Tasan 30 veistäjää karhukisoihin 2021

ITE-taide, Uutinen
Vuonna 2020 Elli Viinikangas toimi Karhufestivaalin veistokisassa miehensä avustajana ja sahasi maapallon Rauhaa ja rakkautta -teokseen. Kuva: Riitta Ryynänen

Karhufestivaalin veistäjien joukko on jälleen passeli sekoitus kisojen konkareita ja uusia tulokkaita.

 ”Minut innoitti mukaan tämänvuotinen teema, Karhu ja pentu”, kertoo Elli Viinikangas.

Karhufestivaalin kisoihin ilmoittautui määräaikaan 11.4.2021 mennessä kaikkiaan 30 veistäjää. Ensikertalaisia heistä on vajaat kymmenkunta.

Kuhmalahdella asuva Jari Rantanen oli bongannut Ilomantsin Karhufestivaalin Internetistä.

”Löysin taidekilpailuja selatessani sattumalta ilmoituksen Karhufestivaalista ja innostuin välittömästi. Haluan osallistua veistokisaan saadakseni uusia kokemuksia, sillä tällainen kilpailutoiminta on minulle täysin uutta”, Rantanen kertoo.

Koskettava teema

Karhufestivaalin veistäjien joukko on tuttuun tapaan valtaosaltaan miehiä. Naisia on tänä vuonna ilmoittautunut mukaan kolme.

Vihantilaiselle Elli Viinikankaalle Karhufestivaali on tuttu aiemmilta vuosilta. Viime vuonna hän toimi miehensä Kari Viinikankaan avustajana, kun apurin käyttö oli normaalista poiketen sallittua. Elli taiteili sahalla maapallon Karin tekemään Rauhaa ja rakkautta -teokseen.

Maapallon veistäminen viime vuonna oli Elli Viinikankaan mukaan haastava tehtävä. Hommaan meni muutama tunti. Kuva: Juho Haavisto.

”Moottorisaha on minulle tuttu polttopuiden teosta ja rankametsästä, mutta veistämistä en aiemmin ollut sillä tehnyt”, Elli Viinikangas kertoo.

Hän kertoo haaveilleensa Karhu ja pentu -teemasta jo pidemmän aikaa.

”Yritin kaupata aihettani puolisolleni kaksi vuotta sitten, mutta hän ei siitä ollut innostunut. Kun nyt sain tietää teemasta, päätin, että lähden toteuttamaan ideani ihan itse. Minulla on teemasta niin vahva ajatus, että haluan tuoda sen kaikkien nähtäväksi.”

Vaikutteita dokumenteista

Jari Rantanen aloitti moottorisahaveiston muutamia vuosia sitten polttopuita tehdessään hetken mielijohteesta.

”Innostuin kovasti ihan yksinkertaisen istuvan karhun veistämisestä, ja harrastuksesta tulikin mukava lisä muun tekemisen ohelle. Ominta alaani on akryylimaalaus ja piirtäminen, mutta olen kiinnostunut monenlaisista tekniikoista toteuttaa itseäni ja saada taidetta aikaan”, Rantanen sanoo.

Jari Rantanen osallistuu ensimmäisen kerran Karhufestivaalin kilpailuun, mutta karhu on hänelle taiteenteossa muuten tuttu aihe. Kuvat: Jari Rantanen

Hän on ollut työssä elintarvikealalla Saarioisilla 18 vuoden ajan. ITE-taiteilijana hän on pääsääntöisesti itseoppinut, mutta vuonna 2018 hän aloitti aikuisopiskelijana kuvataiteen laaja-alaiset perusopinnot Sara Hilden -akatemiassa Tampereella.

”Taide, luova tekeminen ja käsityöt antavat vastapainoa työskentelyyn teollisuudessa. Saan ideoita monesti ihan arkisestakin elämästä, musiikista, sosiaalisesta mediasta, kirjoista tai vaikkapa vaikuttavista dokumenttielokuvista”, Rantanen kertoo.

Moottorisahaveistossa häntä kiehtoo tietty yllätyksellisyys.

”Sahatessa työ koko ajan hahmottuu, mutta se voi myös muuttua tekemisen aikana moneen kertaan puulajin, puun muotojen ja oksien mukaan.”


Karhufestivaalin veistokilpailuihin määräaikaan eli 11.4.2021 mennessä ilmoittautuivat:
Vladimir Almanov (Sergiev Posad, Venäjä)
Jani Grönlund (Helsinki)
Ulla Haglund (Alaveteli, Kruunupyy)
Raimo Hautaluoma (Jalasjärvi, Kurikka)
Esko Heikura (Kuhmo)
Urpo Huotari (Paltamo)
Christian Häggman (Ytteresse, Ähtävä)
Timo Kareinen (Ilomantsi)
Jari Kinnunen (Suomussalmi)
Vladimir Kravchuk (Kyiv, Ukraina)
Kari Kulmala (Rääkkylä)
Jari Kuokkanen (Iisalmi)
Igor Kyllinen (Oulu)
Juha Käkelä (Lakiala, Ylöjärvi)
Leo Johannes Laakko (Orimattila)
Aimo Laitinen (Oulu)
Heikki Laurila (Lumijoki)
Timo Nevalainen (Pyhäsalmi)
Sari Nikola (Siuntio)
Pekka Niskanen (Haapajärvi)
Kari Onninen (Lahti)
Taisto Pehkonen (Lieksa)
Jari Rantanen (Kuhmalahti, Kangasala)
Timo Teittinen (Kuosmala, Juva)
Markku Tuominen (Nurmijärvi)
Pekka Vahtera (Naantali)
Asko Vihavainen (Savonlinna)
Elli Viinikangas (Vihanti)
Kari Viinikangas (Vihanti)
Ari Vähäkangas (Ylivieska)