Taiteilijoita valittiin Sanginkonnun taiderasteille Ouluun

Taide, Ympäristö, Uutinen

Jokivarsien metsiin luodaan paikkasidonnaista ympäristötaidetta osaksi Oulu2026-kulttuuripääkaupungin ohjelmistoa

Maaseudun Sivistysliiton järjestämään Sanginkonnun taiderastien julkiseen taiteilijahakuun Ouluun osallistui kaikkiaan 39 taiteilijaa tai työryhmää.

Hakijoiden joukosta on valittu nyt kolmen paikkasidonnaisen ympäristötaideteoksen tekijät.

Suosituimpaan kohteeseen, Loppulan vanhaan hirsilatoon Sanginjoen kylässä, on valittu rovaniemeläinen taiteilija ja yhteiskuntatieteilijä Satu Suvanto. Hän toteuttaa latoon ja sen lähiympäristöön alueen vanhasta metsänvartijaperinteestä ammentavan teoksen.

Sanginsuun kylään valittu helsinkiläinen kuvataiteilija Eero Markuksela toteuttaa luonnonympäristöön sijoittuvan tilateoksen seurakuntakodilta Oulujoelle laskeutuvaan metsärinteeseen.   

Oulujoen rantapenkereen veneenlaskupaikalle Sanginsuuhun toteuttaa ajan virtaa käsittelevän ympäristötaideteoksen oululainen työpari, valokuvataiteilija Kati Leinonen ja arkkitehti Tuomas Mujunen.

Viime kesänä valmistui taiderastien ensimmäinen teos, kuvataiteilija Pia Hentusen yhdessä Sanginsuun kyläkoulun oppilaiden kanssa toteuttama, moottorisahaveistäjä Aimo Laitisen aihiosta työstetty värikäs ja liikuteltavissa oleva Jokilohikäärme-teos.

Seuraava taiteilijahaku on ensi syksynä

Maaseudun Sivistysliitto jatkaa Sanginkonnun taiteilijahakuja jälleen ensi syksynä. Teosten paikoiksi tarjotaan tuolloin mm. Kiekonmajan ulkoilu- ja hiihtoreitin metsäluontoa.

Julkisen taiteilijahaun rinnalla taiderasteille on tulossa teoksia myös tilaustöinä. Sanginjoen nuorisoseurantalolle ja tienvarren Istuinkivelle on tulossa dokumentaariset teokset paikallisen taiteilijaryhmän voimin. Tilausteos on suunnitteilla myös Sanginsuun koulun läheisyyteen.

Sanginkonnun taiderastit sijoittuvat Oulun keskustasta itään Sanginjoen, Sanginsuun ja Lapinkankaan kyliin. Teoksia tulee kaikkiaan noin viisitoista. Kokonaisuus kuuluu osana Oulu2026-kulttuuripääkaupungin ohjelmistoon.

Teosten tuotanto tapahtuu Maaseudun Sivistysliiton toteuttamassa hankekokonaisuudessa, jota tukevat Oulun kulttuurisäätiö, Pohjois-Pohjanmaan liitto, Oulun Seudun Leader, Museovirasto ja Keskitien Säätiö. Keskeinen yhteistyökumppani on Sanginjoki-Lapinkangas-Sanginsuu-kyläyhdistys, jonka hoitoon valmistuvat taideteokset jäävät tuleviksi vuosiksi.

Loppulan latoon Sanginjoelle on valittu taiteilijaksi rovaniemeläinen Satu Suvanto. Hänen suunnitelmanaan on toteuttaa metsänvartijaperinteestä kertova tilateos, johon myös kylän asukkaat osallistuvat talkoovoimin. Kuvat Riitta Johanna Laitinen.