Yhteistyö Retretin ja Maaseudun Sivistysliiton kesken alkamassa

ITE-taide, Uutinen
Esko Heikura, Karhumadonna, Karhufestivaali 2018. Kuva: Kimmo Heikkkilä.

Maaseudun Sivistysliitto lainaa ITE-kokoelmastaan moottorisahaveistoksia Saimaan Taideluola Retrettiin kesä- ja syyskaudeksi 2022. Retretin uudistuvaan luolastoon avautuu muinaisiin maailmoihin johdattava Jäätikön arvoitus -näyttely. Maanpäälliseen Kulttuuripuistoon sijoittuu puolestaan vaihtuvia veistosnäyttelyitä. Tähän kokonaisuuteen annamme lainaksi parikymmentä karhuveistosta.

Saimaan Taideluola Retretti käynnistää kesäkuussa 2022 ympärivuotisen näyttelytoiminnan Jäätikön arvoitus -näyttelyllä. Näyttely vie kävijät muinaisen maailman maisemiin, maapallon tarinan äärelle. Mammuttien ja esi-isiemme aikakausi herää luolastossa henkiin modernin teknologian keinoin: muun muassa katsojia ympäröivien suurien projisointien ja hologrammiverkkoihin heijastettavien hahmojen avulla. Nähtävillä on myös toistakymmentä ikiroudasta tehtyjä löytöä, kuten 18 000 vuotta vanha Dogor sekä mammutin luuranko.

Luolaston näyttelyn lisäksi Retretin maanpäälliseen osaan muotoutuu Kulttuuripuisto vaihtuvin näyttelyin. Maaseudun Sivistysliitto lainaa Retretille ITE-taidekokoelmansa karhuveistoksia, joten yleisö pääsee jääkauden ihmeiden ohella ihastelemaan myös moottorisahaveistäjien taidonnäytteitä. Kulttuuripuistossa on nähtävillä lisäksi muun muassa Pekka Lappalaisen ja Suvi Nurmen veistoksia sekä Minna Oleniuksen kivitaidetta.

Retretin luolastossa on nähtävillä esimerkiksi suuri mammutin luuranko.

Jäätikön arvoitus on nähtävillä 1.6.2022–8.1.2023. Kulttuuripuisto on avoinna luolaston näyttelyn aukiolojen mukaisesti. Kesä-elokuussa Retretti on avoinna päivittäin klo 10–18. Syyskuusta eteenpäin näyttelyt ovat avoinna ainakin tiistaista sunnuntaihin. Loppuvuoden tarkat aukiolot sekä Kulttuuripuiston koko sisältö julkaistaan vuoden 2022 puolella.

Moottorisahaveistoskokonaisuuden sisältävä Kulttuuripuisto on asiakkaille maksutonta aluetta. Luolaston näyttely on pääsymaksullinen. Lipunmyynti on käynnissä Tiketissä 16.12.2021 alkaen ja ryhmille otetaan vastaan varauksia sähköpostitse.

Talven ja kevään aikana Retretissä jatketaan saneerausta ja valmistellaan luolaston näyttelyä. Kesäkuun alussa avautuu täysimittainen uudistettu digitaalinen elämysalue, sekä kaksi muuta salia. Konsertti- ja ravintolasalin remontti jatkuu ainakin loppuvuoteen 2022 saakka. Retrettiin odotetaan ensi vuonna jopa 70 000–100 000 kävijää, riippuen koronapandemian kehityksestä.

Lue lisää:

Saimaan Taideluola Retretti