Konkreettiset teot ratkaisuna ympäristöahdistukseen

Maaseudun Sivistysliitto, Ympäristö, Blogi

Tunnelmia nuorten ympäristöhuippukokouksesta

Maaseudun Sivistysliiton kyläkehittäjät Iida ja Marikki pääsivät osallistumaan Nuorten ympäristöhuippukokoukseen, joka on Valtioneuvoston kanslian nuorten ilmasto- ja luontoryhmän (NUOLI) järjestämä kaksipäiväinen tapahtuma alle 29-vuotiaille ajankohtaisista ympäristöteemoista ja nuorten vaikuttamismahdollisuuksista. Tapahtumassa syvennyttiin työpajojen sekä paneelikeskustelun avulla ajankohtaisiin ympäristöteemoihin, joiden pohjalta Nuorten ilmasto- ja luontoryhmä valmisteli Suomen kansallisen lasten ja nuorten ympäristöjulkilausuman 2024. Julkilausuma luovutetaan Suomen hallitukselle vielä loppuvuoden aikana.

Elinympäristömme, ilmastomme ja luonnon ekosysteemimme ovat jatkuvassa muutoksessa, ja ihmisen toiminnan vuoksi negatiivinen muutosliike kiihtyy. Muutos voi johtaa myös hyvään ja asioita on mahdollista muuttaa parempaan suuntaan. Siihen ei silti kukaan pysty yksin, vaan muiden apua tarvitaan.  Ehkä juuri näiden tekijöiden vuoksi mekin olemme halunneet opiskella ympäristöaiheita ja päätyneet töihin järjestökentälle, jossa on mahdollisuus vaikuttaa asioihin konkreettisella tasolla. Samalla voimme lisätä tietoisuutta ja olla mukana maaseudun ihmisten muutoksessa kohti kestävämpää elämäntapaa.

Huippukokouksessa paneuduttiin muun muassa ympäristötunteisiin ja myötätuntoon. Aihe sai meidät pohtimaan tunteiden merkitystä ympäristökysymyksissä. Esimerkiksi ilmastonmuutos ja luontokato uhkaavat myös olemassaoloamme ja siksi niihin voi liittyä myös voimakkaita tunteita. Omien kokemustemme mukaan tunteiden jakaminen ja niistä ääneen puhuminen voivat auttaa myös niiden käsittelyssä.

Maaseudun Sivistysliitossa on huomattu ympäristödialogien merkitys ja se, miten ne mahdollistavat erilaiset mielipiteet ja rakentavan keskustelun.

Ympäristöön liittyviä huolia ja negatiivisia tunteita voi helpottaa keskittymällä yksilön vaikutusmahdollisuuksiin. Pohdimme omia kokemuksiamme siitä, että jokaisella on mahdollisuus vaikuttaa myös esimerkin avulla asioihin omassa lähipiirissään. Esimerkiksi kierrättämällä voit kannustaa muita lähipiirisi ihmisiä aloittamaan lajittelun ja antamaan heille matalan kynnyksen tukea muutoksessa. Tämän lisäksi kyläyhdistys- tai kansalaisjärjestötoiminta voivat olla hyvin vaikuttavia tekijöitä ruohonjuuritasolla ja usein käytännön tekemisestä saa uutta voimaa jatkaa eteenpäin. Maaseudun Sivistysliitto aktivoi maaseudun kyläläisiä ja muita yhteisöjä konkreettisiin tekoihin omilla alueillaan erilaisilla hankkeilla kuten Kestävät kylät-hankekokonaisuuden avulla. On myös tutkittu, että juuri yksilön konkreettiset teot voivat vähentää esimerkiksi ilmastoahdistusta (Fyke & Weaver 2023).

Maaseudun Sivistysliitto tuo myös erilaisia toimijoita saman pöydän ääreen, millä voidaan vähentää kuplautumista. Joskus on hyvä irrottautua kuplastaan ja katsoa sen ulkopuolelle. Maaseudun Sivistysliitossa on huomattu ympäristödialogien merkitys sekä miten ne mahdollistavat erilaiset mielipiteet ja rakentavan keskustelun. Uuden yhteistyön alku voi löytyä yllättävästä paikasta! Syyttelyllä ja väärinymmärtämisellä ei muuteta maailmaa. Myötätunto kasvaa, kun toisen todellisuus tulee lähelle.

Meidän mielestämme on tärkeää löytää tasapaino huolen ja toiminnan välillä. Vaikka emme voi ratkaista kaikkea itse, toivon säilyttäminen on avainasemassa. Yhdessä pienin askelin, voimme luoda toivoa ja suunnata kohti kestävämpää tulevaisuutta. Maaseudulla asuvilla on usein läheinen yhteys luontoon, mikä voi tarjota ainutlaatuisen mahdollisuuden elää kestävämmällä tavalla. Maaseutualueen asukkailla on jo usein paljon kokemuksia ja tietoa ympäristötyöstä, vaikka toimia ei olekaan aina mielletty tai tunnistettu ympäristötoimiksi.

Mielestämme tapahtuman parasta antia oli se, että pääsimme tapaamaan muita ilmastosta ja luonnosta välittäviä nuoria järjestötoimijoita ja muita ympäristökysymyksistä kiinnostuneita. Tunne siitä, että tätä työtä ei tehdä yksin, vaan ihmiset monissa eri järjestöissä eri puolilta Suomea ovat huolissaan ympäristöstä ja tekevät asioita sen hyväksi. Tapahtumasta jäi tunne, että vaikka ympäristöön liittyvät huolet ovat suuria, meillä on omalla toiminnallamme mahdollisuus vaikuttaa tulevaisuuteen ja antaa luonnolle mahdollisuuden toipua.

Lähteet:

Fyke, J., Weaver, A. (2023). Reducing personal climate risk to reduce personal climate anxiety. Nature Climate Change. 13. Saatavissa (viitattu 12.11.2024): https://www.nature.com/articles/s41558-023-01617-4

Kirjoittajat