Millainen arkinuukailija sinusta löytyy?

Ympäristö, Blogi

Arkinuukailuviikon aamukahvit:
lisätietoja>>
Sama linkki ma-to aamukahveille tässä>>

Nuukaileva kansa

”Näätä on eläinkunnan selviytyjä ja taitava opportunisti.” Näin eräässä Kalevassa julkaistussa uutisessa kuvailtiin näätää. Ehkä osaammekin samaistua näätään enemmän kuin uskommekaan, sillä tarpeen vaatiessa nuukailemme ja keksimme keinoja elää niukasti kuten tämä metsissä lymyävä otus. Toisille nuukailu on pakon edessä toteutettava selviytymiskeino, toisille taas tapa johon on opittu, tai joka tuo mielihyvää ja myös rahallista säästöä. Vaatimaton kansamme osaa myös nuukailla, ja oppeja nuukailusta on periytynyt vanhemmilta sekä isovanhemmilta, joille nuukailu on voinut olla arkipäivää. Ehkä sinä olet ottanut tavaksi sujauttaa ravintoloiden suolapussit taskuun varmuuden varalle, tai jatkaa kaurapuuron jämät rieskoiksi. Ja hei sehän vähentää myös hävikkiä ja on ympäristölle ystävällistä! 

Onko nuukailu sinulle elämäntapa, vai joudutko kenties pakon edestä nuukailemaan arjessasi? Ehkä nuukailu onkin sinulle pieni pahe, ja olet kehittänyt hyviä keinoja nuukailla arkipäivien lomassa. Suomalaiset ovat nuukailevaa kansaa ja sen huomaa erityisesti jos haluat ostaa punalaputettuja tuotteita. Tällöin tulee sinun mennä väijymään niitä jo puoli tuntia aikaisemmin kauppojen hyllyjen väliin. 

Nuukailun keinoja

Nuukaillessa voi esimerkiksi säästää rahaa, välttää hävikkiä tai vähentää energiankulutusta. Näin myös ilmasto kiittää. Marjojen, sienten ja muiden luonnosta löytyvien ruoka-aineiden kerääminen sekä itse kasvattaminen ovat yleisiä keinoja säästää rahaa. Rahaa säästyy myös satokaudessa olevien kasvisten suosimisella sekä hävikin välttämisellä. Voit ehkä syödä perunat kuorimatta ja keittää juuresten jämistä kasvislientä. Myös vaatteiden korjaaminen ja kierrätettynä ostaminen on nuukailijoille tuttua. 

Pyöräily on oiva tapa nuukailla myös ilmastonäkökulmasta. Eipä kulu rahaa bensaan tai päästele haitallisia pakokaasuja ilmakehään. Nuukailijana voit myös hypätä tuttavan kyytiin tai suosia joukkoliikennettä. Sähköjen hintojen ollessa pilvissä, ovat monet nuukailijat löytäneet keinoja sähkönkulutuksen vähentämiseen. Sisälämpötilan lasku on varmasti monella mielessä, samoin tulisijojen käyttö. Mutta varttuneemmat nuukailijat käyvätkin suihkussa ja saunassa vain uimahallilla tai kuntosalilla, jolloin välttävät sähkön ja veden kuluttamisen omasta pussistaan. Ehkä käyt myös puunjuurella pissalla jottei tarvitse vessan vetämiseen resursseja tuhlata? 

Kerro parhaimmat arkiset nuukailukeinosi!

Maaseudun Sivistysliiton ympäristötiimistä löytyy myös elämäntapanuukailijoita, oletko sinäkin sellainen, vai etkö kehtaa myöntää? Nuukailetko ehkä jostain muusta syystä, tai onko nuukailu uusi asia? Vastaa kyselyymme ja kerro parhaimmat nuukailuvinkkisi sekä minkälainen arkinuukailija itse olet! Lisää aiheesta arkinuukailuviikolla vk 17. Stay tuned!