Elävä veistos Utajärvellä

Pohjois-Pohjanmaa, Pohjois-Suomi, Julkinen teos

Utajärven kirkonkylälle kirjaston pihalle Kaisa Salmi työsti yhdessä utajärveläisten kanssa isokokoisen kasveista koostuvan barokkimekkoisen veistoksen, jonka materiaaleina ovat kasvit ja kukat. Historiassa esiin nostetaan monesti mieshenkilöt, mutta tämä teos nostaa kunniaan utajärveläiset naiset. Taiteilija valitsi henkilön, jonka kunniaksi teos tehtiin vuonna 2023: Utajärven vanhin asukas, Hanne Seura, 103 vuotta. Hänen kasvonsa tulivat mukaan veistokseen. Syksyllä veistoksen kasvit jaetaan ja veistos puetaan talviasuun. Teoksen kukat uusitaan joka vuosi ja valitaan uusi henkilö, jonka kunniaksi teos kukitetaan vuodesta 2023 eteenpäin.

Kaisa Salmi, helsinkiläinen nykytaiteilija on viettänyt kesänsä Oulujoen varrella vuodesta 1969 alkaen. Salmi työskentelee elokuvan, installaation, performanssin ja osallistavien taideprojektien parissa. Hänet tunnetaan valtavista teoksista, kuten Plastic mama (2019) Helsinki, Fellmanin pelto performanssi (2013) Lahti sekä Oulun Ruusukatu (2016).

Utajärven kunnan Taidetta kylille -hankkeen (2022-2023) rahoitti Taiteen edistämiskeskus Taike.

OSOITE Utajärven kirjaston pihalla, osoitteessa Anttilantie 13, 91600 Utajärvi.
AVOINNA Katsottavissa vapaasti. Seuraa Utajärven sivustoa teoksen aiheesta.
ESTEETTÖMYYS Esteetön, autolla pääsee aivan teoksen viereen
LISÄTIETOJA Katso video valmistumisesta
Tutustu muihin Utajärven kohteisiin tästä

Teosta oli rakentamssa Utajären maahanmuuttotyön porukat.
Teos on halkaisijaltaa 2-3m ja korkeutta on 2,5m. Kukat kasvatetaan paikkakunnalla ja toivomus on, että teos on samalla syötävä puutarha. Syksyllä kukkien poiston jälkeen teos huputetaan paikallisen ompelijan tekemällä hupulla.