Kysely valotti: Kellon ja Kiviniemen nuoret kaipaavat omaa tilaa

Osallisuus, Uutinen

Kellon ja Kiviniemen nuoret kokevat kotikulmansa mukavaksi ja sopivan kokoiseksi paikaksi, jossa kaikki tarvittava on lähellä: koulu, kaupat, kaverit. Nuoret kaipaavat kuitenkin omaa kokoontumispaikkaa. Mieluiten toivottaisiin lämmintä sisätilaa, jossa olisi tilaa viettää aikaa kavereiden kanssa tai rauhoittua ihan itsekseen. Unelmien nuorisotilassa olisi monipuolista tekemistä, eikä liian tiukkoja sääntöjä, mutta kuitenkin turvallinen aikuinen valvomassa.

Kellon ja Kiviniemen koulujen 6.–9. -luokkalaisten ajatuksia omista kotikulmista, tämänhetkisestä elämästä ja vapaa-ajanvietosta kysyttiin verkkopohjaisella kyselyllä huhtikuussa. Samalla selvitettiin nuorten toiveita nuorten kohtaamispaikasta ja suunnitteilla olevasta nuorten tapahtumasta.

Kysely on osa Tää on mulle tärkee -toimintaa Kellon ja Kiviniemen alueella. Kellon Nuorisoseuran talon ja Kiviniemen sataman #tääonmulletärkee -kohteeksi vinkannut nuori aikuinen muisteli erityisesti Nuorisoseuralla vietettyjä nuorteniltoja, joissa aikaa saatiin viettää turvallisessa tilassa. Hän toivoi, että myös alueen nykynuorille löytyisi mieluinen kokoontumispaikka.

Kevään aikana nuorten tarpeita on selvitetty jalkautumalla nuorten pariin yhdessä paikallisten nuorisotyöntekijöiden kanssa, mutta jalkautumalla tavoitetaan vain pieni osa nuorista. Tällä kyselyllä haluttiin tarjota nuorille lisää mahdollisuuksia osallistua.

Kysely toteuttiin yhteistyössä Oulun kaupungin nuorisotoimen, Haukiputaan seurakunnan nuorisotyön, Kiviniemen ja Kellon koulujen sekä alueen yhdistysten, järjestöjen ja urheiluseurojen kanssa. Kyselyyn vastasi yli 200 oppilasta.

Tuloksia on esitelty toukokuussa nuorille ja nuorten kanssa toimiville tahoille. Työ nyt saatujen tulosten pohjalta jatkuu syksyllä.
Nuorille suunnattu koontivideo kyselyn tuloksista on katsottavissa täällä: https://www.youtube.com/watch?v=ACNiHm-xAUI

Tää on mulle tärkee -hanke etsii yhdessä pohjoispohjalaisten nuorten aikuisten kanssa uusia tapoja olla mukana itselle tärkeiden asioiden kehittämisessä. #tääonmulletärkee -kohteet ovat lapsuus- ja kouluajan luonnon- tai kulttuuriympäristöjä, joiden nuoret aikuiset toivovat säilyvän jatkossakin tai joita haluavat nostaa esiin.
Lisää Tää on mulle tärkee -hankkeesta: https://msl.fi/osallisuus/tomt/