Osallistumisen ovet auki kaikille: Vastaanottavuuden ja saavutettavuuden vuosi 2024
Osallistumisen ovet auki kaikille: Vastaanottavuuden ja saavutettavuuden vuosi 2024
Maaseudun Sivistysliiton koulutuksen teema oli tänä vuonna vastaanottavuus ja saavutettavuus järjestötoiminnassa. Tavoitteena oli kehittää toimintakulttuuria, joka toivottaa tervetulleeksi jokaisen. Mutta mitä vastaanottavuus ja saavutettavuus tarkoittavat käytännössä, ja miten nämä tuodaan osaksi kansalaistoimintaa?
Mitä vastaanottavuus on?
Vastaanottavuus tarkoittaa avoimuutta, kuuntelemista ja aktiivista halua ymmärtää erilaisia tarpeita, taustoja ja kokemuksia. Se ei ole pelkästään uusien ihmisten toivottamista tervetulleiksi, vaan myös oman toiminnan kriittistä tarkastelua: Onko toimintamme sellainen, johon kenen tahansa on helppo tulla mukaan? Käytännössä tämä voi tarkoittaa esimerkiksi viestinnän selkeyttämistä, uusien osallistujien perehdyttämistä tai erityistarpeiden huomioimista.
Vuoden mittaan on kirkastunut, että vastaanottava toimintakulttuuri vaatii aikaa, sitoutumista ja asennemuutosta. Järjestötoiminnan menestys ei välttämättä ole kiinni siitä, kuinka paljon uusia jäseniä saadaan houkuteltua mukaan, vaan siitä, kuinka hyvin he kokevat tulevansa kuulluiksi ja nähdyiksi osana yhteisöä.
Saavutettavuus ei ole vain esteettömyyttä
Saavutettavuus yhdistetään usein fyysisiin esteisiin, kuten liikuntarajoitteisten kulkumahdollisuuksiin tai digimaailman ratkaisuihin. Se on kuitenkin paljon muutakin. Saavutettavuus tarkoittaa myös henkistä ja sosiaalista esteettömyyttä: onko tilaisuuksiin helppo tulla myös yksinään? Voiko mukaan tulla, vaikka ei tuntisi ketään? Onko viestintä selkeää ja saavutettavalla kielellä?
Vuoden mittaan on noussut esiin myös saavutettavuuden taloudellinen ulottuvuus. Kansalaistoiminta on perinteisesti ollut matalan kynnyksen toimintaa, mutta kustannukset voivat joskus muodostua osallistumisen esteeksi. Tämän vuoksi on hyvä miettiä, miten trimmata toimintoja niin, että ne ovat aidosti kaikkien ulottuvilla.
Ideoita innostamiseen
Yksi keskeinen kysymys on, miten innostamme uusia ihmisiä mukaan? Avain piilee paikallisyhteisöjen voimavaroissa. Pienetkin eleet, kuten kahvikutsut, yhteiset talkoot tai muut tilaisuudet, joissa voimme kohdata, voivat olla alku yhteisön rakentamiselle.
Erityisesti kyläyhteisöissä on hyvä vaalia ”kaikki tuntevat toisensa”-mentaliteettia ilman, että se muuttuu suljetuksi piiriksi. Avainasemassa ovat aktiivit, jotka ottavat uusien tulijoiden vastaanottamisen omakseen. Kaupunkiympäristössä puolestaan korostuu viestinnän merkitys: monikanavainen, eri kielillä toteutettu ja houkutteleva viestintä auttaa tavoittamaan monenlaisia ihmisiä.
Jokainen voi vaikuttaa
Vastaanottavuuden ja saavutettavuuden edistäminen ei ole yksin järjestöjen vastuulla – se on myös jokaisen osallistujan tehtävä. Kun seuraavan kerran kohtaat uuden henkilön tilaisuudessa tai toiminnassa, mieti: miten voisin helpottaa hänen ensi askeliaan osaksi yhteisöä? Yksinkertainen hymy, tervehdys tai kutsu keskusteluun voi olla ratkaiseva hetki, joka saa hänet tuntemaan olonsa tervetulleeksi.
Teemavuotemme muistuttaa, että meitä kaikkia tarvitaan. Luodaan yhdessä yhteisöjä, jotka ovat avoimia ja saavutettavia kaikille – niin kyläpoluilla kuin kaupunkien kaduilla.
Teimme vuonna 2024 koulutusmateriaaleja vastaanottavuudesta ja saavutettavuudesta, ne ovat ilmaisia ja kaikille avoimia. Löydät ne täältä:
Vastaanottavampi ja saavutettavampi kansalaistoiminta, oppimismateriaalit ja osaamismerkit