Utajärven Taidetta kylille -hankkeen kylätaiteilijat on nyt valittu

ITE-taide, Taide, Uutinen
Kuva: Riitta Johanna Laitinen

Keväällä Utajärven kunta julkisti haun, jossa etsittiin Taidetta kylille -hankkeen kautta eri alojen ammattitaiteilijoita ja ITE-taiteilijoita kylätaiteilijoiksi Utajärven kylille sekä kirkonkylälle tekemään näkyväksi kylän ja kyläläisten tarinoita ulkotilaan tulevien fyysisten yhteisötaideteosten muodossa.

Taidetta kylille -hankkeen kylätaiteilijoiksi haki yhteensä 15 eri alojen taiteilijaa tai ITE-taiteilijaa aina Helsingistä ja Turusta Ouluun asti. Ehdotuksia kylätaideteoksiksi kylille ja kirkonkylälle tuli yhteensä 39 kpl. Lämmin kiitos kaikille hakijoille!

Saimme paljon hyviä hakijoita ja erinomaisia ehdotuksia, joista kylät valitsivat itselleen kylätaiteilijat sekä taideprojektit. Joissakin tapauksissa valinta oli hyvinkin selvä ja toisissa tapauksissa jouduttiin äänestämään valinnasta. Mutta nyt on valinnat tehty! Onnittelut kaikille valituille taiteilijoille! Ensimmäinen kylätaiteilija saapuu Utajärvelle jo toukokuun lopussa ja aloittaa kylälle oman projektinsa 1.6. Hankkeen viimeinen kylätaiteilija työskentelee kylällä elokuun ensimmäisellä viikolla.

Valitut kylätaiteilijat:

Naama: kuvataiteilija Katri Oksanen
Juorkuna: kuvataiteilija Oili Nissinen
Sanki: veistotaiteilija Kari Viinikangas
Utoslahti -Lahdensuu: veistotaiteilija Aimo Laitinen
Ahmas: veistotaiteilija Kari Viinikangas
Nuorten teos: kuvataiteilija Oili Nissinen
Kirkonkylä: nykytaiteilija Kaisa Salmi
Kirkonkylä: nukketeatteritaiteilija, näyttelijä Ilpo Mikkonen

Kylätaiteilijat ovat taiteen ammattilaisia tai ITE-taiteilijoita, jotka työskentelevät Utajärven kylällä 1–1,5 viikkoa/kylän taideteos. Kylätaiteilija työskentelee tiiviissä yhteistyössä yhteisön eli kyläläisten sekä koordinaattorin ja kunnan kulttuurituottajan kanssa.

Tarkemmat esittelyt kylätaiteilijoista ja heidän yhteisöllisistä taideprojekteista päivämäärineen julkaistaan lähiaikoina. Tervetuloa seuraamaan ja osallistumaan taideprojekteihin eri puolelle Utajärveä kesän 2023 aikana!

Onnea vielä valituille ja tervetuloa Utajärvelle!

Taidetta kylille –hanke tuo taidetta Utajärven kylille sekä kirkonkylälle kesällä 2023. Hanketta rahoittaa Taiteen edistämiskeskus Taike harvaan asuttujen alueiden taide- ja kulttuuritoimintaan suunnatun erityisavustuksen (HaMa) kautta. Hanketta koordinoi Utajärven kunta. Hankkeessa toimivat Utajärven kunnan kulttuurituottaja Antti Viitala sekä hankkeen projektityöntekijä Riitta Johanna Laitinen. Maaseudun Sivistysliitto on mukana yhteistyökumppanina.