Metsäkiistasta metsäsopuun – Paltamon metsätapahtuma kokoaa erimieliset yhteen

Ympäristö, Uutinen
Paltamon metsätapahtuma haluaa koota eri tahojen ihmisiä yhteisen ”metsäpöydän” ääreen syys-lokakuun vaihteessa.

Onko metsäkeskustelussa mahdollista päästä metsäsopuun? Tätä ainakin yrittää Kainuun opistolla Paltamossa 30.9.–1.10.2021 järjestettävä metsätapahtuma, joka kutsuu koolle kaikkia metsästä kiinnostuneita.

Tapahtuman ytimessä on perjantain 1.10. keskustelukokonaisuus, joka on nimetty Kansalaisen metsäkouluksi – Metsäläisen kansakouluksi. Siinä asiantuntijapuhujina ovat Pellervon taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Paula Horne sekä vastaava metsäkulttuuriasiantuntija Reetta Karhunkorva Suomen Metsämuseo Lustosta. Lisäksi puheenvuoroja on luvassa muun muassa metsäjärjestön ja luonnonsuojeluliiton edustajilta sekä metsänomistajilta.

”Olemme kaikki varmasti yhtä mieltä siitä, että metsä on meille suomalaisille tärkeä. Siksi on olennaista rakentaa sopua ja vuoropuhelua eri näkemysten välillä”, sanoo koordinaattori Satu Heimo Sivistystyön Vapaus ja Vastuu -ohjelmasta, joka on tapahtuman järjestäjä.

Välillä kiivaanakin vellovan metsäkeskustelun joukkoon tarvitaan lisää ymmärrystä, sanoo Timo Reko Maaseudun Sivistysliitosta.

Metsäkeskustelu kaipaa metsäsopua

Satu Heimon mukaan Paltamon tapahtumaan halutaan – ja tarvitaan – niin metsänomistajia, teollisuustoimijoita kuin luonnonsuojelijoitakin.

”Tähtäimenä on perjantain iltapäivän päätteeksi yhteisessä työpajassa listata suosituksia, joita voi nostaa esille yhteiskunnallisessa keskustelussa ja päätöksenteossa niin paikallisesti kuin valtakunnallisestikin”, Heimo kertoo.

Maaseudun Sivistysliiton kehittämispäällikkö Timo Reko sanoo, että metsäymmärrykselle on nyt entistä suurempi tarve.

”Ilmastonmuutos ja keskustelu hiilinieluista tuntuu vieneen painopistettä entistä enemmän äärilaitoihin. Nyt metsästä puhutaan kuuntelematta toisia.”

Rekon mukaan Paltamon tapahtuman viesti, metsäsopu, on tärkeä päänavaus ja päämäärä.

”Asioista ei tarvitse olla samaa mieltä. Olennaisinta olisi, että edes haluttaisiin ymmärtää.”

Perjantaina 1.10. tutustutaan erityyppisiin metsiin Kainuun opiston lähistöllä.

Tutustumiskohteena metsä

Paltamon kaksipäiväinen tapahtuma alkaa torstaina iltaohjelmalla, jossa Panleino-yhtye johdattaa musiikillisiin metsätunnelmiin. Perjantaina aamulla ennen keskustelutilaisuutta tutustutaan erilaisiin metsiin ja metsien käyttömuotoihin Kainuun opiston läheisyydessä.

Pohjois-Karjalasta tapahtumaan järjestetään ilmoittautujille yhteiskuljetus.

Paltamon tapahtuma osa valtakunnallista KOSI-työpajojen (Konsensuskonferenssi sivistyksen tulevaisuuden tiekartasta) sarjaa. Työpajat perustuvat tutkimustiedon hyödyntämiseen sekä vuoropuheluun, ja niillä pyritään edistämään keskustelua paikallisesti tärkeistä teemoista. Työpajojen paikkakuntia ovat myös Ilmajoki, Kokkola, Maarianhamina ja Orivesi ja teemoina ovat metsän lisäksi väestökehitys, tulevaisuuden työ, kotoutuminen sekä kansalaisyhteiskunta ja demokratia.

Ilmoittautuminen Paltamon metsätapahtumaan 23.9.2021 mennessä:
Koordinaattori Satu Heimo, satu.heimo@sivistystyo.fi
Perjantain ohjelmiin (kävely ja iltapäivän puheenvuorot/keskustelu) otetaan rajoitettu määrä osallistujia, ja heille tarjotaan lounas ja iltapäiväkahvit.
Mikäli haluaa myös torstain iltaohjelman, yöpymisen ja aamupalan, tiedustelut: satu.heimo@sivistystyo.fi

Ilmoittautuminen Pohjois-Karjalasta matkalle Paltamon metsätapahtumaan 23.9.2021 mennessä:
Kehittämispäällikkö Timo Reko, MSL, timo.reko@msl.fi, 050 322 6798
Matkan hinta 50 € / osallistuja. Hinta sisältää kuljetuksen pikkubussilla, majoituksen 2 hh, illallisen, aamupalan, lounaan sekä molempien päivien ohjelman.
Lähtö 30.9. Joensuu klo 14, Juuka klo 15, Nurmes klo 16. Paluumatkalle 1.10. klo 16, perillä Joensuussa klo 19.

Kansalaisen metsäkoulu – Metsäläisen kansakoulu
Ohjelma 30.9.–1.10.2021

Kainuun opisto, Tahvintie 4, 88380 Mieslahti

Torstai 30.9.2021

Klo 18: Illallinen Kainuun opistolla. Panleino johdattaa musiikillisiin metsätunnelmiin. Yhtyeen nimi viittaa runoilija Eino Leinoon, kreikkalaisen mytologian metsän jumala Paniin sekä kalasääskeen, jonka latinankielinen nimi on Pandion haliaetus.

Perjantai 1.10.2021

Klo 8.30: Aamupala
Klo 9.30: Metsäkävely Kainuun opiston läheisyydessä
Klo 11: Lounas
Klo 12: Tervetulosanat: Helena Ahonen, Kainuun opiston rehtori sekä Satu Heimo, koordinaattori, Vapaa Sivistystyö ry
Klo 12.10: Metsän monet hyödyt – metsänomistajien tavoitteet metsänomistuksen suhteen, Paula Horne, tutkimusjohtaja Pellervon taloustutkimus, PTT
Klo 12.40: Moniulotteinen metsäsuhde ja metsien omistajuus ilmiöinä sekä suomalaiset metsäsuhteet muutoksessa, Reetta Karhunkorva, vastaava metsäkulttuuriasiantuntija Suomen Metsämuseo Lusto, väitöskirjatutkija Itä-Suomen yliopisto
Opiston rehtori Helena Ahonen johdattaa keskusteluun. Puhujille on mahdollisuus esittää kysymyksiä.
Klo 13.10: Keskustelua pienryhmissä
Klo 13.30: Lyhyet puheenvuorot mm. Suomen Metsäkeskus, Suomen Luonnonsuojeluliitto, Kajaanin Latu. Aiheina mm. biometsätalouden mahdollisuudet Kainuussa
Klo 14: Keskustelua pienryhmissä
Klo 14.30: Tauko, kahvit
Klo 14.40: Keskustelu pienryhmissä jatkuu
Klo 15: Yhteenveto. Ryhmänvetäjien puheenvuorot. Suositukset
Klo 15.30: Tilaisuus päättyy