Kouluttajaverkostosta uusia näkökulmia keskustayhdistyksiin

Järjestökehittäminen, Kansalaistoiminta, Koulutus, Blogi
Kirjoittaja: Sofia Heininen
Keskustan kouluttajaverkoston jäsenet ja järjestökehittäjä koulutuksessa.
Keskustan kouluttajat olivat viime syksynä koolla pohtimassa unelmien järjestötoimintaa. Oikealla Keskustan järjestökehittäjä Suvi Louhelainen ja kouluttaja Kyösti Skippari. Vasemmalla kouluttajat Jonna Haavisto ja Jaana Niemi.

Keskustan kouluttajaverkosto tukee Keskustan piirejä koulutustoiminnassa. Verkosto on Keskustan perusyhdistysten ja piirien käytössä esimerkiksi viestintään, kokoustekniikkaan, Keskusta-aatteeseen tai vapaaehtoisten johtamiseen liittyen. Kouluttajia on eri puolilla Suomea, ja heitä voi pyytää kouluttamaan esimerkiksi yhdistyksen tilaisuuteen tai järjestää useamman yhdistyksen yhteisen koulutustilaisuuden. Yhdistyksille koulutukset ovat maksuttomia.

Olen itse saanut olla kouluttamassa tällä hetkellä toimivaa kouluttajaverkostoa keväästä 2022 lähtien. Verkostossa on osaamista laajasti niin järjestötoiminnasta, viestinnästä kuin esimerkiksi esiintymistaidoista. Kouluttajissa on sekä yhdistys- ja keskustatoiminnan konkareita että tuoreita kasvoja, jotka tuovat yhdistysten toimintaan uusia näkökulmia. Maantieteellisesti verkosto ulottuu Lapista Uudellemaalle ja Itä-Suomesta Varsinais-Suomen kautta Pohjanmaille – eli kattaa koko Suomen.  

Koulutusta myös kouluttajille

Kouluttajat ovat saaneet tehtäväänsä koulutuksen ja heidän tuekseen on tehty kattavat koulutus- ja esitysmateriaalit. Kun kouluttaja lähtee kouluttamaan, hän voi napata itselleen esitysdiat MSL verkko-opistosta. Verkostolle tarjotaan osaamisen kehittämisen tueksi koulutusta useamman kerran vuodessa. Tänä syksynä koulutusta tarjotaan kouluttajien pyynnöstä muun muassa esiintymistaidoista. Kouluttajat voivat halutessaan saada myös arvioidun ja Omaan Opintopolkuun tallentuvan opintosuorituksen, jota voi hyödyntää jatkossa myös muilla elämänalueilla, esimerkiksi työnhaussa tai opinnoissa. Maaseudun Sivistysliiton tarjoama opintopistemahdollisuus onkin otettu ilolla vastaan, ja moni on halunnut itselleen opintopisteytetyn suorituksen.

Keskustan järjestökehittäjä Suvi Louhelainen iloitsee kouluttajaverkoston osaamisesta.

”Konseptoitujen Keskustan koulutusten, kuten Uusi Verso ohella, verkoston kouluttajat tarjoavat ketterää paikallista täsmäapua järjestötoimijoillemme ja päättäjillemme. Kouluttajaverkoston kouluttajia voivat käyttää maksutta niin perusyhdistyksemme, kunnallisjärjestöt, piirit tai vaikkapa valtuustoryhmät kunnissa ja hyinvointialueilla.”

Verkoston kouluttajat ovat vapaaehtoisiamme, jotka haluavat jakaa osaamistaan puolueen jäsenten, yhdistysten ja piirien avuksi ja tueksi. Huipputyyppejä siis!

Suvi Louhelainen, Keskustan järjestökehittäjä

Vertaisoppimalla vinkit jakoon

Keskustan kouluttajaverkostossa keväästä 2022 alkaen mukana on ollut Ira Toppinen, joka kouluttaa erityisesti Pohjois-Pohjanmaalla. Hän on kouluttanut vaalien alla ehdokkaita. Aiheina on ollut viestintään ja vaalisuunnitelmiin liittyviä asioita. Iran kokemusten mukaan kuntatasolla kaivataan eniten järjestökoulutusta ja ”aatteen vahvistamista”.

Kouluttajaverkostosta olen saanut vinkkejä toteutukseen, verkostoitumista ja vertaisoppimista sekä pääsyn erinomaisiin koulutusmateriaaleihin Moodlessa.

Ira Toppinen, Keskustan kouluttaja Pohjois-Pohjanmaalla

Opintopisteitä Ira ei ole vielä päässyt hyödyntämään, mutta toteaa: ”Minä opiskelen koko ajan jotain – ihan rakkaudesta lajiin.”

Lue lisää kouluttajaverkostosta täältä.

Olisiko järjestössänne tarvetta kouluttajakoulutukselle? Tilaa meiltä opintopisteytetty koulutus! Lue sisällöstä tarkemmin täältä.