Maaseudun Sivistysliiton Alkio-mitali myönnettiin taidekentän vaikuttajalle Veli Granölle

ITE-taide, Maaseudun Sivistysliitto, Taide
Iso Santeri Alkio -mitali luovutettiin Veli Granölle maanantaina Helsingissä, kuvassa Maaseudun Sivistysliiton hallituksen varapuheenjohtaja Perttu Pyykkönen ja tunnustuksen saaja taiteilija Veli Granö. Kuva: Raija Kallioinen.

Veli Granö on taidekentän monipuolinen vaikuttaja: taiteilija, valokuvaaja, elokuvantekijä, kirjailija ja opettaja. Hänellä on ollut keskeinen rooli ITE-taiteen löytäjänä, dokumentoijana ja arvostettuun asemaan nostajana. Maaseudun Sivistysliitto myönsi merkittävimmän tunnustuksensa, ison Santeri Alkio -mitalin Veli Granölle ansioituneesta ja pitkäaikaisesta valtakunnallisesti merkittävästä elämäntyöstä.

Maaseudun Sivistysliitto (MSL) alkoi 1990-luvun lopulla etsiä suomalaisen nykykansantaiteen ilmentymiä ja kutsui Veli Granön työryhmään alusta alkaen. Ensimmäinen projekti sai nimekseen Granön ehdotuksesta ”Itse Tehty Elämä”. Siitä MSL:ssä keksittiin lyhenne ITE, ja osuva käsite vakiinnutti nopeasti paikkansa taidepuheessa.

Veli Granö on sittemmin ollut keskeisesti mukana Maaseudun Sivistysliiton yli kaksi vuosikymmentä jatkuneissa ITE-taiteen kartoituksissa dokumentaristina, julkaisujen tekijänä ja näyttelyiden kokoajana.

Jo oman taiteilijuutensa alkutaipaleella Veli Granö suuntasi kiinnostuksensa omaperäisiin pihataiteilijoihin. Hän julkaisi heistä Onnela-kirjan vuonna 1989, aikana, jolloin kansanomaisen taiteen arvostus oli olematonta. Pitkäjänteisellä työllään Granö on raivannut tietä itseoppineiden taiteilijoiden tunnustukselle myös nykytaiteen kentällä. ITE-taide on päässyt useasti esille hänen valokuvanäyttelyissään, julkaisuissaan ja julkisissa esiintymisissään Suomessa ja kansainvälisillä kentillä.

Laaja-alaista taidenäkemystään Veli Granö on välittänyt eteenpäin myös taideopettajana mm. Aalto-yliopistossa, Turun Taideakatemiassa sekä nykytaiteen ja valokuvauksen professorina Kuvataideakatemiassa. Granön ajattelussa ja taiteilijuudessa yhdistyy lämmin suhde kansantaiteilijoihin, syvällinen ymmärrys heidän ilmaisuunsa sekä taito kertoa heidän luovuutensa syvimmästä ytimestä ja merkityksistä.

Veli Granön tuoreimmat panostukset ITE-taiteen hyväksi ovat työskentely Maaseudun Sivistysliitossa Uudenmaan ITE-taiteilijoiden kartoitushankkeessa sekä sen tuloksista koottavan kirjan päätoimittajana. Aivan uusi avaus on edesmenneen Elis Sinistön taideympäristöstä toteutettavan virtuaaliteoksen tuotanto, jossa Granö on ollut mukana ideointi- ja suunnitteluryhmässä sekä taiteilijana. Kuluneena syksynä on myös ilmestynyt Veli Granön pitkäaikaisen työn tulos, kirja taiteilija Erkki Pirtolasta.

Veli Granön pitkäjänteinen työ on saanut useita tärkeitä tunnustuksia. Mainittakoon näistä valokuvataiteen valtionpalkinto vuonna 2002 ja Kalevalaseuran myöntämä Akseli Gallen-Kallelan palkinto vuonna 2021. Tuorein tunnustus on Perttu Häkkisen säätiön marraskuun lopulla myöntämä Vuoden Valonkantaja 2023 -palkinto.

Tähän jatkumoon liittyy nyt tunnustus – iso Santeri Alkio -mitali – kotikentältä, ITE-taiteen kotipesästä Maaseudun Sivistysliitosta. 

”Takana on yli kaksikymmentä vuotta ITE-taiteen ja ITE-taiteilijoiden esittelyä. Näiden vuosien voi sanoa olleen meille mukana olleille jännittävä seikkailu ja se on ollut myös suomalaisen visuaalisen kansankulttuurin menestystarina”, summaa Veli Granö. ”Iloitsen työni hedelmistä ja kiitän saamistani tunnustuksista.”

Santeri Alkio -mitali

Santeri Alkio oli 1900-luvun alun kirjailija, toimittaja ja merkittävä sivistyspoliitikko. Santeri Alkio -mitali on Maaseudun Sivistysliiton ansiomerkki. Santeri Alkion elämäntyötä kunnioittaakseen Maaseudun Sivistysliitto teetti hänelle omistetun mitalin vuonna 1972 liiton täyttäessä 20 vuotta. Mitalin suunnitteli kuvanveistäjä Liisa Neuvo. Suunnittelutyön aikana hän oli yhteydessä Santeri Alkion poikaan Paavo Alkioon, joka piti lopputulosta erittäin onnistuneena.

Mitalin aiheena on Santeri Alkion profiilikuva. Mitali on pronssiin lyöty ja yksisivuinen. Sitä on kahta kokoa, pienemmän halkaisija 56 mm ja suuremman 120 mm.

Liitto myöntää Santeri Alkio -mitalin alkiolaisessa hengessä tehdystä, Maaseudun Sivistysliiton toiminta-ajatusta tukevasta ansioituneesta ja pitkäaikaisesta työstä. Mitali on annettu mm. merkkipäivän huomionosoituksena MSL:n jäsenjärjestöjen ja niiden paikallistason johtohenkilöille. Luovutuksia on tehty harvoin ja harkiten.