Syksyllä treenattiin digitaitoja Digiä mulle, sulle ja meille -hankkeessa
Kirjoittaja: Jussi Keränen
Elokuu 2020: Digiä mulle, sulle ja meille -hankkeen suunnittelutyö alkaa. 40 koulutuskonetta odottavat tulevia koulutuksia, viestintä hankkeen toiminnasta on aloitettu ja hanke esitellään ensimmäisen kerran elokuun lopussa Suomen Kylät ry:n Työtä Kaikille -hankkeen koulutuspäivässä. Ilmassa on innostusta ja positiivista säpinää. Ensimmäisten alueellisten pienryhmien muodostaminen alkaa.
Syyskuu 2020: MSL Verkko-opistoon tuotetaan digitaitomateriaalia pohjautuen Tietoyhteiskunnan kehittämiskeskus (TIEKE) ry:n tietokoneen käyttäjän A-korttiin. Digiä mulle, sulle ja meille -kurssille on vapaa pääsy kaikille MSL Verkko-opistossa vierailijoille. Materiaalia käytetään avuksi ohjatussa digikoulutuksessa, mutta se soveltuu myös itsenäiseen opiskeluun.
Lokakuu 2020: Ensimmäiset viisi alueellista pienryhmää aloittavat Tesjoella, Vihdissä, Rajamäellä ja kahden ryhmän voimin Salossa. Pienryhmissä edetään yhteiseen maltilliseen tahtiin ja myös lähiohjaus onnistuu. Vertaistukea saa helposti kurssikavereilta. Jokainen halukas sai itselleen lainaan uuden kannettavan tietokoneen harjoittelua varten. Tästä se lähtee!
Marraskuu 2020: Tämän vajaan 30 rohkean digioppilaan kanssa olemme tutustuneet toisiimme sekä harjoitelleet Windows 10 käyttöjärjestelmän perusteita, ihmetelleet digisanastoa ja vierailleet verkossa. Ryhmät tapaavat ohjaajan kanssa joka toinen viikko. Väliviikoilla harjoitellaan omaan tahtiin toistoja vaativien kotitehtävien avulla. Esiin nousevat ongelmat sisällytetään kurssiin ja materiaalia tuotetaan MSL Verkko-opistoon. Myös ohjaaja on oppinut diginiksin, jos toisenkin.
Maltti on valttia myös digiaikana
Ohjatulle digitaitovalmennukselle todellakin on kysyntää, ja Digiä mulle, sulle ja meille -koulutuksiin osallistujat ovat olleet tarjotusta mahdollisuudesta innoissaan. Jokainen osallistuja on tarttunut haasteisiin rohkeasti ja toinen toistaan kannustaen. Omaan tahtiin eteneminen ja maltillisuus ovat olleet tämän digikoulutuksen etuja: yhdellä tapaamiskerralla ei hotkita tietoa, vaan tutkitaan, keskustellaan ja harjoitellaan. Tärkeää on ollut se, että kalenteriin on varattu aikaa oppimiselle sekä ihmisten kohtaamiselle. Kiitos pienten ryhmäkokojen, on hankkeemme digikoulutukset pystytty poikkeuksellisesta tilanteesta huolimatta järjestämään. Pienet ryhmät mahdollistavat myös lähiohjaamisen ja kaikkien kyydissä mukana pitämisen.
Meillä kaikilla on varmasti digitaitoja opittavaksi, oli taustamme mikä tahansa. Sujuvallakin digilaitteiden käyttäjällä on voinut mennä jotain olennaista tietoa täysin ohitse. Työpaikoilla digitukihenkilöiksi päätyneet työkaverit auttavat pattitilanteissa ja pohjat erilaisten asiakirjojen täyttämiseen löytyvät työpaikan verkkoasemalta valmiina. Älylaitteilla lapsi tai lapsenlapsi tekee kätevästi puolestamme sen, mihin omat taitomme eivät riitä. Kuulostaako tutulta? Digitaitojen oppiminen vie aikaa, ja uuden taidon omaksuminen täysin itsenäisesti voikin helposti jäädä pelkäksi haaveeksi. Lähimmäiset digitukijat ovat joko kaukana tai kiireisiä, eikä malttia tai mahdollisuutta pitkäjänteiseen oppimiseen ole.
Harjoitus tekee mestarin
Oppimisen tapahtumiseksi aikaa digilaitteille tulisi kuitenkin järjestää useammin kuin joka toinen viikko.
”Intensiivisellä ATK-kurssilla tietotekniikan ammattilainen näytti, kuinka taulukkolaskenta toimii. Kurssista on nyt 20 vuotta, eikä Excel tai edes koko tietokone ole avautunut sen jälkeen kertaakaan. Nyt kaikki näyttää erilaiselta ja opittu on kauan sitten unohtunut.”
Vastaava lausahdus on kuulunut useammassa kuin yhdessä pienryhmässä tänä syksynä. Digitaitojen omaksumisen haaste onkin siinä, miten saada digilaitteet osaksi arkea. Mitä digi voi tarjota minulle? Kuinka saisin ylläpidettyä taitojani tietokoneen, älylaitteen ja verkon käyttäjänä? Voinko aina tukeutua digitukihenkilööni, kun hoidan asioitani verkossa? Mikä voisi motivoida minua tarttumaan laitteeseen oma-aloitteisesti?
Sähköistyneet palvelut on tehty arjen helpottajiksi, vaikka ne voivat tuntua meistä aluksi aivan muulta. Laitteet ovat niin täynnä kaikenlaisia toimintoja, että etsimäänsä on aluksi vaikea löytää. Kaikkea ei onneksi tarvitsekaan osata heti, eikä se taida olla edes mahdollista. Omaan laitteeseen olisi hyvä tutustua maltilla, usein ja tarvittaessa vertaisen opastuksella. Älä kuitenkaan anna digitukihenkilösi tehdä toimintoja puolestasi! Kun laite ja sen toiminta on tullut tutuksi, sujuu myös omien asioiden hoitaminen sähköisesti helpommin.
Helsingissä 24.11.2020
Jussi Keränen, hankkeen kouluttajakoordinaattori