Lumotun Hallan maa ja Lumous-portti – Pelso

Pohjois-Pohjanmaa, Julkinen teos, Kesänäyttely, Luontopolku

Lumotun Hallan maa

Lumotun Hallan Maa sijaitsee pienessä mustakuusimetsässä Pelson Vankilan hallinnoimalla ja Senaatti-kiinteistön omistamalla maalla. Kuuset on istutettu 1970-luvulla vankilan toimesta. Puistossa kiemurtelee kuusien katveessa noin puolen kilometrin pituinen polku, jonka varrelta löytyy sammalten ja riidenliekojen ympäröiminä kymmeniä taruhahmoja, hiisiä ja jättiläisiä sekä eläinhahmoja. Puisto on alun perin Kerttu Mehtälän ja Arja Mustaniemen yhdessä kylänväen kanssa toteuttama luomus.

Lumous-portti

Puistoon valmistettiin vuonna 2021 talkoovoimin päreistä ja riukuaitarangoista tehty Lumous-portti. Portti on oiva esimerkki niin yhteistyön voimasta kuin nykypäivän pienpuurakentamisestakin.

Alun perin lähdettiin tekemään ilmoitustaulua. Kyläläisten yhteisellä ideoinnilla syntyi katettu portti infotauluineen. Lopullisen muodon kyläläistein ideoille antoi kylätaiteilijana toiminut Aimo Laitinen. Lumous-portti johdattaa kulkijan Lumotun Hallan maan eläinhahmojen ihan omaan valtakuntaan.
Mukana Lumotun Hallan maata elvyttämässä ovat olleet mm. Lokkipaja, Verty-hanke, Lähde-hanke, Vaalan kunta, Vaalan Kulttuuriklubi, Pelson kyläyhdistys sekä Maaseudun Sivistysliiton Yhteinen ympäristö -, Ympäristöperinteellä ilmastotekoja – ja Tää on mulle tärkee -hankkeet. 

Oulun maa- ja kotitalousnaisten piirikeskus myönsi 2021 kunniakirjan Vaalan kunnalle ja yhdistystoimijoille kiitokseksi kulttuuriympäristön hyväksi tehdystä arvokkaasta työstä. Kilpailu järjestettiin teemalla ”Pieniä suuria tekoja luonnon hyväksi”.

Kuvat: Riittajohanna Laitinen ja Heli Kallio-Kauppinen / MSL

OSOITE Vesalansuora 640 tai Puutteenperäntie 664, 92810 Pelsonsuo, Vaala
AVOINNA Kohteessa voi vierailla vapaasti
LISÄTIETOA YouTubessa video elämyspuiston syntyhistoriasta ja kuulokuva Hallan lumous -tarinasta.

Lumous-portti otettiin käyttöön juhlavasti marraskuussa 2021.
Kyläläisten ideoinnin pohjalta Lumous-portin suunnitteli ja valmistuksen ohjasi Aimo Laitinen.