Tutustu lähiruuantuottajiin 9.9.!

Maaseudun Sivistysliitto, Yleinen, Uutinen
Traktoreita esillä ulkona ja perheitä niitä katsomassa.

Lähiruokapäivää juhlitaan ympäri Suomen

Lähiruokapäivänä 9.9.2023 kotimaisen, kestävän ja lähellä tuotetun ruuan äärelle pääsee ympäri Suomen! Moni pohdiskelee, miten eläisi kestävämpää arkea ja millä teoilla voisi itse tuottaa kestävämpää tulevaisuutta. Kotimaisen ruuan suosiminen ja lähiruuan valitseminen mahdollisuuksien mukaan on monesta näkökulmasta kestävä teko. Lähiruokaa kuluttamalla voi lisätä työllisyyttä, tukea oman alueen elävyyttä ja ruokaperinnettä ja vähentää ruuan kuljetuksesta aiheutuvia päästöjä.  

Aina lähiruuan löytäminen ei kuitenkaan ole niin helppoa tai sen äärelle pääseminen voi vaatia kuluttajalta aktiivista harrastuneisuutta. Monia myös kiinnostaisi nähdä, missä ja miten suomalaista ruokaa tuotetaan. Lähiruokapäivänä 9.9. tilat ja yrittäjät avaavat ovensa vierailijoille. Tuolloin Suomi juhlii lähiruokaa ja ruuantuottajia, maaseutuyrittäjiä, puutarhoja, maaseudun elämyspalvelujen tuottajia ja lähiruuan parissa toimivia yrittäjiä, yhdistyksiä ja muita yhteisöjä. Päivän aikana pääsee ostamaan tuoreita raaka-aineita ja tuotteita suoraan tekijöiltä itseltään ja tutustumaan oman lähiseudun kohteisiin – tai vaikka vähän kauemmaksikin. Monissa kohteissa on myös mahdollisuus päästä tutustumaan eläimiin, koneisiin ja pihapiirin. Lähiruokapäivä on mainio valinta syyskuisen lauantaipäivän ohjelmaksi! Lue tarkemmin: https://lahiruokapaiva.fi/ 

Kahvilanpitäjä esittelee Karhufestivaaleille luotuja karhuleivonnaisia.
Lähiruokaa Ilomantsista, jossa Karhufestivaali on saanut oman nimikkoleivoksensa. Kuva: Mari Voutilainen.

Kotimaisen ja lähiruuan valitseminen on kestävä teko!

Myös Maaseudun Sivistysliitto pyrkii toiminnassaan suosimaan kotimaista ruokaa, lähiruokaa ja lähialueen toimijoita. Olemme hakemassa Okka-säätiön Kestävän tulevaisuuden sertifikaattia, joka myönnetään toiminnasta ekologisesti, sosiaalisesti ja kulttuurisesti kestävämmän tulevaisuuden hyväksi.

”Olen erittäin ylpeä siitä, että tavoittelemme Kestävän tulevaisuuden sertifikaattia. Lähiruoan ja myös kotimaisten kasvisten käytön lisääminen Maaseudun Sivistysliiton koulutusten ja tilaisuuksien tarjoiluissa on askel kohti kestävämpää tulevaisuutta. Pienistä valinnoista syntyy suuri voima.”

Koulutus- ja kansalaistoiminnan päällikkö Virpi Skippari

”Kutsun kaikki mukaan Lähiruokapäivään – tämä on loistava tilaisuus tutustua oman alueen herkullisiin tuotteisiin ja samalla tukea lähialueen yrittäjiä”, Virpi kannustaa.

Vinkkejä tapahtuman valmisteluun 

Olemme koonneet Lähiruokapäivän tapahtumaa suunnittelevien tueksi vinkkejä tapahtuman järjestämiseen. Materiaali on maksuton ja avoin kaikille kiinnostuneille. Paketissa on hyödyllistä tietoa tapahtumia suunnitteleville ja ideoita kaikki aistit virittävän tapahtuman suunnitteluun. Omalta tilalta löytyviä materiaaleja voi käyttää kekseliäästi esimerkiksi opasteissa ja somisteina. Katso muut vinkit MSL verkko-opistosta.

Tässä opasteessa on hyödynnetty kierrätysmateriaaleja ja oman tilan tuotteita.

Kurkkaa oman alueesi vierailukohteet Lähiruokapäivän verkkosivuilta https://lahiruokapaiva.fi/.