Pogostan tulevaisuuden mahdollisuudet – keskustelutilaisuus osana Karhufestivaaleja 11.8.2023

Maaseudun Sivistysliitto, Festivaali, Seminaari, Järjestötoimijoille, Kunnille, Kylille, Vaikuttajille, Yhteisötoimijoille

Tänä vuonna vietetään Suomen kestävän kehityksen toimikunnan 30-vuotisjuhlaa. Pohjois-Karjalan biosfäärialue ja Maaseudun Sivistysliitto järjestävät juhlan kunniaksi keskustelutilaisuuden Ilomantsin tulevaisuuden poluista osana Karhufestivaalia.

Keskustelutilaisuuden teemana on tulevaisuuden Ilomantsi: Millaisia mahdollisuuksia ja millaista potentiaalia Ilomantsilla alueena osana muuttuvaa maailmaa. Keskustelussa mietitään syrjäisen maaseudun elinkeinojen mahdollisuuksia luonnonvarojen uudenlaisen kestävän käytön näkökulmasta, sekä tarvetta mahdolliselle sosiaaliselle ja kulttuuriselle muutokselle.

Keskustelun vetäjänä on Simo Häyrynen, ympäristöpolitiikan yliopistolehtori ja kulttuuripolitiikan dosentti Itä-Suomen ja Turun yliopistoista. Keskustelijoina mukana ovat Suomen kestävän kehityksen toimikunnan pääsihteeri Eeva Furman, ammattikalastaja, dosentti ja Lumimuutos Osuuskunnan puheenjohtaja Tero Mustonen, Biodiful -hankkeen projektitutkija Irene Kuhmonen Jyväskylän yliopistosta, Ajatuspaja Alkion tutkimuspäällikkö Pauliina Maukonen sekä metsätieteiden kolmannen vuoden opiskelija ja nuori yrittäjä Venla Siltovuori.

Tarkempi kuvaus keskustelijoista:

YTT Simo Häyrynen on ympäristöpolitiikan yliopistolehtori Itä-Suomen yliopiston Historia- ja maantieteiden laitokselta sekä kulttuuripolitiikan dosentti Turun yliopistossa. Hänen viimeaikaiset tutkimuksensa ovat keskittyneet kestävyys- ja vihreän siirtymän vastaanottoon eurooppalaisilla syrjäalueilla sekä taantuvien teollisuuspaikkakuntien kulttuuriseen murrokseen. Hän on Suomen Luontopaneelin jäsen.

Eeva Furman, Suomen kestävän kehityksen toimikunnan pääsihteeri työskentelee Valtioneuvoston kansliassa. Aiemmin hän on työskennellyt Suomen ympäristökeskuksessa ja tutkinut mm. ihmisten ja luonnon terveyden yhteyttä ja luonnon turvaamisen politiikkaa. Hän on toiminut Suomen kestävyyspaneelin puheenjohtajana vuosina 2015-2022.

Tero Mustonen, dosentti ja kalastaja, on Osuuskunta Lumimuutoksen puheenjohtaja. Hän luotsaa laajamittaista Koitajoen valuma-alueen ennallistamishanketta 2022-2025.

Irene Kuhmonen työskentelee projektitutkijana Biodiful-hankkeessa Jyväskylän yliopiston Kauppakorkeakoulussa. Hän tutkii hankkeessa ruokaketjun toimijoiden näkemyksiä biodiversiteetin turvaamisesta ruoantuotannossa. Hän myös viimeistelee parhaillaan maanviljelijöiden roolia kestävyyssiirtymässä tarkastelevaa väitöskirjaansa Jyväskylän yliopiston Kauppakorkeakouluun, ympäristöjohtamisen oppiaineeseen. Irene Kuhmosen tutkimustoiminta on kytkeytynyt laajasti ottaen luonnonvaroihin ja niiden kestävään hyödyntämiseen, resilienssiin ja oikeudenmukaisen kestävyyssiirtymän kysymyksiin erityisesti maaseudun näkökulmasta. 

Pauliina Maukonen on politiikan tutkija, vaikuttamisen ja järjestötyön asiantuntija ja kuntapäättäjä. Hän työskentelee tutkimuspäällikkönä Ajatuspaja Alkiossa, joka tuottaa ja kokoaa tietoa päätöksenteon tueksi. Työpöydällä on tällä hetkellä mm. kohtuutalouteen ja politiikan toimintakulttuuriin liittyviä kysymyksiä.  

Venla Siltovuori on metsätieteiden opiskelija ja sivutoiminen luonnontuotealan yrittäjä, joka pyrkii toiminnallaan edistämään uudenlaista maaseutuyrittäjyyttä, karjalaista kulttuuria ja perinteiden ylläpitämistä. Venla on lisäksi mukana vaikuttamassa 4H-toiminnassa ja Suomen Kylät ry:n nuorisojaostossa. 

Uusimmat tapahtumat