Menneisyydestä tulevaisuuden aalloille – Hummovaaran kylä

Itä-Suomi, Julkinen veistos

Kiteen Hummovaaraan risteyksestä ei voi erehtyä. Aivan kantatien 71:n varressa kylän maamerkkinä seisoo Menneisyydestä tulevaisuuden aalloille -niminen kierrätystaideteos. Teoksen ovat suunnitelleet ja toteuttaneet Hummovaaran kyläläiset yhdessä taiteilija Ahti Pitkäsen kanssa kesän ja syksyn 2023 aikana.

Teos kertoo, kuinka eläväinen kylä kunnioittaa mennyttä ja ammentaa historiastaan, mutta lipuu samalla vahvasti kohti tulevaa. Vesistöjen välissä sijaitsevaan kylään ja sen maisemaan ovat aina kuuluneet veneily ja kalastus. Onpa Suomi-veneen juuretkin kylällä, kun venetehdas sijaitsi kylällä vuosituhannen alkuun saakka. Kalastuselinkeinon lisäksi maatalous on keskeisesti osa kyläelämää. Yhteisöllisen kylän airoihin on myös kasvamassa nuoria käsiä, kun viime vuosina kylälle on saatu nuoria perheitä. Kylän liekki ei sammu.

Teoksen materiaalina on käytetty kylältä koottua metallijätettä. Vanhat jääkiekkokaukalon laidat, suurkeittiön huuva, koiratarhan verkko, poistoon menossa olevat katiskat, erilaiset putket, vesijohtoventtiilit, lusikat ja haarukat ovat muovautuneet ja hitsautuneet kyläläisten käsissä kylän tarinaksi.

Teos toteutettiin osana Tuunaajan romuralli – yhteisöllistä kierrätystaidetta kylille -hanketta. Hanke sai rahoituksen Taiteen edistämiskeskukselta ja sen toteutuksesta vastasi Maaseudun Sivistysliitto yhdessä mukana olevien kylien kanssa.

Kuvat Tanja Airaksinen

OSOITE kantatie 71:n ja Hummovaaran Kyläntien risteyksessä oleva levike
AVOINNA Katsottavissa vapaasti
ESTEETTÖMYYS Esteetön, autolla pääsee aivan teoksen viereen

Hummovaaran yhteisötaideteoksen kastaminen 7.10.2023