Laske kaarnalaiva vesille Itämeren hyväksi

Maaseudun Sivistysliitto, Ympäristö, Ympäristöperinne, Uutinen

Maaseudun Sivistysliitto osallistuu Itämeripäivään 25.8.2022 askartelemalla ja laskemalla Itämereen ja sen sisämaan latvavesistöihin kaarnalaivoja, joilla halutaan nostaa esiin muovin- ja mikromuovin roskaaman Itämeren ongelmat. Maaseudun Sivistysliitto haastaa kaikki lapsista aikuisiin tekemään samoin! Luonnosta saatavista materiaaleista askarreltu fossiilivapaa kaarnalaiva ei saastuta Itämerta tai muita arvokkaita vesistöjämme. Lisäksi se symboloi mahdollisuutta liikkua.

Tee sinäkin siis oma kaarnalaiva! Kaarnalaivoja tekemällä ylläpidämme perinteitämme ja tuomme esiin niiden ympäristöystävällisyyttä. Muovista tehtyjen ja kaukaa kuljetettujen tuotteiden sijaan voimme hyödyntää lähiluonnosta löytyviä raaka-aineita moneen ja näin vaalimme myös Itämerta saastumiselta. Kaarnaveneiden tekeminen on sopivan helppoa ja mukavaa puuhaa kesälle, ja yhdessä lasten kanssa laivoja askartelemalla voimme samalla kertoa Itämeren tilasta ja pohtia enemmänkin luontoamme sekä sen vaalimista. 

Miten kaarnalaiva tehdään?

Perinteisesti kaarnalaiva vuollaan palasta männyn paksua kuorta eli kaarnaa, mastoksi laitetaan puukeppi ja purjeeksi ohut palanen tuohta tai suurempi puun lehti.

Vuoltavaksi sopivaa paksua kaarnaa löytyy vanhoista männyistä, mutta myös kuusista. Elävästä puusta kaarnaa ei tosin ole lupa mennä ottamaan ilman maanomistajan lupaa. Lisäksi kaarna suojaa puuta, joten sen ottaminen helposti vahingoittaa puunrunkoa. Onneksi usein puiden viereltä löytyy rungoilta irronnutta ja maahan tippunutta kaarnaa, joita saa vapaasti ja puuta vahingoittamatta poimia laivatarpeiksi. Kaarnanpaloja saattaa myös ajelehtia rannoille, joten kannattaa pitää silmät auki!

Maanomistajan lupa tarvitaan myös koivun rungosta kerättävään tuoheen, joka kaarnalaivassa toimi purjeena, mutta esimerkiksi polttopuusta, kaatuneesta puunrungosta tai puun viereltä saattaa löytyä juuri sopiva pala tuohta. Purjeena toimii hyvin myös suurikokoinen lehti, kuten vaahteranlehti. Mastoksi sopii esimerkiksi maasta löytyvä koivun tai pajun ohuempi oksa. Järviruoko toimii myös hyvänä kevyenä mastona. 

Kaarnan palasta vuollaan pois rosoinen pinta ja veistetään pala laivan rungon muotoon. Leveän mallinen runko pysyy helpommin pystyssä vedessä. Veistäessä on aina oltava varovainen puukon kanssa! Muista, että oikea tapa vuolla on poispäin itsestä.

Rungon miellyttäessä silmää tehdään keskelle laivaa reikä maston kiinnittämistä varten. Reikä on helpoin tehdä puukon kärjellä tai ristipäisellä ruuvimeisselillä kovertamalla. Leikkaa sopiva pala tuohta purjeeksi ja tee reiät sen ylä- ja alareunaan keskelle. Älä tee reikiä aivan reunaan, sillä muuten tuohi repeää helposti, kun pujotat sen mastoon. Pujota mastona toimiva oksa tuoheen tehdyistä rei’istä läpi ja aseta masto tiukasti laivan runkoon tehtyyn reikään. Vuole tarvittaessa mastoa sopivammaksi ja terävämmäksi.  

Ja nyt vene on valmis laskettavaksi vesille! Näytä luomuksesi meille somessa käyttämällä hashtagia #itämerenkaarnalaiva sekä #itämeripäivä.

Lisätietoa

Itämeripäivä 25.8.2022