Onnistunut kesä ITE -taiteilijoiden kartoituksissa Pohjois-Savossa
ITE Pohjois-Savossa -hankkeessa tehtiin kartoituskäyntejä kesän 2021 aikana 34 ITE-taiteilijan luona kymmenellä eri paikkakunnalla. Tämän kesän kenttätyö keskittyi Ylä-Savon ja itäisen Pohjois-Savon alueille, mistä löytyi useita omaperäisiä ITE-taiteilijoita sekä jo valmiita yleisökohteitakin. Positiivista on ollut myös ilmiantojen ja vinkkausten runsas määrä. Koko Pohjois-Savon alueelta niitä on tullut jo yli 90.
Tämän vuoden alussa käynnistynyt ITE Pohjois-Savossa -hankepääsi aloittamaan ITE-taiteilijoiden kartoitustyön suunnitelmien mukaan toukokuussa. Kenttätyöhön hanke palkkasi kaksi kartoittajaa, Mari Kekäläisen ja Jari Ruotsalaisen, joiden tehtävänä oli haastattelujen lisäksi myös valokuvata ja videoida kohteissa. ”Keväällä alkanut pohjoissavolaisten ITE-taiteilijoiden onnistunut etsintäkuulutuskampanja tuotti meille hyvän pohjan kartoitustyön aloittamiselle. Kartoittajat pääsivät heti kenttätyöhön ja pystyimme jakamaan heille myös omat vastuualueet. Kolmen kuukauden aikana he kohtasivat 34 ITE-taiteilijaa, joista meillä on nyt hyvät kuva-ja tekstimateriaalit.”, kertoo hankekoordinaattori Riitta Kärkkäinen.
Ylä-Savon ja itäisen Pohjois-Savon alueella kartoitustyötä tehnyttä Jari Ruotsalaista yllätti ITE-taitelijoiden määrä. “Liekö Savossa ollut jotain patoutunutta tarvetta saada esiin alueen taiteilijoita? Positiivista tietenkin oli runsas ja monipuolinen tarjonta sekä nuorten tai nuorehkojen taiteilijoiden esiinmarssi. Alueella on monia lupaavia taiteilijoita kiinnostavine tulevaisuudensuunnitelmineen.”
Ruotsalaiseen teki myös suuren vaikutuksen jo edesmennyt, lapinlahtelainen taiteilija Aarne Paldanius, jonka jäljelle jääneet lukuisat veistokset ja piirustukset kaipaisivat arvoisensa jatkosijoituspaikan. “ITE-taiteella on ainakin omalla kartoitusalueellani hyvin vähän mitään säilytys-ja näyttelytiloja. Samoin monella taiteilijalla on puute työtilasta”, sanoo Ruotsalainen. Myös Mari Kekäläinen jakaa saman huolen siitä, miten voitaisiin säilyttää teoksia tuleville sukupolville ja saada teoksia entistä enemmän yleisön nähtäville.
Mari Kekäläiselle vahvistui kartoituskäyntien myötä käsitys siitä, kuinka merkityksellistä on ihmiselle itselleen mieluisan ympäristön estetiikka. “Kuinka arvokasta onkaan se, että on mahdollisuus ja taitoa rakentaa itselleen omannäköinen koti, luoda oma kulttuuriympäristö, sielunmiljöö. ITE-taidekartoituksilla tapaamamme ihmiset ovat tehneet niin. Rakentaneet ja luoneet omannäköisen elinpiirin itselleen, itsetehdyn taiteen avulla. Se on todella hienoa ja voimauttava kokemus myös vierailijalle.”
Kesän aikana kartoittajat tekivät jokaisesta taiteilijasta ja kohteesta monipuolisen esittelyn ITE Savossa-somekanavalla. ”Meillä on ollut matkalla mukana runsaslukuinen some-seuraajajoukko, joka on yhtälailla tiimimme kanssa ollut innostunut näistä löydöistä”, iloitsee Riitta Kärkkäinen. ”Kuva-ja videokoosteet ovat mahdollistaneet seuraajille eräänlaiset virtuaalivisiitit kohteissa. Lisäksi valtakunnallisessa ITE-taiteenkesäkampanjassa luonnollisesti toimme esille jo valmiita yleisökohteita, joissa näin Suomi-matkailun huippukesänä on varmaan riittänyt kävijöitä.”
ITE Pohjois-Savossa -hanke jatkuu vuoden 2022 loppuun saakka. Ensi keväänä ja kesänä kartoitusvuorossa ovat läntinen, eteläinen ja ns. sisäinen Pohjois-Savo. Myös etsintäkuulutuskampanja on edelleen voimassa kesään 2022 saakka. Yhteydenotot ja vinkkaukset ITE-taiteilijasta tai kohteesta, jonka haluaa mukaan kartoitukseen ja valtakunnalliselle ITE-taidekentälle, voi lähettää joko suoraan hankekoordinaattorille riitta.karkkainen@msl.fi, p. 040655 2330 tai lomakkeen https://forms.office.com/r/4f6LULJsdC kautta.