Bonuswebinaari – Monivuotiset vihannekset

Ympäristö, Keski-Suomi, Pohjois-Suomi, Verkko, Webinaari, Kylille

Tule mukaan tutustumaan permakulttuuriin!! Aikaisempaa kokemusta et tarvitse. Vinkit puutarhan suunnitteluun ja hoitoon sopivat niin omaan puutarhaan kuin yhteisiin puutarhakohteisiin. Kolmannessa osassa suunnittelemme hyötymetsäpuutarhaa.
Bonuksena lisäsimme vielä monivuotiset vihannekset -webinaareihin mukaan. Tämä ei ole ollut mukana aikaisemmassa ilmoittautumisessa. Ilmoittaudu alla olevasta linkistä. Kaikki permakulttuuritapahtumat ovat maksuttomia ja kaikille avoimia.

Tulossa Bonuswebinaari
Ti 28.2. klo 18-19.30 Monivuotiset vihannekset
Permakulttuurisen viljelyn ytimessä ovat monivuotiset kasvit, sekä puu- että ruohovartiset. Kun kasvatetaan monivuotisia kasveja, maata ei tarvitse muokata vuosittain, joten maaperän ravintoverkkoa ei häiritä. Monivuotiset kasvit ovat maaperäeliöiden lisäksi onni myös puutarhurille: kun ne kerran saa vakiintumaan, ne tuottavat satoa vuodesta toiseen ilman jokakeväistä kylvämisen ja istuttamisen vaivaa. Tämän webinaarin aihe on monivuotiset vihannekset, joita joskus on kutsuttu myös perennavihanneksiksi. Kaikille tuttujen parsan ja raparperin lisäksi kannattaa ottaa haltuun myös lukuisat muut helpot ja terveelliset monivuotiset vihannekset!

Ti 21.2. klo 18-19.30 Hyötymetsäpuutarha
Ehkä osa teistä tuntee paremmin nimen syötävä metsäpuutarha. Puhumme samasta asiasta.
Kun katsomme metsän reunaa, huomaamme monia eri kerroksia. Voimme löytää esimerkiksi erikorkuisia puita, pensaita, heiniä ja kukkia sekä aivan matalaa kasvustoa maan pinnalla. Saamme ohjeita siitä, kuinka voimme rakentaa vastaavan monikerroksisen puutarhan itse. Tässä kasvien korkeudet, sijainnit ja tehtävät tukevat toinen toistaan. Tervetuloa mukaan tutustumaan mielenkiintoiseen palapeliin.
Varsinainen suunnittelu alkaa työpajalla 25.3. Könkkölän tilalla Jyväskylässä tai etänä.

Webinaareissa ohjaajana on Henna Jämsä, permakulttuurin periaatteista ammentava puutarhuri. Pääteemojen lisäksi iltojen aikana käydään läpi permakulttuurin taustaa, etiikkaa, suunnitteluperiaatteita ja -työkaluja. Webinaarit järjestetään Teams-alustalla. Saat linkin päivää aikaisemmin.

Aikaisemmat webinaarit
Ke 25.1. klo 18-19.30 Huolenpito maasta (Earth care) Permakulttuurissa on tärkeää hoitaa maata. Silloin kun maaperä voi hyvin, kasvitkin voivat hyvin. Onhan maaperä elävä organismi, joka luo edellytykset elävälle elämälle. Illan aikana saat ohjeita erilaisista viljelymenetelmistä, esimerkiksi kuinka viljelypenkin voi perustaa suoraan nurmikolle. Lisäksi saamme ohjeita myös erilaisten katteiden käyttöön.

Ti 31.1. klo 18-19.30 Monen toiminnon kasvit
Oletko ajatellut mitä tehtäviä kasveilla oikeastaan on? Kyllä, porkkanat tuottavat terveellisiä juureksia ja pionin kukkaa on kaunis katsella. Kasveista löytyy lisäksi typensitojia, kivennäisaineiden kerääjiä, maan höyhentäjiä syvillä paalujuurilla. Tietyt kasvit houkuttelevat pölyttäjiä tai petohyönteisiä tai muuten vaan hämäävät tuoksullaan.
Saamme hyviä vinkkejä kasvien toiminnoista. Niiden pohjalta mietimme, miten rakennamme kasveista ja niiden erilaisista toiminnoista kokonaisuuksia, josta hyötyisi mahdollisimman moni; kasvit, maaperä, me ihmiset sekä muu eläimistökin. Sekin selviää, mitä tarkoittaa kasvikilta.

Suunnittelutyöpaja – osallistu etävä tai paikan päällä
La 25.3. klo 9-16 Suunnittelutyöpaja Könkkölän tilalla Jyväskylässä. Osallistujien omien puutarhakohteiden suunnittelua paikalla olevan ohjaajan opastuksella. Tähän voit osallistua myös etänä. Ohjaajana on permakulttuurikouluttaja ja yhteisöpedagogi Suvi Tiihonen.

Myöhemmin sovittavana ajankohtana keväällä järjestetään vielä käytännön työpajoja suunnitelluille kohteille. Esim. Könkkölän tilalla ja Hailuodossa. Permakulttuuri on ekologiaan perustuva suunnittelumenetelmä, jossa mallia otetaan luonnon omista prosesseista. Eli suunnitellaan ja hoidetaan ympäristöä niin kuin luonto itsekin sen tekisi.

Ilmoittautua voit alla olevasta linkistä tai QR-koodin kautta. Voit ilmoittautua kerralla yhteen tai useampaan tapahtumaan. Teams-linkin saat webinaaria edeltävänä päivänä sähköpostiisi. Jos olet jo ilmoittautunut, linkki tulee automaattisesti. Tule mukaan permakulttuuriin perehdyttävään kokonaisuuteen. Aikaisempaa kokemusta et tarvitse. Vinkit puutarhan suunnitteluun ja hoitoon sopivat niin omaan puutarhaan kuin yhteisiin puutarhakohteisiin. Ensimmäinen osa käsittelee maata.
Kaikki tapahtumat ovat ilmaisia ja kaikille avoimia.Ilmoittaudu tästä linkistä

Permakulttuurikokonaisuuden järjestävät ja lisätietoja antavat:
heli.kallio-kauppinen@msl.fi puh. 041 313 9157
tanja.rama@keskisuomenkylat.fi puh. 040 542 0652
mikko.hyvarinen@msl.fi puh. 040 484 1454
marjut.rautiainen@konkkolantila.fi puh. 050 311 8509

Permakulttuuria puutarhakärpäsen puraisemille webinaarisarjan järjestävät yhteistyössä Green Care -keskus Könkkölän Kestokulttuuria kohti kylillä ja keskustoissa -hanke sekä Maaseudun Sivistysliitton Idylli — Ilmastotekoja digiajan ympäristössä -hanke ja Ilmastoviisaat kylät -hanke. Järjestäjät pidättävät oikeudet muutoksiin.

Uusimmat tapahtumat