Ympäristötaideteoksia Rääkkylän saaristossa

Itä-Suomi, Julkinen teos
Laulunsiemen, Kimmo Ylösen vaikuttava teos keskellä kaunista saaristokylän maisemaa Rääkkylässä Oravisalontien varrella. Kuva Ville Lehvonen.

Kylien elämä ja historia, Saimaa ja Kalevala ovat innoittaneet ammattitaiteilijoita Rääkkylän saaristokylissä. Saaristo Trailin varrelta löytyy vaikuttavia ympäristötaideteoksia ja retkeililjöille tehtyjä levähdyspaikkoja.

Leena Reitun, Kimmo Ylösen ja Hannes Aleksi Hyvösen teoksissa on Oravisalon ja Varpasalon kyläläisillä ollut tärkeä rooli teosten paikkojen suunnittelussa ja toteutuksen talkootyössä. Teosten hirsimateriaalit on kerätty vanhoista rakennuksista ja ulkorakenteista. Näin vanhojen hirsien elämä saa jatkua ympäristötaideteoksen muodossa. Kyläläisiä on ilahduttanut, miten taiteilijat ovat teoksissaan huomioineet alueen historian ja ympäröivän luonnon.

Ympäristötaideteokset on toteutettu yhteistyössä Hakoniemi residenssi tukiyhdistys ry:n ja Saimaan saariston kehittämisyhdistyksen kanssa.

Leena Emilia Reittu: Perintö

”Lapsena kuulin tarinoita sota-ajasta, köyhyydestä, nälästä ja kuolemasta. Isovanhempani lähtivät evakkoon Suojärven Varpakylästä, talot poltettiin lähtiessä, sillä mitään ei haluttu jättää viholliselle. Mikä siis on se perintö, joka minulle jäi Karjalasta? Tänä päivänä Varpakylää ei ole enää olemassa, vain tuhkaa ja rakennusten kivijalat, mutta metsä on peittänyt ne alleen. Se on tavallaan lohdullinen ajatus, elämä jatkuu ja Karjala säilyy sydämessäni ikuisesti. Mikä on loppujen lopuksi tärkeää, mitä me jätämme omille lapsillemme? Minulle jäivät nuo tarinat ja rakkaus luontoon.”

Kuvanveistäjä Leena Reitun koskettava teos Perintö sijaitsee Salpapolun läheisyydessä. Salpapolku on sotahistoriallinen ulkoilureitti Oravisalossa. Reitti myötäilee Oravisalon itärannalle rakennettuja Salpalinjan rakenteita. Salpalinja oli Suomen suojaksi II maailmansodan aikana rakennettu puolustuslinja. Polun kautta pääsee tutustumaan sota-aikaisiin rakenteisiin sekä Oravisalon ja Hämeenselän rantojen luontoon. Osa Salpapolun historiallisista rakenteista on entisöity ja alueelta löytyy mm. majoituskorsu ja korsusauna.

Kimmo Ylönen: Laulunsiemen

”Kaadetaan ja katkotaan. Veistetään ja höylätään. Tehdään puusta pesä. Laitetaan talo hirrestä ja laudasta. Aikansa asutaan. Autioilta pihoilta tavara kerätään talteen ja pannaan kiertoon. Uuden pesän seinät ovat puinen munankuori tai siemenkota. Tässä pöntössä on koloja monenmoisille asukkaille ja oksa, jolle istua laulamaan. Aikansa taas asutaan. Lopulta teoskin liittyy ihmisen järjestelmää isompaan kiertoon.”

Ympäristötaideteos sijaitsee tienristeyksessä, joka tunnetaan Vannilan torina. Paikka on ollut historiassa lähialueen nuorison merkittävä kohtaamispaikka. Siinä on sijainnut maitolaituri ja 1960-luvulla on toiminut kioski. Ennen posti toimitettiin sunnuntaisin Vannilan torille, jolloin kyläläiset eli ”parlamentti” kokoontuivat noutamaan postinsa ja samalla tervehtimään toisiansa. Nykyisin Vannilan torilla sijaitsee linja-autopysäkki ja sen tienristeyksestä haarautuu Karelianpolut-pyöräilyreitistö neljään eri suuntaan.

Hannes Aleksi Hyvönen: Sotka, sorea lintu. Pesä.

Taiteilija ja perinnerakentaja Hannes Aleksi Hyvönen saapui Rääkkylän saaristoon inspiroitumaan ja tutustumaan juuri rakennettuun Heinälahden kosteikkoon. Aikanaan samankaltaista tarinoiden keräämistä ja tutkimista teki Elias Lönnrot.

Alkunsa saivat vuonna 2020 rakennetut teokset ”Sotka, sorea lintu” ja ”Pesä”. Teokset ovat osa Hyvösen Quelevala – Kalevala -teossarjaa. Teokset on rakennettu kylän vanhojen rakennusten hirsistä, ja näin hirret ovat saaneet uuden elämän taiteena. Molempien teosten yhteydessä on teoksiin kuuluvana osana myös pöytä, penkkejä sekä Oravisalossa myös nuotiopaikka. Reittejä kiertäessä voi nauttia eväistä mukavissa puitteissa, taiteesta ja rantamaisemista.

.

OSOITTEET
Perintö: Hämeenniementie 22, Oravisalo, Rääkkylä
Laulunsiemen: Oravisalontie 1257, Oravisalo, Rääkkylä
Pesä: Pässiniemen uimaranta, Pässiniementie 260, Oravisalo, Rääkkylä
Sotka, sorea lintu: Varpasalontie 202, Varpasalo, Rääkkylä
AVOINNA Ympäri vuoden
TAITEILIJAT Leena Reittu, Kimmo Ylönen, Hannes Aleksi Hyvönen  
LISÄTIETOA Pohjoisen Saimaan saaristo. Rajoittamatonta taidetta ja luontomatkailua pohjoisen Saimaan sisävesisaaristossa. Saaristo Trailin varrella voit levähtää uniikin taiteen äärellä. Reittikarttojen avulla liikut turvallisesti. Reitistön varrella on myös alueen luontoon ja historiaan liittyviä infotauluja.
@hakoniemenluovatila
@pohjoisensaimaansaaristo

Kimmo Ylönen, Laulunsiemen. Oravisalo, Rääkkylä. Kuva Ville Lehvonen.
Leena Reittu, Perintö. Oravisalo, Rääkkylä. Kuva Ville Lehvonen.
Leena Reittu, Perintö. Oravisalo, Rääkkylä. Kuva Ville Lehvonen.
Hannes Aleksi Hyvönen, Pesä. Oravisalo, Rääkkylä. Kuva Ville Lehvonen.
Hannes Aleksi Hyvönen, Pesä. Oravisalo, Rääkkylä. Kuva Sari Hirvonen.
Hannes Aleksi Hyvönen, Sotka, sorea lintu. Varpasalo, Rääkkylä. Kuva Ville Lehvonen.
Hannes Aleksi Hyvönen, Sotka, sorea lintu. Retkeilyreitin varrelta löytyy myös levähdyspaikkoja. Varpasalo, Rääkkylä. Kuva Tommi Sallinen.