KOE ITE -kirja julkaistu – ITE Hämeessä -hanke yksissä kansissa!

ITE-taide, Maaseudun Sivistysliitto, Taide, Uutinen


Hämeessä on vuosien 2020-2021 aikana koottu tietoa alueen itseoppineista taiteilijoista sekä dokumentoitu heidän työtään kuvin ja haastatteluin Maaseudun Sivistysliiton toimesta.

Tehty kartoitustyö huipentuu nyt kirjan julkistamiseen! 

Päähenkilöinä ovat valloittavat hämäläiset taiteilijat, jotka pääsevät ääneen paitsi haastatteluissa, myös oman kirjallisen tuotantonsa kautta.

Lähes 120-sivuinen kirja esittelee ITE-taiteen kokemuksellisuutta ja ITE-kohteita kulttuurimatkailukohteina sekä tutkailee lisäksi muita kiinnostavia kansanluovuuden piirteitä ja siihen liittyviä ilmiöitä. Asiantuntija-artikkeleissa luodataan mm. ITE-taiteen leikinomaista luonnetta ja kansanomaisten kirkkomaalarien teosten suhdetta nykyiseen ITE-taiteeseen.

ITE Hämeessä -hanke sai paikalliselta yleisöltä ruhtinaallisen paljon apua ja vinkkejä Hämeen ITE-taiteilijoiden löytämiseksi. Apua tarvittiin, koska ITE-taide ja -kulttuuri saattaa kätkeytyä jokapäiväisen elämän keskelle ja on voimakkaasti tekijöidensä näköistä arjen luovuutta, joka ei aina etsi yleisöä näyttelyissä tai gallerioissa.

Julkaisu jaetaan kaikkiin hämäläisiin kuntiin ja kulttuurilaitoksiin, ja sen saatavuutta voi tiedustella Maaseudun Sivistysliitosta. Julkaisu on myös luettavissa sähköisenä Maaseudun Sivistysliiton verkkosivujen materiaalipankissa 17.2. alkaen täältä.


Hämäläisen ITE-taiteen kartoitustyö

Maaseudun Sivistysliitto kartoitti hämäläistä itseoppineiden tekijöiden taidetta vuosina 2019–2022. Vinkkien jäljillä kiersivät kartoittaja-koodinaattorit Juho Haavisto ja Paula Susitaival sekä kartoittajat Solja Järvenpää ja Arja Taskinen tavaten taiteilijoita, haastatellen ja kuvaten heitä, välittäen tietoja löydöistä mediaan ja erilaisissa tilaisuuksissa sekä lopulta toimittaen nyt julkaistavan kirjan. Kartoituksen tulokset liitetään mukaan koko Suomea koskevaan ITE-taiteen digitaaliseen tietokantaan.

ITE Hämeessä – omaehtoinen luovuus matkailun voimavaraksi -hankkeen (2019–2022)   rahoittajana toimi Hämeen ELY-keskus. Rahoitus toimintaan tuli Euroopan maaseuturahastosta.

ITE-taide

Lyhenne ITE tulee sanoista itse tehty elämä. ITE-taide on suomalaista nykykansantaidetta, arjen ympäristöissä syntyvää omaperäistä, itseoppineiden taiteentekijöiden visuaalista luovuutta. Maaseudun Sivistysliitto on etsinyt ITE-taiteilijoita 1990-luvun lopulta lähtien, esitellyt heidän taidettaan kotimaassa ja kansainvälisesti sekä kartuttanut laajan ITE-taiteen kokoelman. Kattavan tietopankin aiheesta löydät Maaseudun Sivistysliiton sivuilta osoitteesta www.msl.fi/itetaide.

Lisätiedot ja yhteydenotot

Juho Haavisto, koordinaattori, juho.haavisto@msl.fi, puh. 040 620 456
Paula Susitaival, koordinaattori, paula.susitaival@msl.fi, puh. 040 661 6292