Suomen pohjoisin veistotapahtuma Kojamon kiusaus starttasi Pellossa

ITE-taide, Taide, Yleinen, Uutinen

Dennis Johansson (SE) antaa kyytiä Pellopuun liimapuupalkille
Teoksia ensimmäisen veistopäivän jälkeen
Esa Leppäsen ilves on lähtenyt kalaan

Tornionjoen jylhällä rantapenkalla käynnistyi torstaina 9. kesäkuuta uudenlainen veistokilpailu, kun Suomen kalastuskaupungiksi julistautunut Pello  kutsui 15 veistäjää Suomesta ja Ruotsista kisaamaan kalastusaiheisten veistosten toteuttamisessa ensimmäistä kertaa järjestettävässä Kojamon kiusaus -veistotapahtumassa.

Veistomateriaalina on Pellopuun liimapuupalkki joka poikkeaa tavanomaisesta kilpailuissa käytettävästä tuorepuusta. Juha Käkelän testaama materiaali toimii kuitenkin hienosti osaavien veistäjien käsissä. Kalastusteema inspiroi paitsi perinteisiin ja näyttäviin lohiveistoksiin, myös humoristisiin ja symbolisiin teoksiin.

Kisajärjestelyihin tyytyväiset veistäjät nautiskelivat työstään iltapäivää kohden kohentuvassa säässä. Ruotsalaisvahvistukset Dennis Johansson ja Hans Gustafson kertoivat, ettei Ruotsissa ole vastaavanlaista veistäjäyhteisöa ja veistotapahtumien kirjoa. Gustafson myhäili kilpailun jäävän toissijaiseksi asiaksi, kun muiden veistäjien kohtaaminen muodostaa tapahtuman ytimen. 

Tämä onkin hyvän veistotapahtuman kivijalka. Mika Rinne tapahtuman tuottaneesta Pellon Kehitys Oy:stä kertoi, että ensisijaisena tavoitteena on luoda tapahtuma jossa veistäjät viihtyvät. Taitavat veistäjät tuovat myös kiinnostuneen yleisön paikalle vuosi toisensa jälkeen.

Ensimmäisenä tapahtumapäivänä suuret yleisömassat eivät vielä olleet löytäneet paikalle mutta moni matkalainen pysähtyi ihastelemaan veistoa. Mm. ranskalainen, Norjaa kohden ajellut pariskunta vetäistiin kesken matkanteon puunveiston imuun. Luovuus ja veistotaito herättivät matkalaisissa välitöntä ihastusta. 

Viime vuonna Karhufestivaalilla menestyksellä debytoinut Jari Rantanen oli ottanut veljensä apukuskiksi. Veli ei ole vielä tarttunut veistosahaan, mutta se vaikuttaa olevan vain ajan kysymys. Koskikalastusta harrastavalle Rantaselle veistomaisemat ja aihe olivat mieleiset.

Ympäri Eurooppaa valtavia jää- ja hiekkaveistoskokonaisuuksia luonut Pasi Ahokas on jättänyt maailmalla veistämisen perhevelvoitteiden vuoksi vähemmälle. Pelloon hän sen sijaan saapui mielihyvin. Veistoksen aihe oli kieli poskessa valittu. ”Haluan aina olla vähän virtaa vastaan”.

Kaksi päivää kestävän veistokilpailun tuomariston muodostavat kuvataiteilija Essi Korva, arkkitehti Pentti Aho, jäänveistokonkari Marko Suomalainen ja Oranki Art -taidetapahtuman taustavoimiin kuuluva kuvataiteilija Pekka Syväniemi. Tuomaristo kiinnittää arvioinnissaan huomiota taiteellisuuteen, annetun materiaalin hyväksikäyttöön, puun ominaisuuksien ymmärtämiseen sekä työn tekniseen toteutukseen. Veistotapahtuma huipentuu lauantaina 11.6. klo 11 käytävään pikakisaan jonka voittaja ratkeaa yleisöäänestyksellä. Tämän jälkeen tuomaristo julistaa päätöksensä.

Pellon kunta on mukana VISIT ITE -kulttuurimatkailun kehittämisprojektissa joka luotaa visuaalisen nykykansantaiteen mahdollisuuksia alueiden ja kuntien matkailussa. Projektin kautta Kojamon kiusauksen tuotantotiimi on saanut tukea Karhufestivaalin taustajoukoilta uuden tapahtuman ideointiin ja toteutukseen. 

Kojamon kiusaus -tapahtuma kestää 11.6. saakka. Veistoaika perjantaina 10.6. loppuu klo 19, pikakilpailu lauantaina klo 11-12.
Tapahtumapaikkana on Vihreä pysäkki Kolarintiellä
Kojamon kiusauksen veistäjäesittelyt ja uusimmat kuulumiset löytyvät tapahtuman Instagramista @kojamonkiusaus

Lisätietoa

Paula Susitaival

Hankekoordinaattori / ITE-matkailuhanke

+358 40 661 6292 paula.susitaival@msl.fi Lue lisää henkilöstä