Pettupäivä -Keski-Suomi

Keski-Suomi, Työpaja, Kylille

Pettua käytettiin menneinä aikoina pakon edessä leivän jatkeena. Tämä vanhan ajan hätäravinto tunnetaan kuitenkin nykyisin hyvänä ravintolisänä, ja kiinnostus petun ottoon ja käyttöön näyttää lisääntyneen. Tule Kolkanlahteen vanhan metsäkoulun kentälle seuraamaan petun tietä puunrungolta pöytään.

Ohjelma

Petunkorjuuta ja käsittelyä ohjeistaa pettuasiantuntija Esko Paatelainen.
Työpajoissa pääset itse kokeilemaan petunkäsittelyn eri vaiheita.
Havu-uutejuoman valmistus hyödyntää puun muuta kuoriosaa.
Nokipannukahvitkin löytyvät kentältä.

Tapahtuma on maksuton. Ilmoittautumisia ei tarvita.
Työpajat toimivat non-stop -periaatteella. Eri työvaiheita käydään läpi koko päivän ja illan ajan. Tule tutustumaan pettuun silloin kun sinulle parhaiten sopii.

Lisätietoja: heli.kallio-kauppinen@msl.fi, puh. 041 313 9157

Pettupäivää rakentamassa ovat:
– Idylli – Ilmastotekoja digiajan ympäristössä -hanke, Maaseudun Sivistysliitto ja Keski-Suomen kylät
– Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopisto
– Suomenselän 4H-yhdistys
– Saarijärven Maa- ja kotitalousnaiset

Pettupäiviä eri maakunnissa

Laaja toimijajoukko lyöttäytyi yhteen ja nyt pettuun ja sen käsittelymenetelmiin pääsee tutustumaan usealla paikkakunnalla tulevan kesän alussa, pettukuun aikaan. Myös Maaseudun Sivistysliitto on työstämässä pettua niin Keski-Suomessa, Kainuussa kuin Pohjois-Karjalassakin.

– Kysyntä petun esittelystä sai meidät toimijat kokoontumaan yhteen ja pohtimaan yhteistyötä. Lopputulemana syntyi yhteinen Pettukuu, jolloin petun ottoa esitellään Kainuussa, Keski-Suomessa sekä eri puolilla Itä-Suomea. Maakuntien omissa tilaisuuksissa pettuun pääsee tutustumaan käytännössä, kertoo pettutyöryhmää koordinoiva Päivi Karhunen, Keski-Karjalan Kehitysyhtiöstä. Sieltä mukana ollaan alueen elintarvike- ja luonnontuotealan toimintaa kehittävän ELOT-hankkeen kautta.

– Pane leipään puolet petäjäistä, veihän naapurimme touon halla, sanoo Saarijärven Paavo Runegergin runossa.

Tapahtuma kuuluu laajempaa pettutapahtumien sarjaan. Laaja toimijajoukko lyöttäytyi yhteen ja nyt pettuun ja sen käsittelymenetelmiin pääsee tutustumaan usealla paikkakunnalla tulevan kesän alussa, pettukuun aikaan. Lue aiheesta lisää ja katso kaikki tapahtumat!

Katso myös