Kylätaiteilija meni metsään

ITE-taide, Taide, Ympäristö, Uutinen

ITE-taiteilija Pena Penna eli toimittaja, valokuvaaja Pentti Väistö sai kylätaiteilijan pestin Hangasjärven retkikämpälle. Taiteen teko ja työpajojen vetäminen täytti päivät. Ympäristönsä ehdoilla kylätaiteilija toteutti myös taidenäyttelyn keskelle metsää.

Miltä parin viikon työskentely metsämaisemissa ja yhteistyö kyläläisten kanssa tuntui? Siitä saamme lukea myöhemmin syksyllä taiteilijan lupaamassa blogissa. Taiteilijan päällimmäiset tunnot residenssijakson päättyessä tallennettiin videolle.

Kylätaiteilija Pentti Väistö Korpilahden Hangasjärvellä 1.9.2022. Video Heli Kallio-Kauppinen.

Kylänväen näkemyksen tiivistää Reena Laukkanen-Abbey, joka toimii Älyä hyvä elämä maalla -hankkeen projektipäällikkönä.

Pena Penna solahti värikkäine tauluineen erinomaisen hyvin Hangasjärven maisemiin. Mutkaton asenne ja hetkessä olemisen taito takasivat sen, että kivaa oli niin päiväkotilaisten kuin ikäihmistenkin kanssa. Taidetta tehtiin ja ihasteltiin jälleen noin viisinkymmenin silmäparein.”

”Metsään toteutettu taidenäyttely veti kylälle kävijöitä myös kaupunkialuilta, mikä onkiin hankkeemme tarkoitus. Ja mikä parasta – Pena Penna ja muusa tulevat ensi kesänä uudestaan, ihan omalle (työ)lomalleen.”

Perhosten värinää navetassa

Alkukesällä korpilahtelaiset saivat nauttia työskentelystä toisenkin kylätaiteilijan kanssa. Joensuulainen kuvataiteilija Nunnu Raatikainen veti residenssiviikoillaan työpajoja koululaisille, kyläläisille ja eläkeläisryhmille.

Pajoissa syntyi perhosveistoksia kipsiharsoista ja rautahenkareista. Kesän ajan veistosten herkkää liikettä ilmavirrassa on päässyt ihailemaan navettanäyttelyssä Laukkalan tilalla Tikkalan kylässä.

Kipsiperhosia installoituna navettaan. Video Heli Kallio-Kauppinen.

Residenssijaksot kylätaiteilijolle olivat Pohjoisen Korpilahden yhteistyöyhdistyksen Pokon ja Maaseudun Sivistysliiton järjestämiä.

“Kylille on mukava saada uutta osaamista sekä uusia näkökulmia ja tapoja yhteistyöhön. Taiteilijaresidenssi on oivallinen yhteistyön ja kohtaamisen muoto niin kyläyhteisölle kuin taiteilijoille ja järjestäville tahoille”, arvioi Reena Laukkanen-Abbey.

Taiteilijoille kylämiljööt näyttäytyvät houkuttelevina työskentelyn paikkoina. Residenssihakemuksissa taiteilijat ilmaisivat kaipaavansa maaseudun rauhaan ja toisenlaisen työnteon mahdollisuuteen.

Pena Pennan tuotantoon voi tutustua Facebookissa ja Nunnu Raatikaiseen Instagramissa.