Metsänreunamarket on aina auki

Maaseudun Sivistysliitto, Ympäristö, Blogi

Maaseudun Sivistysliitto osallistui Koneen Säätiön 2.4. pidettyyn Suureen Metsädialogipäivään Metsän puolella pitämällä oman metsäkeskustelun. Käydyssä metsäkeskustelussa Maaseudun Sivistysliiton ympäristötiimissä pohdimme tulevia toiminnallisia työtapoja Kestävien kylien ja Lumoava -hankkeiden toteutuksessa. Suurella osalla työntekijöistämme on konkreettinen kosketus metsiin joko omistamisen (tai tulevan omistamisen) kautta tai muutoin aktiivisen harrastamisen kautta (marjastus, sienestys, liikunta, retkeily tai yleinen positiivinen haahuilu metsissä).

Keskustelussa oli sekä taustoittava ja konkreettisten tekojen ote. Taustoittavissa puheenvuoroissa esille tuli erilaisia näkökulmia metsien käsittelyyn ja käyttöön. Osa keskustelijoista näki metsät myös osana maaseudun elinkeinoa ja siksi myös tärkeänä talouden osana. Osan keskustelijoiden puheissa oli kuultavissa metsien käytössä muita painotuksia, kuten metsien terveysvaikutuksia, metsän suojelua ja monikäyttöä yleisesti.

Varsinainen aiheemme oli pohdiskella metsäteemaisia käytännön työkaluja ja toimia kylä- ja yhteisötyöhön. Eli mitä toimia voimme tehdä eri yhteisöjen kanssa. Tietenkin myös metsien omistajien oikeudenmukaisuus huomioiden.

Metsäkävelyt kylätoimijoiden kanssa, luontohavainnointi, lähiympäristön eläinten ja kasvien tunnistaminen luovat hyvinvointia ja tukevat terveyttämme.

Metsien terveysvaikutukset ja luonnon hyvinvointivaikutukset nousivat keskustelussa käytännön toimenpide-esityksiksi. Metsäkävelyt kylätoimijoiden kanssa, luontohavainnointi, lähiympäristön eläinten ja kasvien tunnistaminen todettiin oiviksi toimiksi. Teemoina puulajien ja erikoispuiden tunnistus, riistanhoidon kysymykset, metsien sukkessio ja luonnon monimuotoisuuden näkeminen ovat mielenkiintoisia osia metsäkävelyihin. Hiljaiset kävelyt, metsämytologia, metsähistoria ja hengelliset sekä henkiset metsäkävelyt eri kumppanien, kuten kuntien, seurakuntien, kotiseutuyhdistysten ja eri yhteisöjen kanssa ovat konkreettisia käytännön ympäristötekoja. Metsänhoitoyhdistykset ovat myös oiva kumppani, näillä toimijoilla on laajaa metsätietoutta. Myös maisemien ja metsien sekä näiden yksityiskohtien valokuvaaminen on hyvä yhteisötyömenetelmä.

Metsien materiaalit, kuten tuohi, kaarna, risut, pajut, karahkat ja aitatarpeetkin ovat käsityö- ja muiden harrastusten tarveaineita. Huomioitava tietenkin on, että näiden materiaalien ottaminen vaatii metsänomistajan luvan. Yhdistyksissä ja kyläyhteisöissä näiden käyttöä voidaan edistää työpajoissa. Harrastaminen on usein varsin kestävällä pohjalla, kun käytetään kerättäviä tai kierrätettäviä materiaaleja, joita metsät tarjoavat yllin kyllin. Lisäksi todettiin, että metsänreunamarket on aina auki.

Marjat ja sienet ovat keskeinen osa jokaisen oikeuksia. Myös muuta kerättävää ruokakäyttöön metsistä ja peltojen reunoilta löytyy paljon, esimerkiksi kuusenkerkkiä, yrttejä ja syötäviä kasveja. Metsästys on pitkälti yhteisöllistä toimintaa ja metsästysseurat tekevät paljon myös ympäristöjen kunnostustyötä muun muassa vieraslajitorjuntaa ja lintujen pesä/pönttötalkoita ja työpajoja.

Käytännön ehdotuksiksi nousi myös erikoispuiden istutustyöpajat ja vaikka pientaimitarhojen perustaminen sekä metsien polkuverkostojen kunnostaminen ja ylläpitäminen. Maisema-alueiden ylläpitäminen ja metsämaisemien esiin nostaminen, kerroksellisuus, eri metsäluontotyyppien ja metsälain mukaisten suojelukohteiden tunnistaminen omalla lähialueella on myös tärkeää. Myös biohiiletys on jatkossa keskeinen osa toimintaamme.

Maaseudun Sivistysliitolla on menossa eripuolella Suomea useita Kestävät Kylät ja Lumoava hankkeita. Teemme paikallisyhteisöjen ja kylätoimijoiden kanssa ympäristösuunnitelmia ja toteutamme heidän kanssaan näitten suunnitelmien pohjilta käytännön ympäristötekoja. Tavoitteemme on vuosien 2024 – 2026 aikana tavoittaa 250 kylää tai muuta yhteisöä.

Metsäteema on yksi osa näitä käytännön ympäristötekoja. Aiempina vuosina olemme järjestäneet avoimia metsäkeskusteluja, toteuttaneet useita ympäristökunnostuksia, pitäneet biohiiletystyöpajoja, toteuttaneet metsäkävelyjä ja metsämytologiaretkiä, luonnonmateriaalityöpajoja sekä edistäneet jokaisen oikeuksien käyttöä eri kumppaniemme kanssa.