Yhteisöllinen viljely vahvistaa arjessa ja tuo turvaa kriisin sattuessa
Kirjoittaja Mari Korhonen
Olemme käynnistäneet tänä syksynä Ryytimaa – resurssiviisas yhteisöviljely paikallisyhteisöjen turvana – hankkeen. Teemme tulevien vuosien aikana tutuksi sitä, kuinka maaseudun asukkaat ja toimijat voivat parantaa omaa varautumistaan ja vahvistaa paikallista ruokaturvaa viljelemällä hyötykasveja yhdessä, luonnon oman toiminnan malleja mukaillen. Kokoonnuimme viime viikolla asian ääreen ensimmäisessä webinaarissamme, jossa käytiin läpi yhteisöllisen viljelyn hyötyjä sekä erilaisia esimerkkejä toteutuneista yhteisöviljelmistä.
Mitä resurssiviisaus tarkoittaa viljelyssä
Resurssiviisaus viljelyssä tarkoittaa sitä, että toiminnan panokset ja tuotokset ovat tasapainossa. Viljelykasvit kasvavat siinä missä muutkin auringon valon voimalla. Silti jokainen teollisen maatalouden piirissä aikaan saatu ravintokalori vaatii joidenkin lähteiden mukaan jopa kymmenen fossiilisen kalorin energiapanostuksen. Ryytimaassa tähtäämme liikkeelle ekosysteemisen viljelyn näkökulmasta, tutkimme ekosysteemien toimintaa ja niistä sovellettuja viljelymenetelmiä, jotka ohjaavat hoitamaan hyötyviljelmiämme luonnon prosessien kaltaisesti. Teemme tutuksi taitoja, joilla hoitaa maaperää, vaalia tasapainoista eliöstöä puutarhassa ja sen ympärillä, ylläpitää toimivaa vesitaloutta sekä tuottaa ja säilöä syötävää, vaikka sen varalle mikäli normaali kauppareissu ei syystä tai toisesta onnistukaan.
Yhteisöllisyys tuo tukiverkostua
Miksi sitten viljellä yhdessä? Omavaraisuus-sanassa kaikuu kaiken itse tekemisen eetos, yksin pärjäämisen mentaliteetti. Yhdessä tekemisellä on kuitenkin voima saada aikaan paljon muutakin kuin vihanneksia. Porukalla viljeleminen vahvistaa tavallisen arjen hyvinvointia, rakentaa sosiaalisia yhteyksiä, madaltaa naapuriavun kysymisen ja antamisen kynnystä sekä innostaa opettelemaan ja tekemään yhdessä myös monia muita asioita. Viljelyporukan voi koota epämuodollisesti omasta tuttavapiiristä tai naapurustosta, tai sen voi organisoida muodollisemmin virallisen vetäjän voimin. Rahoitusta toiminnalle voi olla saatavilla erilaisista lähteistä, paikallisesta alueesta riippuen.
On monta tapaa viljellä yhdessä
Yhteisöllinen viljely on monilla toimivilla viljelmillä organisoitu viikottaisten tapaamisten tai vastuuvuorojen ympärille. Viikottaisissa kokoontumisissa voidaan sopia ja toteuttaa tarvittavat puutarhatyöt ja kasvukauden edetessä myös korjata ja jakaa paikalla olijoille puutarhan satoa. Puutarhan hoitoa voi jyvittää myös vastuuviikoille, jolloin tietyt henkilöt huolehtivat vuorollaan viikon tai kahden ajan esim. kastelusta ja sadon jaot toteutetaan erikseen.
Jos haluat seurata Ryytimaa-hankkeen toimintaa ja sen tuottamaa materiaalia ekosysteemisistä viljelymenetelmistä, varautumisesta tai yhteisöviljelystä yleensä, voit tilata uutiskirjeemme.
Ensimmäiset uutiset lähetään tammikuun loppupuolella.
Kirjoittaja
Mari Korhonen
Projektikoordinaattori, kyläkehittäjä
+358 40 6147 841 mari.korhonen@msl.fi Lue lisää henkilöstä