Pieniä askelia suurella polulla – kylien ympäristötekojen tiellä

Maaseudun Sivistysliitto, Osallisuus, Taide, Yleinen, Ympäristö, Blogi

Kirjoittaja: Tanja Airaksinen

Yhteisen kukkapellon sadonkorjuuta Korkeakankaalla. Kuva: Katariina Niskanen

Kestävämmän tulevaisuuden rakentaminen lähtee usein pienistä paikallisista teoista. Teoista, jotka voivat kasvaa joksikin suureksi tai olla osa laajempaa kokonaisuutta. Elämme ajassa, jossa ympäristö- ja ilmastohaasteet ovat arkipäivää. Globaaleihin ongelmiin voidaan kuitenkin tarttua paikallisesti – kylillä tehdään jo monia konkreettisia ympäristötekoja. Näistä kerromme enemmän mm. 26.–28.9. Nurmeksessa  Maaseutuparlamentti-tapahtumassa, johon myös sinä olet tervetullut!

Kestävä kehitys – suuret sanat ja vielä suurempi merkitys. Suuriinkin tekoihin päästään kuitenkin aina pala kerrallaan. Ekologista kestävyyttä uhkaavat laajat ilmiöt, ilmastonmuutos ja luonnon monimuotoisuuden heikkeneminen, ovat aikamme suurimpia haasteita. Näihin vaikuttamisen edessä koetaan monesti huolen lisäksi voimattomuutta. Millä teoilla ilmiöiden ratkaisemista voi edistää, mihin toimiin voi tarttua? Monia ratkaisuja ja välineitä kuitenkin löytyy, niistä voi oppia, niihin voi perehtyä oman yhteisön voimin, ja mikä tärkeintä, toteuttaa konkreettisia tekoja. Yhdessä voimme tarttua kuokkaan tai lapioon, jakaa tietoa ja pysähtyä katsomaan lähelle.

Yhdessä paikallisesti toteutetut erilaiset positiiviset ympäristöteot ylläpitävät ja parantavat oman alueensa luonnontilaa. Monet kylät ja paikallisyhteisöt ovat jo käärineet hihat, ja se näkyy metsissä, pelloilla, vesistöissä ja pihoilla. Mikään toimi oman lähiympäristön eteen ei ole liian pieni. Yhdessä tehty ja opittu toiminta siirtyy helpommin myös yksilöiden ja kotitalouksien omaan käyttöön ja leviää sitä myötä osaksi arkipäivän elämää ja käytäntöjä.

Sen lisäksi, että yhteisölliset, paikallisesti toteutettavat ympäristön tilaa parantavat toimet vaikuttavat suoraan oman alueen hyvinvointiin, tukevat ne osaltaan aina myös laajempien ympäristö- ja ilmastotavoitteiden saavuttamista. Oman kylän ympäristöteko on yksi linkki positiivisten tekojen ketjussa.

Haluammekin olla mukana aktivoimassa paikallisyhteisöjä konkreettisiin ympäristötekoihin. Istuttaa ja kasvattaa yhdessä kukkapellon tai yhteisöpuutarhan, torjua vieraskasveja, raivata maisemaa ja biohiilettää. Rakentaa pistoaitaa tai viherkattoja, koota aurinkokeräimiä, perehtyä kierrätykseen ja lajitteluun, lopuksi luoda jätetaidetta. Kylien konkreettiset ympäristöteot lähtevät oman alueen tarpeista, mutta linkittyvät osaksi suurempaa, globaalimpaa tavoitetta, kestävää tulevaisuutta.

Muun muassa näitä kylien ympäristötekoja tuomme esiin tänä syksynä myös Pohjois-Karjalan Nurmeksessa 26.-28.9.2024 pidettävässä Maaseutuparlamentissa. Maaseutuparlamentti on Suomen suurin ideafestivaali, jossa etsitään yhdessä paikallislähtöisiä ratkaisuja koko Suomea koskeviin haasteisiin. Se yhdistää eri maaseututoimijat paikallisista toimijoista päättäjiin pohtimaan yhdessä kestävämpää tulevaisuutta.

Maaseutuparlamentin pääteemana 2024 on Uudistava paikallisenergia. Paikallisilla ihmisillä, yhteisöillä ja yrityksillä on keskeinen rooli kestävän, monimuotoisen ja tasa-arvoisen tulevaisuuden tekemisessä. Paikallisista tekijöistä löytyy arvokas voima ja osaaminen uudistaa maaseutua ja etsiä ratkaisuja aikamme haasteisiin.

Tulevaisuus tehdään aina yhdessä – tule sinäkin kanssamme mukaan paikallistoiminnan keskustelun ytimeen Maaseutuparlamenttiin Nurmekseen 26.–28.9. Löydät Maaseudun Sivistysliiton Ideatorilta pe 27.9. ja la 28.9. Olet tervetullut työpajoihimme pe 27.9.! Konkreettisia ympäristötekoja kylillä -työpaja klo 13–14 ja Biohiiletys-työpaja klo 13–16. Lisäksi la 28.9. klo 8.30–8.55 järjestämme tietoiskun: ITE-taide 25 vuotta ja klo 9-11 Kylätaide-miniseminaarissa perehdytään yhdessä yhteisötaiteen voimaan.

Kirjoittaja

Tanja Airaksinen

Projektikoordinaattori

+358 45 120 4259 tanja.airaksinen@msl.fi Lue lisää henkilöstä