Menneen kevään mietteitä

Osallisuus, Blogi
ideafestivaali

Tässä vaiheessa alkaa olla jo hieman epätodellinen olo. Tammikuussa alkanut Ideafestivaali – keskusteluja hyvästä elämästä -kampanja on aidosti päättynyt. Puoli vuotta ja noin 40 Erätauko-keskustelua Ideafestivaalia on siis takana päin. Tavoitimme Ideafestivaalin puitteissa yli 215 ihmistä, mihin voi kyllä olla oikein tyytyväinen.

Yli 40 keskusteluun mahtuu kyllä monenlaista. Ehdin vetää osan keskusteluista yksin, osan yhdessä ja joissain pääsin harjoittamaan myös kirjaamista. Koen, että yhdessä tekeminen helpotti keskittymistä tekemiseen omasta roolista huolimatta. Olipa mukavaa jonkin kerran myös osallistua keskustelijanakin perspektiivin saamiseksi.

Toteuttamistavoissa oli myös merkittävää vaihtelua. Etänä Teamsissa tai Meetsissä järjestettyihin keskusteluihin tuotiin vuorovaikutuksellisuutta niin, että videoyhteyttä pyrittiin pitämään koko ajan auki. Eihän se aivan täydellisesti fyysistä tilannetta vastannut, mutta mahdollisti erilaisten ihmisten kohtaamisen, kun ei ollut välttämätöntä matkata yhteiseen määränpäähän. Satojen kilometrien matkaaminen samaan lokaatioon olisi varmasti vähentänyt halua tai ainakin valmiutta osallistua.

Vain kaksi keskustelua voitiin järjestää niin, että olin keskustelijoiden kanssa samassa tilassa, kirjurin sijaitessa jossain aivan muualla. Niissä tunnelma oli luonteva, hyvä ja kuitenkin eri tavalla tyytyväiseksi tekevä: käsikuvakkeiden sijaan sai pyytää puheenvuoroa ihan itse, ja sen antaminen oli yksinkertaisempaa ja selkeämpää. Ei etänä tekeminen vienyt vuorovaikutusta kokonaan pois, mutta olihan se juuri siksi aivan erilaista. Voinkin vain kuvitella, miltä olisi tuntunut, jos fyysisiä keskusteluja olisi saanut pidettyä enemmän.

Mitäs sitten?

Etänä tekemisestä huolimatta en todellakaan vaihtaisi tätä kokemusta mihinkään. Kampanja toimi mielestäni näin sähköisenäkin oikein mukavasti, tuoden kokonaisuuteen aivan uusia mahdollisuuksia. Oli ilo seurata keskustelijoita ja mahdollistaa ajatustenvaihtoa ihmisille, jotka tuskin koskaan olisivat tavanneet muuten toisiaan. Ja kuinka ihanaa olikaan nähdä niitä hetkiä, kun idea syttyi kuin hehkulamppu tai oivalluksiin päästiin käsiksi, ehkä ensimmäistä kertaa koskaan. Ilman kampanjaa ne olisivat ainakin viivästyneet, jos ne eivät olisi peräti jääneet syntymättä. Uskon, että osallisuuteen päästiin useammankin kerran käsiksi, sillä oivalluksien pohjaltahan tullaan tekemään maaseutupoliittinen julkilausuma.

Jatkosta tiedän sen, että julkilausuma tullaan työstämään lähikuukausien aikana ja julkaisemaan syksyn Maaseutuparlamentissa syyskuun lopussa. Prosessiin voi osallistua kuka tahansa arvioimalla julkaistuja oivalluksia Viima-alustalla tai ihan vain seuraamalla julkilausuman kehitystä sosiaalisen median alustalla. Olen ymmärtänyt, että Maaseudun nuoret tulevaisuuden tekijöinä -ryhmä tapaa Kurikassa ihan muutaman viikon päästä, ajatuksenaan käsitellä Ideafestivaalin tuotoksia. Siihen suuntaan sitten!

Kaisa Oinas-Panuma, koordinaattori

P.S. Lupaan, että Ideafestivaalin jatkosta tiedotellaan myös Maaseudun Sivistysliiton ja Osallisuustiimin somekanavissa, eli pistäthän viimeistään nyt somekanavamme Facebookissa, Instagramissa, Twitterissä ja YouTubessa seurantaan! Ja jos sosiaalinen media ei sinua innosta, niin sähköpostilistoillemme pääset täältä.