Äijäpatsaat Kokemäellä

Länsi-Suomi, Satakunta, Julkinen teos

”Jos jotain pirullista aiotaan tehdä, niin kai sitä pikkuhiljaa tarttis ruveta ajattelemaan.” Näillä sanoin alkoi Kokemäellä äijäpatsaiden teko, joista ensimmäinen oli 60-vuotislahjaksi tehty kyntäjäpatsas.

Paikkakunnan keskenään tuttujen maanviljelijöiden toisilleen tuunaamat lahjat maustettiin jäynähuumorilla. Äijäpatsaat tehtiin kahdeksan vuoden aikana aina vuorollaan yhdelle porukasta pyöreiden vuosien kunniaksi.

Hahmoista löytyy esikuvansa mukaista luonteikkuutta ja näköisyyttäkin. Niissä on mukana satakuntalaisen ystäväpiirin keskinäistä keljuilua ja pistelyä, reilun kaveruuden merkeissä.

Patsaista on tullut osa paikkakunnan nähtävyyksiä. Teokset on sijoitettu keskeisille paikoille tienvarsille mahdollisimman monen näkijän iloksi. Seitsemän äijän komea rivistö alkaa Kuurolan kylästä ja päättyy Harjavallan puolelle.

Patsaiden tekijät ja ideoitsijat ovat Olli Juvela, Erkki Toikka, Ilkka Tupi, Ilkka Horppa, Erkki Kangas, Heikki Kurru, Mikko Setälä ja Timo Ruippo.

Kuvat: Veli Granö / ITE-kartoitukset, ITE Satakunnassa (2019-2021), MSL

OSOITE Kokemäki ja Harjavalta. Äijäpatsaat löytyvät Kokemäenjokea seuraavan Kuurolantien ja Pohjoisrantatien varrelta. Teokset on merkitty GoogleMapsiin hakusanalla Äijäpatsas. Kokemäeltä kohti Harjavaltaa patsaat tulevat vastaan järjestyksessä Olli Juvela, Erkki Toikka, Ilkka Tupi, Ilkka Horppa, Erkki Kangas, Heikki Kurru ja Mikko Setälä.
AVOINNA Katsottavissa vapaasti.
ESTEETTÖMYYS Patsaat ovat tien varrella ja melko hyvin nähtävissä autosta.
LISÄTIETOJA Artikkeli MaaseutuMediassa 14.1.2019

Olli Juvelan äijäpatsas kuuluu tien 2440 jäynäteosten sarjaan, jonka tekijöinä on paikallisten maanviljelijöiden porukka.
Erkki Toikka tunnetaan rotukarjastaan.
Äijäpatsas aiheenaan Ilkka Tupi.
Kurpitsanviljelijä Ilkka Horpalle omistettu patsas.
Erkki Kangas on kova juoksemaan ja hiihtämään, ja sen todistaa hänen näköispatsaansakin.
Heikki Kurru ja kanat.
Mikko Setälän patsas on varsin käteväksi tehty.