Iltapäivälöylyt alue- ja kuntavaalien kynnyksellä – aiheina luottamus, vaikuttamismahdollisuudet ja politiikan haasteet

Maahenki, Maaseudun Sivistysliitto, Yleinen, Uutinen

Iltapäivälöylyissä käytiin avointa keskustelua suomalaisten luottamuksesta päättäjiin, päätöksentekoon sekä omiin vaikuttamismahdollisuuksiin. Nuorisobarometrin mukaan nuoria kiinnostaa politiikka, mutta äänestysaktiivisuus on matala – esimerkiksi viime aluevaaleissa vain 25 % nuorista käytti äänioikeuttaan. Sitran tulevaisuusbarometrissa nousi esiin, että vain 15 % suomalaisista kokee voivansa vaikuttaa asuinkuntansa asioihin. Kuitenkin vapaaehtoistyö kiinnostaa yhä, ja ihmiset ovat valmiita tekemään töitä yhteisen hyvän eteen.

Miksi tämä ristiriita? Keskustelussa nousi esiin, että vaikka suomalaisten luottamus päättäjiin on kansainvälisesti vertailtuna korkealla, politiikan kärjistynyt keskustelukulttuuri ja some-algoritmien vahvistama vastakkainasettelu etäännyttävät kansalaisia. Moni kokee, ettei oman äänen saaminen kuuluviin ole mahdollista. Samalla politiikan ammatillistuminen ja julkisuuden paine voivat vieraannuttaa kansalaisia ehdolle asettumisesta.

Miten luottamusta voidaan lisätä?

Luottamuksen vahvistamiseksi tarvitaan avoimempaa vuoropuhelua ja konkreettisia keinoja, kuten matalan kynnyksen keskustelutilaisuuksia, kuntalaiskyselyitä, osallistavaa budjetointia ja kansalaisäänestyksiä. Myös nuoria voisi osallistaa yhteiskunnallisiin asioihin jo varhaisessa vaiheessa esim. kouluissa.

Keskustelijat korostivat, että politiikan ei tulisi olla vain kiistelyä, vaan rakentavaa yhteistyötä ja ratkaisujen hakemista, jossa kansalaiset tuntevat itsensä kuulluiksi. Päättäjien lähestyttävyys, avoin tiedottaminen ja konkreettiset teot ovat avainasemassa yhteiskuntaluottamuksen ylläpitämisessä.

Tasa-arvoiset opiskelumahdollisuudet kaikille?

Suomen Kylien nuorisojaosto nosti esiin kysymyksen koulutuksen tasa-arvosta asuinpaikasta riippumatta. Keskustelussa korostettiin lähikoulujen merkitystä pienille lapsille sekä kouluverkoston säilyttämistä mahdollisimman laajana. Etäopetusta voidaan hyödyntää harkiten. Lisäksi lasten koulurauha ja oppimisympäristön laatu on varmistettava. Tasa-arvoinen koulutus vaatii kunnallisia ja valtiollisia panostuksia, jotta kaikille lapsille tarjotaan yhtäläiset oppimismahdollisuudet.

Lopuksi äänestettiin koulushoppailun kieltämisestä – aihe, joka herättää vilkasta keskustelua.

Vaalikeskusteluun perjantaina 28.3. osallistuivat:

  • Fredrik Guseff, puoluesihteeri, RKP
  • Jessi Jokelainen, kansanedustaja, Vasemmistoliitto
  • Anne Kalmari, kansanedustaja, Keskusta
  • Antti Kangas, kansanedustaja, Perussuomalaiset
  • Teemu Kinnari, kansanedustaja, Kokoomus
  • Lauri Lyly, kansanedustaja, SDP
  • Anna Moring, puoluesihteeri, Vihreät
  • Ahti-Pekka Vornanen, kunta- ja aluevaaliehdokas, varakansanedustaja, Kristillisdemokraatit

Keskustelua johdattivat Suomen Kylät ry:n viestintäpäällikkö Timo Metsäjoki sekä Maahenki Oy:n kehitysjohtaja Virpi Harilahti-Juola.

Kiitos kaikille osallistujille rakentavasta dialogista!

Katso koko vaalikeskustelu YouTubesta.

Kannustamme kaikkia käyttämään äänioikeutta:
Alue- ja kuntavaalien ennakkoäänestys Suomessa 2.-8.4.2025 ja vaalipäivä sunnuntaina 13.4.2025.