ITE Saimaalla

Ite-taide, Taide, Kirja, Taiteen seuraajille

ITE Saimaalla on läpileikkaus Etelä-Savon nykykansantaiteesta. Kirjan artikkelit ja rikas kuvitus nostavat esiin sen, miten alueen kansanluovuudessa korostuu puun käytön taituruus.

Kirjaan on koottu taiteilijaesittelyjä eteläsavolaisista itseoppineista taiteentekijöistä. Lisäksi valotetaan ITE-taiteen 20-vuotista kartoitushistoriaa, pohditaan visuaalisen nykykansantaiteen tulevaisuuden näkymiä ja suojelua sekä sen suhdetta yhtenäiskulttuuriin.

Maakunnallisille ITE-taiteen hankkeille esitetään usein kysymys siitä, mikä on tyypillistä juuri kyseessä olevan alueen ilmaisumuodoille? Etelä-Savossa vastaus näyttää olevan puu. Puunveisto vaihtelevilla välineillä ja puun käyttö muodossa tai toisessa teoksen tai taideympäristön materiaalina on yleistä Etelä-Savon alueella. Toki mukaan mahtuu myös poikkeuksia tästä säännöstä, kuten kirjan taiteilijaesittelyt kertovat. Yksi yhteinen piirre kaikille tekijöille on jatkuva kehittymisen halu. Oman taiteellisen työskentelyn sekä taidollinen että henkinen kehittäminen on mielenkiinnon ylläpitävä voima.

Useimmat ITE-taiteen julkaisuissa ja näyttelyissä esitellyt taiteilijat ovat miehiä. Kautta kartoitushistorian onkin kyselty, missä on naisten tekemä ITE-taide? Onko se vaikeammin löydettävissä, koska se sijaitsee oman kodin seinien sisällä esimerkiksi käsitöiden muodossa eikä kaikkien nähtävillä pihapiirissä?  Etelä-Savosta löytyy muutamia mahtavia naispuolisia ITE-taiteilijoita, mutta myös hyvin monen miestaiteilijan tukena on vaimo tai elämänkumppani antamassa oman korvaamattoman panoksensa luomistyön taustaksi. ITE Saimaalla -kirjassa on pyritty tuomaan esille myös näiden tärkeiden taustavaikuttajien työpanos.

Kirjan sisältö on koottu Maaseudun Sivistysliiton Etelä-Savossa toteuttaman ITE-hanketoiminnan kautta. Maakunnan nykykansantaiteilijoita etsittiin, haastateltiin ja kuvattiin vuosina 2016–2017, ja kirja näki päivänvalon vuonna 2018 Suomen Metsämuseo Lustossa Punkaharjulla järjestetyn ITE puusta -näyttelyn yhteydessä. Samaan aikaan useat alueen ITE-taiteilijat avasivat pihapiirejään ja kulttuurikohteitaan vierailijoiden tutustuttavaksi.

ITE-taiteen kartoitus- ja esittelyhankkeiden toteutusta Etelä-Savossa rahoittivat Piällysmies ry ja Rajupusu Leader ry Euroopan maaseuturahastosta.

Toimitus Minna Tuuva, ulkoasu Kimmo Heikkilä, julkaisija Maaseudun Sivistysliitto, kustantaja Maahenki Oy (2018).