipellot mahdollistavat muuttaville hanhille rauhallisen ruokailu- ja lepopaikan, ja samalla vältetään lintujen turhaa lentelyä pellolta toiselle. Näin hanhien energian ja ravinnon tarve pysyy pienempänä ja niiden karkotus pois tärkeiltä tuotantopelloilta on helpompaa.

Luonnonvarakeskus on tutkinut hanhipeltojen käyttöä hanhivahinkojen ennaltaehkäisyssä Keski-Karjalassa. Hanhipeltoja on ollut käytössä myös mm. Liperin alueella. Viljelijät ovat voineet vuodesta 2023 asti tehdä uuden EU:n maatalous- ja maaseuturahoituskauden myötä lintupeltositoumuksia.
Hanhivahinkojen torjumiseksi alueilla on käytetty myös hanhipaimentoimintaa, jossa valkoposkihanhia on karkotettu pelloilta poikkeuslupien turvin.

”Pyrimme talven aikana kartoittamaan hanhipelloista kiinnostuneet viljelijät uusilla Joensuun seudun ja Keski-Karjalan vahinkoalueilla. Samalla viestitään ja lisätään viljelijöiden tietoa uudesta lintupelto-ympäristötukimahdollisuudesta. Tavoitteena on, että lintupellot olisivat jatkossa osa vahinkoalueiden uusia ennaltaehkäiseviä viljelykäytäntöjä niille sopivilla alueilla. Teemme tiedotusta myös vahinkojen ennaltaehkäisyyn liittyvistä muista menetelmistä ja vahinkokorvaus- ja lupakäytännöistä”, kertoo Pohjois-Karjalan maaseutupalveluiden maaseutujohtaja Pertti Iivanainen.

Maaseudun Sivistysliitto edistää hanhipeltotoimintaa yhteistyössä Pohjois-Karjalan Maaseutupalveluiden, Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen ja MTK Pohjois-Karjala ry:n kanssa. Toimijat ovat hakeneet hanhipeltojen kartoitukseen maaseuturahoitusta Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen kautta.

Tervetuloa info- ja keskustelutilaisuuksiin

Helmikuun 2024 aikana alueen viljelijöille ja muille asiasta kiinnostuneille järjestetään avoimia info- ja keskustelutilaisuuksia Joensuussa 9.2., Polvijärvellä 13.2. ja Kiteellä 20.2. Tilaisuuksiin voi osallistua myös Teamsin välityksellä. Infoissa keskeisinä aiheina ovat hanhipellot sekä viljelijöiden vahinkokorvaus- ja tukiasiat.