Tapahtuman tiedot
Kiteen historiakävely – Lönnrotin petäjä ja pirunpöytä
Tervetuloa myyttiselle ja historiaa huokuvalle patikkaretkelle Kiteen Kesälahdelle. Luvassa on kaksi lähekkäin sijaitsevaa kiehtovaa kulttuurikohdetta, Pirunpöytä ja Lönnrotin petäjä. Ne sijaitsevat Kesälahden Hummovaaran kylässä.
Lönnrotin petäjä on mahtava mänty, jonka luona Kalevalan kokoaja, Elias Lönnrot pysähtyi ensimmäisellä runonkeruumatkallaan kesällä 1828. Lönnrot taltioi petäjän juurella paikallisen tietäjän ja runonlaulajan, Juhana Kainulaisen runoja ja loitsuja.
Entä millaisen tarun ja tradition kätkee sisäänsä toinen retkikohteemme, arkeologisesti ainutlaatuinen ja arvoituksellinen, Pirunpöydäksi kutsuttu uhrikivi? Hummovaaran uhrikiven kerrotaan saaneen nimensä, kun piru keskiyöllä tanssi kivellä ja sen kaviot painoivat kiveen kuopat.
Retken ohjaa joensuulainen perinnetietäjä ja runonlaulaja Eero Peltonen (eeropeltonen.fi). Eero opastaa meidät muinaiseen maailmaan; runolaulun, loitsun ja arkeologisten aarteiden lähteille. Hän laulaa ja laulattaa Lönnrotin Juhana Kainulaiselta keräämiä kansanrunoja ja kertoo, miten kuppikiviä on aikanaan mahdollisesti käytetty ja mikä niiden merkitys on kenties ollut.
Lämpimästi tervetuloa sanojen ja sävelten siivin löytöretkelle vanhaan aikaan!
Retki on maksuton ja kaikille avoin. Sen pituus on noin 2,5 km. Kävelemme maantietä ja metsätietä pitkin.
Kokoonnumme klo 17.00 Juhanantuvan sisällä. Retkeläisiä varten se aukeaa jo klo 16. Tuvassa on myynnissä kahvia ja talon omia leivonnaisia. Alkukahvittelun lomassa kuullaan retken kulusta ja vähän lauletaankin. Juhanantupa on nähtävyys, jossa ihmisen kädenjälki näkyy veistetyissä hirsissä, Leo Karppasen puuveistoksissa ja tuvan kiviuunissa. Talossa on myös taidenäyttely. Osoite: Kyläntie 9, 82460 Hummovaara.
Ilmoittaudu mukaan retkelle 23.5. mennessä: katariina.niskanen@msl.fi / 045 3241 405. Mukaan mahtuu 15 osallistujaa ilmoittautumisjärjestyksessä.
Retken järjestää maaseudun Sivistysliiton ilmastotekoja ympäristöperinteestä -hanke. Hankkeiden yhtenä tavoitteena on tehdä tutuksi paikallisia perinteitä ja uskomuksia.