Itämeripäivänä 31.8. tempaistaan sahat käyntiin Moottorisahaveistotapahtumassa Helsingin Karhupuistossa

ITE-taide, Maaseudun Sivistysliitto, Taide, Yleinen, Ympäristö, Uutinen

Tervetuloa juhlistamaan Itämeripäivää ja seuraamaan jännittävää moottorisahaveistonäytöstä Helsingissä! Tapahtuma järjestetään Karhupuistossa torstaina 31. elokuuta 2023 klo 12.00-19.00.

Itämeripäivänä 31.8.2023 moottorisahaveiston mestarit, Juha Käkelä ja Leo Löppönen, luovat Itämeri-aiheisen veistoksen Helsingin Kalliossa. Maaseudun Sivistysliiton ja Middle of Nowhere -taidepuiston yhteistyönä tuottama veistonäytös pyrkii lisäämään tietoisuutta meren ekosysteemin haavoittuvaisuudesta. Valmis veistos huutokaupataan tapahtuman tukijan, Huutokaupat.comin, toimesta. Tuotto menee lyhentämättömänä John Nurmisen Säätiölle Itämeren suojelua varten. Huutokauppa avautuu Huutokaupat.comissa heti teoksen valmistuttua ja on käynnissä viikon ajan 8. syyskuuta asti. Teos myydään korkeimman tarjouksen tehneelle. Veistos on huutokaupan ajan nähtävissä Kallion kirjastossa (os. Viides linja 11, 00530 Helsinki).

Tapahtuman järjestäjät, Maaseudun Sivistysliitto ja Middle of Nowhere -taidepuisto katsovat Itämeren suojelun meidän kaikkien yhteiseksi asiaksi.

”Itämeri on koko Suomen yhteinen ja tärkeä meri: ympäristömme, kulttuurin, identiteetin ja hyvinvointimme perusta. Taiteen ja kulttuurin keinoin voimme herättää keskustelua Itämeren tilanteesta ja sen merkityksestä meille kaikille. Siksi Maaseudun Sivistysliitto on mukana Itämeripäivässä erilaisilla tempauksilla joka vuosi”, kertoo Helka Ketonen, MSL:n kulttuurijohtaja.

”Itämeren rannoilla ja aalloilla on monia mahdollisuuksia irtautua arjen kiireestä ja rauhoittua. Meri mahdollistaa meille lukemattomia harrastus- ja virkistäytymiskeinoja. Retkeily ja kalastus ovat varmasti monelle mielekästä tekemistä, niin myös meille”, sanovat Middle of Nowhere -taidepuiston Pertti Riikonen ja Teijo Monni.

Veistäjät

Juha Käkelä
Pirkanmaalainen itseoppinut moottorisahataiteilija Juha Käkelä aloitti sahataiteensa sattumalta rakentaessaan saunaa lahjaksi saamallaan moottorisahalla. Saunan sijaan hän innostuikin veistämään puupölleistä erilaisia hahmoja. Vuosien harjoittelu ja intohimo veistämiseen ovat
kehittäneet hänestä kilpailuissa menestyneen taiturin ja moottorisahaveiston arvostetun kouluttajan. Tänä vuonna Käkelä juhlii 25-vuotista veistäjän uraansa.

”Itämeri yhdistää idän, lännen ja Euroopan. Tämä yhteys on arvokas mahdollisuus, jota tulee suojella tuleville sukupolville. Itämeren ekosysteemi on tärkeää paitsi sen asukkaille myös laajemmalle ympäröivälle alueelle”, kertoo Juha Käkelä

Leo Löppönen
Leo Löppönen on savonlinnalainen Pelle Peloton, joka aloitti moottorisahaveistämisen jo 1970-luvun alussa. Vuosien saatossa hän on menestynyt useissa moottorisahaveiston mestaruuskilpailuissa sekä veistänyt lukuisia tilaustöitä ympäri Suomea. Viimeisen 13 vuoden
aikana Löppönen onkin keskittynyt pääsääntöisesti sahataiteeseen ja puusta tekemiinsä keksintöihin. Esimerkiksi Löppösen kehittämä täysin naulaton ekolinnunpönttö ottaa huomioon
sekä linnun että ympäristön hyvinvoinnin.

”Minulle Saimaa on Itämerta tutumpi. Puhtaat vedet ovat meille asukkaille rikkaus, jota tulee vaalia. Tämän meidän sukupolvemme on oltava tarkkana, jotta ne säilyisivät meidän jälkeenkin”, sanoo Leo Löppönen

Itämeripäivä

John Nurmisen Säätiön käynnistämää ja koordinoimaa Itämeripäivää vietetään vuosittain aina elokuun viimeisenä torstaina erilaisten tapahtumien ja tempausten parissa. Teemapäivän tavoitteena on nostaa esille tärkeitä merellisiä aiheita ja innostaa tekemään konkreettisia tekoja
Itämeren hyväksi. Päivä juhlistaa meren monimuotoisuutta ja mittaamatonta arvoa. Juhlinnan lisäksi tavoitteena on lisätä tietoa meren luonnosta, kulttuurista ja historiasta. Vuoden 2023 Itämeripäivää vietetään 31.8.2023.

Tapahtuman tuottajat

Maaseudun Sivistysliitto on vapaan sivistystyön koulutus- ja kulttuurijärjestö, joka tukee aktiivista kansalaisyhteiskuntaa, luovuutta ja maaseudun elinvoimaa. Työ tehdään taiteen, osallisuuden, ympäristötietoisuuden ja tutkimuksen keinoin.

Middle of Nowhere -taidepuisto on Hyvinkään Kaukasten kylään rakentuva taidepuisto, joka keskittyy esittelemään laaja-alaisesti ITE-taidetta. Taidepuiston tavoitteena on lisätä ITE-taiteilijoiden ja -taiteen tunnettavuutta sekä tuoda esille ITE-taiteeseen liittyviä erikoisia ja kiinnostavia matkakohteita.

Tapahtumaa tukee
Huutokaupat.com
SampoKone -mobiili aurinkovoimala