WasteLess Karelias -hanke voitti Arctic Awards 2022 -kilpailun

Maaseudun Sivistysliitto, Ympäristö, Uutinen
Arctic Awards 2022 -seremoniassa voittajan pokaalia pitelemässä Gleb Yarovoy, Moritz Albrecht ja Anssi Huoponen Itä-Suomen yliopistosta sekä Reeta Rönkkö Maaseudun Sivistysliitosta.

WasteLess Karelias -hanke palkittiin parhaana Arctic Awards 2022 -hankekilpailussa. Kilpailun voittaja valittiin yleisöäänestyksen perusteella. Palkinnot jaettiin Arctic Awards 2022 -seremoniassa 25.1.2023 Oulussa.

WasteLess Karelias–hankkeen v. 2018-2022 päämääränä oli ehkäistä Pohjois-Karjalan ja Venäjän Karjalan maaseutualueiden roskaantumista ja parantaa kylien jätehuoltoa. Hankkeessa kannustettiin paikallisia asukkaita, viranomaisia ja yrityksiä kehittämään jätteiden kierrätystä ja maaseudun elinympäristöjä. Lisäksi selvitettiin myös kylien roskaantumisen nykytilaa sekä toimijoiden ja asukkaiden asenteita, tietämystä ja halukkuutta jätteiden kierrätykseen ja jätteiden synnyn ehkäisyyn. Maaseudun kyliin rakennettiin jätepisteitä sekä järjestettiin siivoustalkoita, jätetaiteen työpajoja ja jäteaiheinen Trash Art –festivaali. 

Maaseudun Sivistysliiton roolina WasteLess Karelias -hankkeessa oli etenkin jätepisteiden toteuttaminen yhdessä kohdekylien kanssa sekä jätetaiteen työpajojen järjestäminen.

”Palkinto on hieno tunnustus ruohonjuuritason työlle kylissä. Kyläläisten aktiivisuus oman yhteisön ympäristöasioiden kehittämisessä oli tämän hankkeen parasta antia”, kertoo Reeta Rönkkö Maaseudun Sivistysliitosta. ”Yhteistyö tutkimuksen, kehittämisen ja kylätason työn kesken oli hankkeen vahvuus.”

Hankkeen vetäjä oli Itä-Suomen yliopisto (UEF) ja hankkeessa mukana olivat Maaseudun Sivistysliitto, Institute of Economics of the Karelian Research Center (IoE) sekä Suomen ympäristökeskus (SYKE). 

Arctic Awards on vuosittainen kilpailu, jossa tuodaan esiin menestyksekkäitä hankkeita, jotka keskittyvät arktisen alueen kannalta erityisen tärkeisiin aiheisiin.

Onnittelut kaikille hankkeessa mukana olleille!

Lisätietoa