Kiehuva lähde Juorkunan kylätalolla

Pohjois-Pohjanmaa, Pohjois-Suomi, Julkinen veistos

Juorkuna, erämaiden kylä, kiehuvat lähteet, voimakkaat juuret, kotiseuturakkaus, yhteisöllisyys sekä kylältä löytyvät kivet saivat kylätaiteilija Nissisen innostumaan teosajatuksesta, jonka teemana ovat kiehuvaa lähdettä kuvaava osa sekä kylätarinan tekstit. Teoksen päämateriaalina on käytetty kyläläisten toiveesta kiviä.  Kivien lisäksi teokseen tuli keramiikkalaattoja, joissa on Juorkunan kylää ja kyläläisiä yhdistäviä teemoja teksteinä. Teos muodostui lopulliseen muotoonsa vuoropuhelussa kyläläisten kanssa.

”Kaunis joki virtaa, keväisin Määtän virralle saapuu uskollinen joutsenpari vuosi toisensa jälkeen. Ihmiset kokoontuvat yhteen kuten
ennen muinoin. Kirkaslampi välkehtii, aivan kuten se on vuosisatoja tehnyt, erämaan rauha on rikkumaton. Minä kumarran ja kiitän. Täällä minä lepään ja täältä voimani saan.”

Kuvataiteilija Oili Nissinen on utajärvinen taiteilijalla ja kuvataidekasvattajalla, jolla on pitkänlinjan kokemus yhteisötaideprojekteista.

Utajärven kunnan Taidetta kylille -hankkeen (2022-2023) rahoitti Taiteen edistämiskeskus Taike.

OSOITE Juorkunan kylätalon, Havulan pihalla osoitteessa Olvasjärventie 1
AVOINNA Katsottavissa vapaasti
ESTEETTÖMYYS Esteetön, autolla pääsee aivan teoksen viereen
LISÄTIETOJA Katso video valmistumisesta
https://www.ppkylat.fi/utajarvi-juorkuna-kylatalo-havula/
Tutustu muihin Utajärven kohteisiin tästä

Luonnon lisäksi kylän ihmiset ovat mahdollistaneet asumisen täällä pitkien matkojen takana. Turva on löytynyt toisesta ihmisestä, yhteisöllisyydestä. Se on aina ollut elinehto. Kiitollisena ajattelen perintöä, jonka olen matkaani saanut. Se on monin verroin kultaa kalliimpi: kunnioitus luontoa ja toista ihmistä kohtaan, kunnioitus elämää kohtaan.
Luonnon arvo ymmärrettiin ja se kunnioitus siirrettiin jälkipolville. Mieleen on painunut suon tuoksu, värikylläisyys, vaaramaisemat kylän perukoilla, kiehuva lähde, joka on kuvassa. Teos koostuu Juorkunan järven muotoisesta terassista, sen rannalla olevasta kivisestä veneestä, kiehuvasta lähteestä sekä kylän tarinoista.
Juorkunan kylä on rakentunut Kiiminkijoen lisäksi usean järven ympärille. Järvet, metsät ja suot tiesivät elinkeinoa, ruuan jatketta ja rauhaa. Luonto antoi ja luontoa kunnioitettiin