Maistuvat kyläjuhlat

Tapahtumakoulutus

Kokkoset eli Mahallaan makkoojat

Mustikkakokkoset ovat olleet huippusuosittuja ruokatuunauksissa ja Maistuvissa kyläjuhlissa. Lähdimme tuunaamaan uusia versiota näistä suosituista leivonnaisista. Miltä kuulostaa juusto-  tai riisitäytteiset makkoojat?

Taikina, 30 kpl 

5 dl maitoa
50 g hiivaa
1 kananmuna
2 dl sokeria (suolaisiin ½ dl)
1 tl suolaa
15 ½ dl vehnäjauhoja (suolaisiin hiivaleipäjauhoja)
150 g jääkaappimargariinia

 Voitelu:

25 g voita tai jääkaappimargariinia

1. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Kaada maito kulhoon ja murenna siihen hiiva. Riko kananmuna kuppiin ja lisää se maitoon. Kaada maitoseokseen sokeri ja suola.

2. Lisää seokseen vehnäjauhot ja rasva, sekoita ja vaivaa taikina tasaiseksi niin, että se irtoaa hyvin käsistä.

3. Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa leivinliinalla peitettynä.

4. Tee taikinasta kaksi pötköä ja paloittele kumpikin niistä 15 osaan. Pyöritä taikinasta kananmunan kokoisia palloja. Taputa ne 1 cm:n paksuisiksi soikeiksi kakkaroiksi.

5. Täytä kokkoset mieleiselläsi täytteellä. Laita 1 rkl täytettä kullekin kakkaralle. Nosta reunat täytteen päälle ja sulje kokkoset. Kun aloitat nipistelyn keskeltä, täyte pysyy hyvin sisällä. Pane kokkoset pellille saumapuoli alaspäin. Kohota leivonnaisia hetki.

6. Paista kokkosia 225 asteen lämmössä 15 minuuttia ja voitele ne sulatetulla voilla (tai jääkaappimargariinilla) uunista ottamisen jälkeen.

Mustikkatäyte:

1 l kokonaisia, mielellään tuoreita mustikoita
1 ½ rkl perunajauhoja
3 rkl   (hillo)sokeria

Sekoita mustikoihin perunajauhot ja sokeri. Vaihtoehtona paistonkestävä mustikkamarmeladi.

Riisi- tai ohratäyte:

5 dl vettä
½ tl   suolaa
1 ½ dl ohra- tai riisisuurimoita
3 kpl kananmunia

1. Mittaa kattilaan vesi ja kuumenna se kiehuvaksi. Lisää veteen suola ja suurimot. Hauduta suurimot kypsiksi välillä sekoittaen.

2. Keitä kananmunia 8 minuuttia. Laske aika vasta siitä, kun vesi alkaa kiehua munien lisäämisen jälkeen. Kaada vesi pois kattilasta. Pane kattilaan kylmää vettä ja anna kananmunien jäähtyä vähintään 10 minuuttia. Kuori ja paloittele kananmunat esim. munaleikkurin tai haarukan avulla rouheeksi.

3. Sekoita keitetyt suurimot ja hienonnetut kananmunat.

Isoäidinjuusto-täyte:

300-400 g Isoäidin juustoa (tai esim. ricottaa tai fetaa)
2 valkosipulin kynttä
3 rkl hienonnettua ruohosipulia tai persiljaa

Kuutioi juusto ja lisää joukkoon puserretut valkosipulinkynnet ja hienonnetut yrtit

Lammas-täyte:
300 g lampaan/karitsan jauhelihaa ruskistettuna ja/tai palvilammasta
keräkaalia, sipulia, valkosipulia haudutettuna
mustapippurirouhetta, meiramia, suolaa
Tee maukas täyte.

Katso reseptin tulostettava versio tästä