Yhteisöpuutarhojen kohdehaku on avattu
Haluamme tänä vuonna auttaa 30 kylää/yhteisöä perustamaan oman yhteisöllisen viljelmän tai kunnostamaan jo toimivaa yhteisöpuutarhaa. On antoisaa kasvattaa yhdessä antimia omaan ruokapöytään, ja kasvimaalla pääsee myös suoraan vaikuttamaan omaan ruokaturvaansa. Haemme mukaan yhteisöllisestä, ekosysteemisestä viljelystä kiinnostuneita ryhmiä, kertoo Mari Korhonen Ryytimaa-hankkeesta, Maaseudun Sivistysliiton ympäristötiimistä.
Kohdehaku on alkanut ja jatkuu helmikuun loppuun. Voimme ottaa mukaan muutaman yhteisöpuutarhan maakuntaa tai yhteistyöhankkeiden aluetta kohden. Puutarhoja viljellään yhteistyöhankkeiden ja -kumppanien kanssa. Ryytimaa jakaa tietoa. Materiaalit, webinaarit ja muut tapahtumat ovat edelleen kaikkien yhteisöviljelystä kiinnostuneiden käytettävissä, vaikka ei olisi puutarhaa tai puutarha ei pääsisi yhteistyöhön hankkeiden kanssa.
Haemme yhteistyöhön mukaan kolmenlaisia kohteita
Mukaan lähtevillä ryhmillä voi olla mielessään esimerkiksi yhteinen pieni kokeilu, jolla voi lähteä liikkeelle ja saada tuntumaa ja kokemusta viljelystä. Tämä voi olla esimerkiksi nurmipottukokeilu tai kohopenkki. Suunnitteilla voi myös olla isomman yhteisöviljelmän perustaminen, jossa kasvatetaan perusvihanneksia pienkokeilua laajemmalla alalla. Mukaan pääsee lisäksi jo toimivia yhteisöpuutarhoja, jotka haluavat esimerkiksi kohentaa maaperää tai viljelmän vesitaloutta. Lue lisää eri yhteisöviljelmämuodoista.
Missä puutarhat voivat sijaita
Teemme yhteistyötä eri puolella Suomea toimivien Kestävät kylät- ja LUMOAVA-hankkeiden kanssa, joiden toiminta-alueilla mukaan valitut aloittavat tai tuunattavat puutarhakohteet saavat tukea ja apua. Hankkeet tarjoavat tukea yhteisöpuutarhojen toiminnan käynnistämiseen, käytännön toteutukseen ja järjestäytymiseen sekä toiminnan aloituksessa tarvittaviin hankintoihin tai asiantuntijapalveluihin.
Toimintaamme rahoittaa EU:n maaseuturahasto, minkä vuoksi valittujen yhteisöpuutarhojen ja yhteishankkeiden tulee sijaita maaseutualueella. Tähän lasketaan myös pienempien kaupunkien taajama-alueet. (Maaseutu-kaupunki-luokituksen alueet ydinmaaseutu, harvaan asuttu maaseutu sekä kaupunkialueiden läheinen maaseutu.) Esimerkiksi Jyväskylän ydinkeskusta ei ole hankealuetta, mutta Varkauden keskusta käy. Tarkempi erittely löytyy hakulomakkeelta.
Otamme viljelijäyhteisöjen verkostoomme mukaan kohteita myös muualta Suomesta. Näille kohteille välitämme tietoa ja taitoja tuottamiemme materiaalien ja webinaarien muodossa. Mikäli nämä kohteet tarvitsevat toimintaansa rahallista panostusta tai asiantuntijapalveluita, ohjeistamme rahoituksen hakemisessa.
Ryytimaa tarjoaa
- Koulutuksia webinaareina ja materiaalia viljelyyn liittyvistä teemoista
- Viikoittaiset Teams-keskustelupalaverit kysymyksien esittämiseksi ja kokemuksien vaihtamiseksi viljelyyn osallistuville palstalaisille. Palaverit jatkuvat myös kesäkaudella yhteisöviljelyä tukemaan.
HUOM: Ensimmäinen ”kyselytunti” kohdehakuun liittyen järjestetään
ti 28.1.25 klo 18–19. Tilaa linkki kyselytuntiin täältä. - Apua rahoituksen hankkimiseen niille puutarhoille, jotka eivät ole yhteistyöhankkeiden alueilla.
Kestävät kylät- ja LUMOAVA-hankkeet tarjoavat
- Ohjattuja tapaamisia, jossa toimintaa ja sen toteutusta suunnitellaan ja valmistellaan
- Ohjausta käytännön toteutukseen
- Toiminnan aloituksessa tarvittavia hankintoja sopimuksen mukaan
Yhteistyöhankkeet löytyvät tästä linkistä kartalla yhteystietoineen
Katso tarkempia esimerkkejä yhteisöpuutarhoista – Puutarhatarjotin
Mukaan otetaan vuoden 2025 kohdehaussa yhteensä 30 yhteisöpuutarhaa, jotka jakautuvat tasaisesti eri maakuntiin. Haku on auki helmikuun loppuun. Ilmoittautuneisiin otetaan yhteyttä maaliskuun alussa.
Hae mukaan tästä:HAKULOMAKE
Mukaan voi päästä myös hakuajan jälkeen. Hankkeiden toiminta jatkuu vuoden 2026 loppuun.
Ryytimaan tuotetut materiaalit sekä järjestetyt webinaarit ovat maksuttomia ja avoimia kaikille resurssiviisaasta yhteisöllisestä viljelystä kiinnostuneille. Osallistua voi jokainen aiheesta kiinnostunut, vaikkei olisi vielä mukana yhteisöviljelyssä tai oma yhteisöpuutarha ei ole hankkeessa mukana.
Ryytimaa – resurssiviisas yhteisöviljely paikallisyhteisöjen turvana tehtävänä on jakaa tietoa. Lue lisää Ryytimaasta
Yhteistyöhankkeet Maaseudun Sivistysliitossa:
LUMOAVA-hankkeet Lue lisää
Kestävät kylät -hankeperhe Lue lisää
Voit kysyä lisää:
hakuprosessista, tapahtumista, hankkeista: heli.kallio-kauppinen@msl.fi
hakuprosessista, viljelytekniikoista, yhteisöviljelystä: mari.korhonen@msl.fi