Help the Environment -leirillä Limingassa: verkostoitumista ja oppia kädet savessa
Kymmenen innostunutta ja aktiivista nuorta ympäristötoimijaa osallistui kolmen viikon ”Help the Environment” -leirille 29.7.- 16.8.2026 Limingassa. Ohjelmassa oli mm. vieraslajien torjuntaa, pohjansorsimon kasvun edistämistä, ympäristötaidetyöpajoja ja erilaisia aktiviteetteja. Ja nuoret osallistuivat jopa viikateniiton MM-kisoihin!
Ajatus kansainvälisen ympäristöteemaisen leirin järjestämisestä syntyi kaksi vuotta sitten Nouseva Rannikkoseutu Leader ry:n järjestämän kv-leirin jälkeen. Maaseudun Sivistysliiton projektikoordinaattori Mikko Hyvärinen ja Norsu Leaderin kv-koordinaattori Erja Simuna käärivät hihansa, suunnittelivat leirin ohjelman ja tekivät rahoitushakemuksen EU:lle. Myönteisen rahoituspäätöksen jälkeen laitettiin hakuilmoitus avoimeksi. Kevään aikana hakemuksia tuli 300 kpl useista EU-maista. Ennakkokarsinnan ja haastattelujen jälkeen leiriläisiksi valikoitui 10 aktiivista ja innostunutta osallistujaa Espanjasta, Saksasta, Italiasta, Irlannista, Ranskasta, Puolasta, Latviasta ja Belgiasta.
Liminganlahdella pohjansorsimoita pelastamassa
Leirin ensimmäisellä viikolla päästiin työskentelemään kirjaimellisesti kädet savessa. Leiriläiset rantautuivat Liminganlahden suojelualueelle, jossa yhteistyössä Lakeuden luonnon kanssa puhdistettiin pohjansorsimon kasvuympäristöä. Mukana oli myös Limingan lukion lehtori Riitta Kärki, jolle pohjansorsimotyö on ollut sydämen asiana. ”Yhden viikon aika saimme enemmän valmista kuin talkoovoimin viidessä vuodessa”, kiittelee Riitta.
”Pohjansorsimo on uhanalainen kasvi Suomessa ja sitä löytyy meiltä enää Torniojokilaaksosta ja Liminganlahdelta”, huomauttaa Mikko Hyvärinen. ”Sen kasvuympäristö on mm. ruoppausten ja ilmastonmuutoksen myötä heikentynyt huomattavasti, Suomessa on vähimmillään ollut vain kymmeniä yksilöitä jäljellä. Eli olemme tärkeän työn äärellä.”
Lisäksi leiriläiset osallistuivat vieraslajien, mm. jättipalsamin torjuntaan Limingassa.
Vapaa-aikaakin ehdittiin viettämään
Leiriläiset majoittuivat Limingan taidekoululla. Paikallinen 4H-yhdistys järjesti heille luontoaiheisen luontopolun. Nuoret pääsivät myös kokeilemaan tulen tekemistä tuluksilla, paistamaan tikkupullaa. Liminganlahden luontokeskus, Liminganlahden ystävät ja Lions järjestivät myös ohjelmaa, mm. niitto-oppitunnin, heinien seivästyksen, lintutorniin tutustumisen ja lasten ja nuorten maatalousnäyttelyn suunnittelua.
Rohkeat leiriläiset osallistuivat myös lauantaina järjestettyyn viikateniiton MM-kisaan kahdella joukkueella. Menestystäkin tuli: naisten joukkue sijoittui toiseksi, miesten joukkue kolmanneksi.
Ympäristötaiteeseen tutustuttiin työpajassa
Leirin osallistujat tutustuivat ympäristötaiteen tekemiseen yhteisötaiteilija Riitta Johanna Laitisen työpajassa 7.-8.8. Limingassa. Leiriläiset suunnittelivat ja toteuttivat kolmen teoksen sarjan taidekoulun pihalle. Materiaalina hyödynnettiin mm. moottorisahaveistosta ylijääneitä puunkappaleita ja kaarnaa. Katsoja voi kulkea pihlajien välisestä ”Portaalista” toiselle puolen, tutkimaan muita teoksia. Myös pöytänä toimivassa ”Rento” -teoksessa on haluttu tuoda esiin leirillä nähtyä ja koettua, ja ”Ylivuoto” -teoksessa on myös toiminnallinen elementti: se kerää sadevettä ja kumoaa sen lopuksi alustalle.
Ympäristötaiteen ja pistoaidan työpajojen toimintaa dokumentoitiin työpajoja seuraamalla, valokuvaamalla ja osallistujien kanssa keskustelemalla. Niitä mallinnetaan Ympäristöviisaat maaseutuyhteisöt -hankkeen Paikallisjeesaaja -vertaisohjaajakoulutuksen materiaaliksi. Leiriläisiltä koottiin lisäksi osallistujakokemuksia, ideoita ja palautetta koulutusmateriaalin rakentamisen tueksi.
Leirin viimeisellä viikolla ehdittiin vielä valmistaa biohiiltä ja osallistua riukuaidan rakentamiseen Timo Rekon ja Lionsien johdolla.
Onnistunut leiri innostaa järjestämään vastaavia tapahtumia myös jatkossa
Leiriläisiltä saadun palautteen mukaan ohjelma oli sopivan monipuolista ja he pääsivät näkemään, kokemaan ja tekemään monenlaista ympäristötyötä.
”Porukka oli aivan loistava! Nuoret olivat niin tekeviä ja positiivisia”, kehuu Mikko Hyvärinen. ”Nuorten mukaan leirille osallistuminen on edullinen ja mukava tapa tavata muita vapaaehtoisia ja tutustua eri maihin, ympäristötyöhön ja kulttuureihin.”
Myös leirin järjestäjille tapahtuma oli piristävä ja opettavainen kokemus.
”Konkreettisen ympäristötyön ohessa meillä oli kiinnostavia keskusteluja. Saimme syvyyttä ja uusia näkemyksiä siitä, miten ympäristötyötä tehdään ja miten ympäristötoimintaan suhtaudutaan eri maissa”, kertaa Mikko. ”On myös palkitsevaa tehdä yhteistyötä paikallisten yhdistysten kanssa. Nyt saatiin tehtyä sellaista työtä, johon usein on hankala saada vapaaehtoisia. Kansainväliset vieraat toimivat myös piristysruiskeena järjestäjien alueella.”