Sydänmaan paalut Vesannolla

Itä-Suomi, Pohjois-Savo, Julkinen veistos

Vesannon sydänmailla seisoo uljaasti pystyssä kahdeksantoista Sydänmaan paalua. 6–10-metriset ihmisiä, eläimiä ja tapahtumia kuvaavat mäntypaalut ovat paikallisten ihmisten ja yhteisöjen suunnittelemia ja noudattavat ITE-taiteen ominaispiirteitä: suunnittelijoidensa historiaa, identiteettiä ja elämäntarinaa. Paalut on veistänyt moottorisahataitelija Juha Käkelä piirustusten mukaan.

Itse asiassa paaluja olisi yksi enemmän, mutta helmikuisena yönä 2024 ilkivallan tekijä sahasi Kurkiparkin komean paalun tyvestä poikki ja pilkkoi osiin. Yllä olevalla videolla kyseinen paalu on valmiina, juuri ennen pystyyn nostamista. Vandalismista uutisoi Sisä-Savo.

Sydänmaan paalut sijaitsevat ympäri Vesannon kuntaa. Suunnittelijat ovat itse määritelleet paalun paikan. Osa paaluista on poltettu kuvion esiin nostamiseksi ja osa maalattu.

Vesannon kunta sai Sydänmaan paaluihin sadan prosentin avustuksen Taiteen edistämiskeskukselta.

Paalut ovat kaikkien ihailtavissa. Tarkoituksena on toteuttaa Sydänmaan paalut -reitti, jota seuraten pääsee kiertämään kaikki paalut ja tutustumaan niiden tarinoihin sekä samalla Vesannon kuntaan. Sydänmaan paalut -reitistä tehdään myös digitaalinen kierros, jonka kautta siihen pääsee tutustumaan etänä ja esteettömästi. Sydänmaan paalujen ympärille on suunnitteilla myös tapahtumia.

Kuvat: Vesannon kunnan arkisto, kaksi alimmaista Sinikka Vesterinen.

OSOITE Vesannon kunnan eri kylissä. Myöhemmin julkaistaan tarkempi reittikartta.
AVOINNA Katsottavissa vapaasti.
ESTEETTÖMYYS Paalureitistä valmistuu digitaalinen kierros, johon pääsee tutustumaan etänä ja esteettömästi.
LISÄTIETOJA Kunnanjohtaja Pia Harmokivi ja vapaa-aika- ja hyvinvointipäällikkö Anne Jäntti.

Vesannon ja Tervon yrittäjien paalu MM-Reiska-teemasta. Kuvassa paalua ihailemassa kunnanhallituksen puheenjohtaja Minna Back-Hytönen, paalujen veistäjä Juha Käkelä ja kunnanjohtaja Pia Harmokivi.
Hietarannan paalu ja osa sen suunnitelleista kyläläisistä.
Vesannon koiraharrastajien paalu.
Musiikin ystävien paalu.
Kurkiparkin paalu, jonka suunnitteluun kesällä 2023 osallistui kahdeksan Niinivedenpään kylän entistä ja nykyistä asukasta, tuolloin ikäjakaumaltaan 8-86-vuotiaita. Kuva Sinikka Vesterinen.
Kurkiparkin paalu sahattuna poikki helmikuun alussa 2024. Kyläläisten mukaan ilkivallan teosta on kuvattu video, jota on jaettu somessa mutta sittemmin video on poistettu. Rikosilmoitus tästä tuhotyöstä on tehty. Kuva Sinikka Vesterinen.