Maaseudun Sivistysliitto + Itämeripäivä = ympäristötekoja taiteen keinoin

Maaseudun Sivistysliitto kampanjoi elokuussa puhtaan Itämeren puolesta Trash Heroesin koulukiertueen sekä Palefacen ja Kaisa Happosen vetämän kollaasirunopajan keinoin. Samalla liitymme osaksi 26.8. juhlittavan Itämeripäivän ohjelmaa.

Maaseudun Sivistysliitto valitsi viime keväänä liki 60 upean ehdotuksen joukosta Trash Heroes -taiteilijaryhmän toteuttamaan Itämeriaiheisen teoksen Uudenmaan alueelle. Elokuisessa teoksessa Trash Heroes ryhmään kuuluva ammattitanssija, koreografi, muusikko ja luokanopettaja  Panu Varstala siivoaa Uudenmaan rantoja yhdessä Porvoon Hamarin ja Tolkkisten koulujen sekä Helsingin Sibelius-lukion kanssa. Siivoamisen ohessa tanssitaan ja nautitaan yhdessä tekemisestä. Trash Heroesin valintaan vaikutti teoksen osuvuus Maaseudun Sivistysliiton ydintoimintaan, sillä koulukiertue on osallistava ja koulutuksellinen taide- ja ympäristöteko!

”Me uskomme että jokainen voi omalla toiminnallaan vaikuttaa lähiympäristönsä viihtyvyyteen. Haaveilemme paremmasta ympäristöstä, jossa tanssitaan kaduilla, liikutaan ekologisesti sekä pidetään huolta luonnosta ja toisistamme” – Trash Heroes

Trash Heroesin koulukäynnit:

  • Hamarin koulu 16.6.
  • Tolkkisten koulu 20.8.
  • Sibelius-lukion kanssa Tervasaaressa 24.8.

Kuva: Ville Juurikkala

Lapinlahdesta kajahtaa 26.8.

Trash Heroesin kiertue huipentuu Itämeripäivänä 26.8. Lapinlahden Lähteellä Revi Se -työpajan ja Trash Heroesin yhteistyön muodossa.

Karri Miettinen ja Kaisa Happonen. Kuva: Laura Mendelin

Revi Se on Karri ”Paleface” Miettisen ja Kaisa Happosen koululaisille suuntaama kollaasirunotyöpaja, joka järjestetään Itämeripäivänä Helsingin Rudolf Steiner -koulun oppilaille. Ennen runoilua oppilaat siivoavat rantoja ja tanssivat yhdessä Trash Heroesin tahtiin. Työpajassa syntyneitä runoja pääsee kuulemaan Palefacen ja Happosen esittämänä ja Trash Heroesin säestämänä Lapinlahden Lähteen sadonkorjuujuhlassa klo 18.00 eteenpäin. Mukana on myös Palefacen ja Happosen omia ympäristöaiheista tuotantoa. Iltatilaisuuteen on vapaa pääsy.

Trash Heroesin kiertue ja Itämeripäivän ohjelma on osa vuoden 2021 Itämeripäivää. John Nurmisen Säätiön käynnistämää ja koordinoimaa Itämeripäivää vietetään vuosittain aina elokuun viimeisenä torstaina erilaisten tapahtumien ja tempausten parissa. Teemapäivän tavoitteena on nostaa esille tärkeitä merellisiä aiheita ja innostaa tekemään konkreettisia tekoja Itämeren hyväksi. Päivä juhlistaa meren monimuotoisuutta ja mittaamatonta arvoa. Juhlinnan lisäksi tavoitteena on lisätä tietoa meren luonnosta, kulttuurista ja historiasta. 

www.itämeripaiva.fi