Kurkiparkin toteemipaalun upea nousu ja ilkeä tuho

ITE-taide, Blogi

Teksti: Raija Kallioinen
Valokuvat: Sinikka Vesterinen
Video: Juha Käkelä

Helmikuisena yönä tehtiin Vesannon kunnassa omituinen ilkivallan teko. Kurkiparkin komea toteemipaalu pantiin moottorisahalla poikki ja kaadettiin hankeen pötkölleen. Mikä ihme sai aikaan näin älyttömältä tuntuvan, ilkeän ja ihmisten hyviä pyrkimyksiä loukkaavan teon?

Muutamaa kuukautta aiemmin oli kunnassa iloittu erityislaatuisesta Sydänmaan paalujen sarjasta. Komeat 6–10-metriset paalut ovat paikallisten ihmisten ja yhteisöjen suunnittelemia ja kertovat kyläkuntien historiasta, identiteetistä ja elämäntarinoista. Eri puolille kuntaa toteutetut paalut veisti moottorisahataitelija Juha Käkelä.

Vesantolaiset saivat pontevaan hankkeeseensa Taiteen keskustoimikunnan rahoituksen. Sydänmaan paalut ovat mukana myös Maaseudun Sivistysliiton viime vuonna toteuttamassa kylätaiteen kohteiden hakemistossa, www.kylätaide.fi.

Tuntuu kuin olisi käynyt etiäinen, sillä viime viikolla rupesin päivittämään kylätaidesivultamme Sydänmaan paalujen tietokorttia ja selvittelemään, ovatko kaikki suunnitellut toteemit valmistuneet. Pyysin veistäjä Juha Käkelältä somessa näkemääni hienoa videoklippiä Kurkiparkin paalusta. Paluupostissa sainkin häneltä tärähdyttävän linkin Sisä-Savon uutiseen, joka kertoi veistosta kohdanneesta tuhotyöstä.

Kuka tietää ja mitä?

Sisä-Savon ystävällisestä asiakaspalvelusta sain jutun luettavaksi. Siitä käy ilmi, että toteemipaalu on katkaistu sahaamalla perjantain 9.2. ja lauantain välisenä yönseutuna. Paalun sijaintipaikka on Kurkiparkki, Sinisentien varrella oleva levähdyspaikka, jossa paalun lähelle pääsee kätevästi sekä autolla että moottorikelkalla.

Jutussa haastateltu kunnanjohtaja Pia Harmokivi kertoo poliisin selvittelevän tapausta. Hän myös vakuuttaa, että tavalla tai toisella paalu pystytetään uudelleen.

Lehdelle vinkin antoi tuhopaikalle ensinnä osunut Sari Liimatainen. Hän on jakanut ilkiteosta kuvia myös Facebookin Vesantolaiset-ryhmään. Teko on tuomittu tyhmänä, ja tekijän motiivi herättää vesantolaisissa ihmetystä.

Pyysin kommenttia kunnanhallituksen puheenjohtajalta Minna Back-Hytöseltä, joka on itsekin ollut suunnittelemassa yhtä hankkeen paaluista. Hän kertoi kokevansa tällaisen ilkivallan todella ikävänä.

– Teko kohdistuu kyläläisten yhteishenkeen, yhdessä suunnitteluun, innostukseen ja tekemiseen. Näin kohteella on myös ”kasvot”. Tämä paalu on erityisen kaunis ja sopii paikkaan hyvin. Kyläläiset ovat syystäkin siitä ylpeitä, kuten koko Vesanto, kirjoitti Back-Hytönen sähköpostivastauksessaan.

Yksi Kurkiparkin paalun suunnittelijoista, paalun ”hengetär”, on Sinikka Vesterinen. Hänet tavoitin puhelimitse.

– Meitä oli toteemin suunnittelijoina kahdeksan hengen porukka Niinivedenpään kylän entisiä ja nykyisiä asukkaita. Ikähaitari oli lavea, 8-vuotiaasta 86-vuotiaaseen, Vesterinen kertoo.

Kävi ilmi, että juuri Vesterinen on tehnyt rikosilmoituksen tuhotyöstä. Hänen mukaansa somessa on jonkun aikaa pyörinyt video tihutyöstä. Videon nähneet ovat kertoneet, että asialla olisi ollut isompi porukka, ja metsurin asuinen henkilö olisi sahannut paalun poikki lumirajan kohdalta. Video on tietenkin kadonnut somen palstoilta.

Jää jännitysnäytökseksi, pääseekö poliisi tekijöiden jäljille.

Mitä miettii veistäjä?

Vesannon paalujen veistäminen oli viime kesänä Juha Käkelälle iso urakka. Paaluja syntyi kaikkiaan 20, joista yksi jäi vielä viimeistelyä vaille.

Positiivisesti elämään asennoituva Käkelä suhtautuu tilanteeseen oivaltamisen mahdollisuutena:

– Tämähän on kova juttu! Taide herättää suuria tunteita ja keskustelua. Sydänmaan paalut saavat tämän myötä ansaitsemaansa huomiota.

– Surettaa ihanien kyläläisten puolesta. He olivat tehneet pitkille pahveille tosi tarkat ja taidokkaat piirustukset kuuden metrin veistokseen. Katkaistun paalun korjaamisen näen vaikeaksi, ja väkisinkin sen pituus lyhenee. Tekisi mieli tehdä tilalle uusi paalu, jossa on harjaterästä sisällä!

– Mielenkiintoista olisi saada selville, mitä teon tekijöiden mielessä liikkuu. Ihmisellä, joka yön pimeydessä tekee näin hölmöjä tekoja, ei ole kaikki asiat kunnossa, Käkelä pohtii.

Niinivedenpään kylän entisten ja nykyisten asukkaiden suunnittelema ja moottorisahaveistäjä Juha Käkelän toteuttama komea Kurkiparkin paalu pystytettynä paikalleen kesällä 2023. Kuva Sinikka Vesterinen.