Tapahtuman tiedot
Valojuhla Sanginjoella – valo saapuu kylään!
Sanginjoki, Oulu
Sunnuntaina 17.11.2014 klo 12–18
Seitsemänkymmentä vuotta sitten saapuivat sähköt Sanginjoelle Ouluun. Sen kunniaksi järjestetään marraskuussa 2024 Valojuhla, jossa on toisintoa alkuperäisestä vuosikymmenten takaisesta juhlasta – arvokkuutta ja kepeyttä. Valojuhlassa vietetään Sanginkonnun taiderastien ensimmäisten teosten avajaiset Loppulan ladolla, Istuinkivellä ja nuorisoseurantalolla. Juhlimme myös 120 vuotta täyttävää Sanginjoen Nuorisoseuraa ja uusia luontoreittejä.
Tapahtuma on ilmainen. Ilmaisista pääsylipuista löydät tietoa infoliitteestä.
Juhlintaa luontokeskus Loppulassa klo 12–15.30
Loppulan luontotalon viereisessä metsässä voi kokea draamallisen Metsänvartijan lyhtypolku -esityksen, joka on suunnattu erityisesti lapsiperheille. Polku kulkee valaistussa taikametsässä, jossa voi nähdä mielikuvitusta ruokkivia fiktiivisiä hahmoja. Hahmojen ideat on saatu alueen tarinoista, historiasta ja luonnosta.
Lyhtypolun varrella Loppulan vanhassa hirsiladossa on taiteilija Satu Suvannon toteuttama taideteos, jonka ympärille Metsänvartijan lyhtypolku huipentuu. Lyhdyt opastavat myös läheiselle nuorisoseurantalolle Valojuhlan huipennukseen. Valo on tärkeä teema sekä visuaalisesti että kulttuuriperinnön elävänä pitämisen symbolina.
Loppulan luontokeskuksen ohjelmaosuuteen on Oulusta bussikuljetus. Bussin reitti ja aikataulu.
Iltamat nuorisoseurantalolla klo 16–18
Iltamatyyppinen juhlatilaisuus Sanginjoen nuorisoseurantalolla sisältää elävää musiikkia ja poimintoja 70 vuoden takaisesta Valojuhlasta. Mukana ovat mm. a cappella -kuoro Pyrstötähdet, soitinyhtye Sari ja Pojat sekä duo Veli Vaismaa ja Suvi Partanen. He esittävät vanhoja lauluja alkuperäisestä Valojuhlasta, joka pidettiin 70 vuotta sitten, kun kylälle saapui sähkövalot. Kyläläiset pitävät myös puheita ja esittävät pieniä ohjelmanumeroita. Juhlapaikalle kootaan näyttely, jossa on vanhoja valokuvia mm. alkuperäisestä Valojuhlasta.
Ohjelma päättyy klo 18.00, jonka jälkeen on mahdollisuus vapaaseen seurusteluun klo 20:een saakka.
Ilmainen pääsy – ohjeita lippuvarauksiin
Valojuhla on ilmaistapahtuma. Osaan ohjelmasta jaamme rajallisen määrän pääsylippuja.
– Bussilippujen varaukset: saaranmailit(at)gmail.com.
– Metsänvartijan lyhtypolun esityksiin saat lippuja Loppulassa sisäänkäynnin portilta.
– Iltamiin lippuvaraukset 31.10. mennessä: pykyarja(at)gmail.com, tekstiviestitse 040 592 5153 (ilmoita gluteeniton ruokavalio). Jäljelle jäävät iltamaliput jaetaan Loppulassa infopisteellä.
Tekijät ja tukijat
Valojuhlan toteutuksessa on laaja verkosto toimijoita. Yhteistyössä Maaseudun Sivistysliiton kanssa ovat mukana mm. Sanginjoen Nuorisoseura, Sanginsuu-Lapinkangas-Sanginjoki-kyläyhdistys, Loppulan Ystävät, Kulttuuritalo Valve, Lumo-valofestivaali, Oulu-opiston taidekoulu Upia, Oulun kaupunki ja Pohjois-Pohjanmaan museo.
Matsänvartijan lyhtypolun on ohjannut ja käsikirjoittanut yhteisötaiteilija ja teatterintekijä Sanna-Maija Karjalainen, joka vastaa myös Valojuhlan koordinoinnista. Yhteystiedot: sanna-maija.karjalainen@centria.fi, puh. 050 521 7155.
Valojuhla on Maaseudun Sivistysliiton koordinoiman Sanginkontu – taiderasteja jokivarren metsissä -hankkeen osatapahtuma. Hanke liittyy Oulu2026-tapahtumien sarjaan. Juhla vahvistaa osallisuutta ja yhteisöllisyyttä. Sanginjoen kyläläiset ovat vahvalla panoksella mukana tapahtuman suunnittelussa ja toteutuksessa yhdessä hankkeen työntekijöiden kanssa.
Sanginkonnun kulttuurimatkailuhankkeen rahoittajia ovat Pohjois-Pohjanmaan liitto, Oulu2026-säätiö, Oulun seudun Leader ry ja Keskitien Säätiö. Loppulan Valojuhlaa taideteoksineen tukevat myös Museovirasto ja Oulun kaupunki.