Petäjän katveessa Ahmaksen kylällä

Pohjois-Pohjanmaa, Pohjois-Suomi, Julkinen veistos

Ahmaksen isokokoinen puureliefi kertoo alueen mystisestä historiasta, henkilöistä ja luonnosta. Teoksen eteen on veistetty iso penkki, josta voi ihailla teosta. Ahmaksen teos on syntynyt teosta tehdessä kyläläisiä kanssa käytyjen keskustelujen pohjalta. Teoksen materiaalina on käytetty lähialueelta kaadettua 170 vuotta vanhaa petäjää. Teos sijaitsee Lintutornitien risteyksessä.

Kari Viinikangas on pitkänlinjan veistotaiteilija Vihannista. Viinikangas veistää tarinoita esiin puun sisältä näkyvään muotoon.

Utajärven kunnan Taidetta kylille (2022-2023) rahoitti taiteen edistämiskeskus Taike.

OSOITE Lintutornitien risteykseen
AVOINNA Katsottavissa vapaasti
ESTEETTÖMYYS Esteetön, autolla pääsee aivan teoksen viereen
LISÄTIETOJA Katso video valmistumisesta
Tutustu muihin Utajärven kohteisiin tästä
Lisää lintutornista: https://www.outdooractive.fi/fi/poi/utajaervi/ahmasjaerven-lintutorni-utajaervi/802575213/

Runsaat mäntymetsiköt olivat otollista maastoa mäntymetsikölle. Oravan pyynti oli kalastuksen ohella yksi tärkeä elinkeinon hankkimismuoto.
Noitavainoja, runonlaulantaa, kansanparannusta ja voimamiehiä – Ahmas on täynnä perinteitä ja mystiikkaa. Tämän kylän rikas historia herää teoksessa eloon.
Oulujokilaakson alueelle tunnusomainen tervanpoltto oli myös Ahmaksella tuttua toimintaa. Tervaa poltettiin kuljetettavaksi erinäisiin tarpeisiin maailmalle. Eräs ehkä
eksoottisin vientituote Ahmakselta oli koristejäkälä. Jäkälä oli kysyttyä tavaraa mm. Euroopassa, jossa sitä käytettiin hautakivien koristeluun.