ITE-kesäkaupunki Parkano on vauhdissa

Raimo Hautaluoman Loch Nessin hirviö kylpee kesäkaupunki Parkanon ITE vauhdissa -näyttelyssä. Kuva Hanna Tuuri.

ITE-kesäkaupunki Parkano kutsuu ihastumaan koko kesän 2024 kestävään ITE Vauhdissa -näyttelyyn. 

– Vauhdissa ollaan, välillä rallivauhdissa, toisaalla etanavauhdissa. Vauhtia on riittänyt ennenkin, mutta taas löytyi uutta ja uusiin paikkoihinkin. Kolmostien kallioleikkauksesta esimerkiksi löysi paikkansa Kalevi Päivärinnan puhutteleva vauhtiteos Taivaalliset tankojuopot, kuvailee näyttelyn kuraattori Arto Tuominen vauhti-teemaa.  

Vauhti-teeman Parkanon kaupunki kokee sopivan hyvin itselleen. Kaupunki on uuden strategiansa myötä synnyttänyt Pysäyttävä Parkano -brändin. Parkanossa pysähtyvät junat, ja kaupunkiin on helppo pysäyttää valtateiltä. Vauhdikkaita teoksia on vaivatonta poiketa katsomaan, sanoo kaupunki tiedotteissaan.

Turisteja ja omiakin asukkaita teosten löytämisessä auttaa aiempien vuosien tapaan mobiilikartta, joka löytyy osoitteesta https://bit.ly/iteparkano2024.

Kuraattori Arto Tuominen tuo teoksia Parkanoon jo kolmattatoista kertaa. Tuominen tuntee tarkasti kaupungin kolkat, ja tärkeää hänelle on sijoittaa teokset paikkoihin, joihin katsojan mielessä rakentuu tarina ja suhde sijaintiin.

Tänä kesänä on rakentunut upea kokonaisuus esimerkiksi Juhlapuistoon, jossa Pappilansalmesta nousee komea lohi ja lammessa kylpee Loch Nessin hirviö. Molemmat työt ovat Raimo Hautaluoman käsialaa. Salmen toisella puolella uiskentelee Alpo Koivumäen teos Valaan poikanen.

Kaupungintalon etupihalla on hauska rivi Esa Leppäsen moottoripyöriä, on Myyrämopedisti ja Vihreä Vauhtirotta sekä monta muuta hymyn huulille tuovaa teosta. Lähettyvillä patsastelevat niin Irja Alisen Muumit kuin Vihreät miehetkin Kyösti Iitin ufoaluksen tuntumassa. Myös Seppo Suomensyrjän ja Leena Nion teokset löytyvät samasta pihapiiristä.

Keulapuiston ovat vallanneet kukot, torille on laskeutunut Kyösti Iitin Suomi-kotka ja kirjastossa mönkivät etanat. Musiikkiopiston edestä löytyy Matti Järvenpään vanhan saksalaisen kuorma-auton nokasta rakentama Hanomag-grilli, jossa on astinlautoina uuninluukkuja, jarrukenkänä suutarin lesti ja ohjauspylväänä vanha porakone. Samalla mäellä on yksi Tuomo Rantasen hauskoista teoksista: Juoksee kuin päätön kana. Kalevi Päivärinnan Taivaalinen tankojuoppo konkretisoi vauhdin hurman varsin pysäyttävällä tavalla.

Tulossa näyttelyyn on vielä ainakin komea Riikinkukko-teos Juha Käkelältä.

ITE-taidetoimintaa on Parkanossa kehitetty alusta lähtien vahvassa ja hyvähenkisessä yhteistyössä Maaseudun Sivistysliiton kanssa. Monet MSL:n ITE-kartoituksissa löytämät taiteilijat ovat jo saaneet mieluisaksi koetun esittäytymisen mahdollisuuden Parkanossa. ITE-kesäkaupunki-statuksen merkkinä Parkanon torilla liehuu ITE-lippu.

Kuvat: Parkanon kaupunki, Hanna Tuuri.
Näyttelystä tietoa Parkanon kaupungin kotisivulla.

Kalevi Päivärinta, Taivaallinen tankojuoppo.
Matti Järvenpää, Hanomag. Ratissa edesmenneen taiteilijan poika Veli-Matti Järvenpää.
Leena Nio, Emppu-etana.
Kyösti Iitti, Ufoalus ja ET. Irja Alinen, Vihreät miehet.
Näyttelyn kuraattori Arto Tuominen sylissään Esa Leppäsen moottoripyöräveistos. Leppäsen hauskoja moottoripyöriä löytyy kaupungilta kokonainen rivistö.