Maistuvat kyläjuhlat

Tapahtumakoulutus

Rantakala

Rantakala valmistuu vasta pyydetystä muikusta nuotion lämmössä hiljaa hautuen, mutta onnistuu myös sisätiloissa liedellä. Nuotion antama savun aromi ja tunnelma luovat oman säväyksen ruokalajille, joka maistuu parhaiten nimensä mukaisesti rantakalliolla syötynä.

Valmis rantakala on hautunut hiljakseen poreillen ruotoja myöten pehmeäksi, ja se tarjotaan ruisleivän kera. Perinteisesti kantapalat on syöty padan kanssa. Pienistä muikuista tehty rantakala ei tarvitse mausteekseen kuin suolaa ja voita. Savolaisilla ei ole tapana lisätä edes vettä pataan, vaikka muualla Suomessa se on tavallista. Joissain ohjeissa on käytetty perunaa ja jossain päin lisätään padan päälle loppuvaiheessa kuivia ruisleivän palasia.

Rantakala (10 pienehköä annosta)

1 kg tuoreita, pieniä muikkuja

200-400 g voita

suolaa

(2 sipulia)

(kokonaisia maustepippureita)

(vettä)

Perkaa kalat ja huuhtele ne kylmässä vedessä. Suomut samentavat liemen. Sulata voi padan pohjalla. Lado peratut kalat (ja sipulirenkaat) kerroksittain pataan. (Lisää muutama kokonainen maustepippuri.) Anna kalan kypsyä miedolla lämmöllä 30-40 minuuttia. Rantakalaan varataan yleensä 200 g muikkuja/ruokailija.

Lähde: Martan Kesäkirja

Katso reseptin tulostettava versio tästä