Permakulttuuria puutarhakärpäsen puraisemille – Huolenpito maasta

Ympäristö, Keski-Suomi, Pohjois-Suomi, Verkko, Webinaari, Kylille, Yhteisötoimijoille

Tule mukaan permakulttuuriin perehdyttävään kokonaisuuteen. Aikaisempaa kokemusta et tarvitse. Vinkit puutarhan suunnitteluun ja hoitoon sopivat niin omaan puutarhaan kuin yhteisiin puutarhakohteisiin. Ensimmäinen osa käsittelee maata.
Kaikki tapahtumat ovat ilmaisia ja kaikille avoimia.

Ke 25.1. klo 18-19.30 Huolenpito maasta (Earth care)

Permakulttuurissa on tärkeää hoitaa maata. Silloin kun maaperä voi hyvin, kasvitkin voivat hyvin. Onhan maaperä elävä organismi, joka luo edellytykset elävälle elämälle. Illan aikana saat ohjeita erilaisista viljelymenetelmistä, esimerkiksi kuinka viljelypenkin voi perustaa suoraan nurmikolle. Lisäksi saamme ohjeita myös erilaisten katteiden käyttöön.

Myöhemmin tulossa:
Ti 31.1. klo 18-19.30 Monen toiminnon kasvit
Oletko ajatellut mitä tehtäviä kasveilla oikeastaan on? Kyllä, porkkanat tuottavat terveellisiä juureksia ja pionin kukkaa on kaunis katsella. Kasveista löytyy lisäksi typensitojia, kivennäisaineiden kerääjiä, maan höyhentäjiä syvillä paalujuurilla. Tietyt kasvit houkuttelevat pölyttäjiä tai petohyönteisiä tai muuten vaan hämäävät tuoksullaan.
Saamme hyviä vinkkejä kasvien toiminnoista. Niiden pohjalta mietimme, miten rakennamme kasveista ja niiden erilaisista toiminnoista kokonaisuuksia, josta hyötyisi mahdollisimman moni; kasvit, maaperä, me ihmiset sekä muu eläimistökin. Sekin selviää, mitä tarkoittaa kasvikilta.
Katso lisää kasveista tästä linkistä

Ti 21.2. klo 18-19.30 Hyötymetsäpuutarha
Ehkä osa teistä tuntee paremmin nimen syötävä metsäpuutarha. Puhumme samasta asiasta.
Kun katsomme metsän reunaa, huomaamme monia eri kerroksia. Voimme löytää esimerkiksi erikorkuisia puita, pensaita, heiniä ja kukkia sekä aivan matalaa kasvustoa maan pinnalla. Saamme ohjeita siitä, kuinka voimme rakentaa vastaavan monikerroksisen puutarhan itse. Tässä kasvien korkeudet, sijainnit ja tehtävät tukevat toinen toistaan. Tervetuloa mukaan tutustumaan mielenkiintoiseen palapeliin.
Varsinainen suunnittelu alkaa työpajalla 25.3. Könkkölän tilalla Jyväskylässä tai etänä.

Webinaareissa ohjaajana on Henna Jämsä, permakulttuurin periaatteista ammentava puutarhuri. Pääteemojen lisäksi iltojen aikana käydään läpi permakulttuurin taustaa, etiikkaa, suunnitteluperiaatteita ja -työkaluja. Webinaarit järjestetään Teams-alustalla. Saat linkin päivää aikaisemmin.

Katso lisää Hyötymetsäpuutarhasta tästä linkistä

Webinaareissa ohjaajana on Henna Jämsä, permakulttuurin periaatteista ammentava puutarhuri. Pääteemojen lisäksi iltojen aikana käydään läpi permakulttuurin taustaa, etiikkaa, suunnitteluperiaatteita ja -työkaluja. Webinaarit järjestetään Teams-alustalla.

La 25.3. klo 9-16 Suunnittelutyöpaja Könkkölän tilalla Jyväskylässä. Osallistujien omien puutarhakohteiden suunnittelua paikalla olevan ohjaajan opastuksella. Tähän voit osallistua myös etänä. Ohjaajana on permakulttuurikouluttaja ja yhteisöpedagogi Suvi Tiihonen.

Myöhemmin sovittavana ajankohtana keväällä järjestetään vielä käytännön työpajoja suunnitelluille kohteille. Esim. Könkkölän tilalla ja Hailuodossa. Permakulttuuri on ekologiaan perustuva suunnittelumenetelmä, jossa mallia otetaan luonnon omista prosesseista. Eli suunnitellaan ja hoidetaan ympäristöä niin kuin luonto itsekin sen tekisi.

Ilmoittautua voit alla olevasta linkistä tai QR-koodin kautta. Voit ilmoittautua kerralla yhteen tai useampaan tapahtumaan. Teams-linkin saat webinaaria edeltävänä päivänä sähköpostiisi.

Permakulttuurikokonaisuuden järjestävät ja lisätietoja antavat:
heli.kallio-kauppinen@msl.fi puh. 041 313 9157
tanja.rama@keskisuomenkylat.fi puh. 040 542 0652
mikko.hyvarinen@msl.fi puh. 040 484 1454
marjut.rautiainen@konkkolantila.fi puh. 050 311 8509

Permakulttuuria puutarhakärpäsen puraisemille webinaarisarjan järjestävät yhteistyössä Green Care -keskus Könkkölän Kestokulttuuria kohti kylillä ja keskustoissa -hanke sekä Maaseudun Sivistysliitton Idylli — Ilmastotekoja digiajan ympäristössä -hanke ja Ilmastoviisaat kylät -hanke. Järjestäjät pidättävät oikeudet muutoksiin.

Uusimmat tapahtumat