Santeri Alkio -mitali ITE-taiteilija Alpo Koivumäelle

ITE-taide, Taide, Uutinen

21.7.2019

Maaseudun Sivistysliitto on myöntänyt kauhajokelaiselle ITE-taiteilija Alpo Koivumäelle ison Santeri Alkio -mitalin. Mitalin perusteena on henkilön ansioitunut ja pitkäaikainen, valtakunnallisesti merkittävä elämäntyö, jossa alkiolaiset arvot ovat toteutuneet ja niitä on edistetty merkittävällä tavalla.

MSL:n toiminnanjohtaja Paula Yliselä ja kulttuurituottaja Raija Kallioinen luovuttivat mitalin Koivumäelle hänen 80-vuotisjuhlissaan Alpon Savanni -veistospuistossa Kauhajoen Nummijärvellä 21.7.2019. Alpo Koivumäki on ensimmäinen ITE-taiteilija, jolle MSL myöntää tunnustusmitalin. – Lue Kauhajoki-lehden artikkeli Koivumäen merkkipäivästä.

Maaseudun Sivistysliitto aloitti ITE-taiteilijoiden kartoittamisen vuonna 1998. Alpo Koivumäki oli ensimmäisiä etsinnöissä löytyneitä taiteilijoita. Vihjekirjeen hänestä lähetti Risto Kautiainen.

Näin Kautiainen kirjoitti: ”Eläkkeelle jäänyt maanviljelijä Alpo Koivumäki ei ole käynyt mitään kouluja eikä opiskellut taidetta. Kuitenkin hän tekee upeita eläinveistoksia. Ne ovat tekotavaltaan karkeita, mutta aidon oloisia. — Koivumäen koko elämäntapa on maanläheinen. Hän on myös aidosti nöyrä ihminen. Koivumäen tilalle löydätte, kun ajatte Tampereelta Parkanoon, sieltä Karviaan ja Karviasta kysytte tietä Saran kautta Nummijärvelle. PS. Lisäksi hän käyttää veistoksiin muiden poisheittämää romua!!!”

Alpo Koivumäen taide lumosi ITE-taiteen etsintäpartiot. Siitä alkoi tie, jossa Koivumäen veistoksia on viety lukuisiin näyttelyihin Suomessa ja ulkomailla. Hänen taidettaan on nähty kotimaisten museoiden lisäksi ainakin Pariisissa, Berliinissä, Moskovassa, Hampurissa, Amsterdamissa ja Pohjoismaissa. Ranskaan La Fabuloserien taidepuistoon Alpo Koivumäki kävi paikan päällä toteuttamassa komean ”Hirvi Suomen saloilta” -veistoksen, joka edelleenkin ilahduttaa kansainvälistä yleisöä.

Alpo Koivumäki on yksi tunnetuimmista, rakastetuimmista ja ihailluimmista ITE-taiteen tekijöistä. Hänen kekseliäisyytensä ja taidokkuutensa herättää ihmetystä ja hurmaa katsojansa. Myös media on esitellyt Koivumäen taidetta laajasti. Kauhajoella sijaitseva Alpon Savanni saa joka vuosi bussilasteittain vieraita. Pihapiiri on nyt kohennettu uuteen uskoon, ja Savanni on valtakunnallisesti merkittävä kulttuurimatkailun kohde.

Alpo Koivumäki teki elämäntyönsä maanviljelijänä. Luovuus, herkkyys, mielikuvitus ja näkemisen lahja ovat asuneet hänen mielessään varmaan aina. Ammatti on puolestaan kasvattanut taidot työkalujen käyttöön ja monenlaisten materiaalien työstämiseen. Taiteilijuus näkyy hänen taidoissaan ja ilmaisussaan, mutta myös hänen syvällisessä persoonassaan ja luonteenlaadussaan.

Santeri Alkio -mitali on Maaseudun Sivistysliiton ansiomerkki. Santeri Alkion elämäntyötä kunnioittaakseen MSL teetti hänelle omistetun mitalin liiton täyttäessä 20 vuotta. Mitalin suunnitteli kuvanveistäjä Liisa Neuvo. Suunnittelutyön aikana Neuvo oli yhteydessä Santeri Alkion poikaan Paavo Alkioon, joka piti lopputulosta erittäin onnistuneena. Mitalin aiheena on Santeri Alkion profiilikuva. Mitali on pronssiin lyöty ja yksisivuinen. Sitä on kahta kokoa, pienemmän halkaisija 56 mm ja suuremman 120 mm.

Alpo Koivumäen esittely ITEnet-sivustolla.

Maaseudun Sivistysliitto myönsi ison Santeri Alkio -mitalin ITE-taiteilija Alpo Koivumäelle. Luovuttajina MSL:n toiminnanjohtaja Paula Yliselä ja kulttuurituottaja Raija Kallioinen.
Alpo Koivumäen veistoksia Alpon Savannilla Kauhajoen Nummenkylässä